Konstgjord insemination: Vad är det och hur får man tillgång till det?

Konstgjord insemination: Vad är det och hur får man tillgång till det?

Senaste uppdateringen: 02 juli, 2019

Konstgjord insemination är en invasiv process med relativt små risker. Många kvinnor blir gravida på det här sättet idag.

Konstgjord insemination är en mycket viktig chans för många par som har problem med att bli gravida. Det är en process som består i att föra in sperma i en kvinnas livmoder efter att ha inducerat ägglossning.

Det är en enkel, men invasiv process för kvinnan med små risker. Du behöver inte anestesi och doserna av medicineringen är mycket små. Homolog artificiell insemination (HAI) är där sperman kommer från patientens partner.

När är HAI nödvändigt?

Homolog artificiell insemination (HAI) används för:

 • Par under 38 år med fertilitetsproblem.
 • Kvinnor som har minst ett genomträngligt äggledarrör.
 • Kvinnor med dysfuntionell ägglossning.
 • Par där mannen har små brister i kvaliteten på sin sperma.
 • Par med svårigheter att ha sex.

Vid andra tillfällen används en frivillig spermadonator för att en kvinna ska bli gravid genom denna procedur. Tekniken kallas då heterolog artificiell insemination. Det här är de vanligaste fallen:

 • Par där mannen är azoospermisk (frånvaro av sperma i satsen).
 • Vissa dominerande genetiska sjukdomar hos män.
 • HIV-positiva par.
 • Kvinnor utan manlig partner.

Konstgjord insemination: Hur mycket kostar det?

Eftersom det är en enkel process jämfört med andra assisterade reproduktionsmetoder har konstgjord insemination ett relativt lågt pris.

I Sverige räknas en insemination som vilken annan vård som helst och du betalar en vanlig patientavgift. Det ingår även i högkostnadsskyddet.

I Europa kostar det vanligen mellan 600 och 1 400 euro. I Argentina ligger priset mellan 1100 och 3 800 pesos. Om du behöver en spermadonator kan priset gå upp drastiskt. Var du utför behandlingen kan också påverka det slutliga priset.

Till exempel kan det i Mexiko kosta mellan 3 000 och 13 000 pesos. Om du behöver en spermadonator måste du lägga till ytterligare 2500 pesos.

Slutligen, i USA brukar konstgjord insemination kosta mellan 1000 och 4000 dollar. Det beror också på donatorn, staten och den medicinska institutionen som utför ingreppet.

Faktorer som påverkar framgången av konstgjord insemination

När det gäller framgångsstatistiken finns det flera faktorer som påverkar chansen att en konstgjord insemination kommer att vara framgångsrik och leda till en bebis. Några av dem är:

 • Kvinnans ålder: Efter 35 eller 37 år sjunker chansen att inseminationen är framgångsrik. Detta beror på att kvinnornas ägg minskar.
 • Behandling med äggstocksstimulerande mediciner: Det är viktigt att analysera varje kvinnas kropp för att anpassa hennes hormonella behandling så att hon får ägglossning. Om denna behandling är för stark eller för svag kommer den inte att fungera.
 • Endometriums tjocklek: Detta är skiktet i livmodern där det befruktade ägget implanterar sig själv. Det måste vara i gott skick för att ta emot embryot.
 • Insamlingen och förberedande processer av sperman: Satsen måste samlas in under onani. Mannen ska inte onanera eller ha sex i 3 dagar före donationen. Sedan lagrar man satsen i en glasbehållare. Slutligen utför läkarna flera processer för att välja ut de bästa spermierna.
Konstgjord insemination
Sammanfattningsvis visar övergripande resultat att effektiviteten är cirka 15% hos kvinnor med svårare infertilitet. Det kan dock nå upp till 70% hos par utan några större problem.

För manlig infertilitet är effektiviteten emellertid mellan 9,5% och 43%.

Efter den artificiella inseminationen

Under proceduren sitter kvinnan på samma sätt som hon skulle för en vanlig gynekologisk undersökning och en läkare för in vätskan med sperma i livmodern. Detta görs genom att man sticker in ett rör genom slidan. Efter det att gynekologen utfört proceduren måste kvinnan vila i ca 30 minuter.

“Homolog artificiell insemination (HAI) är där sperman kommer från patientens partner.”

Efter allt detta kan patienten lämna kliniken och återgå till sitt normala liv, om inte läkaren rekommenderar att patienten gör något annat vill säga.

Om du känner av svullnad, smärta eller generellt obehag efter en artificiell insemination ska du inte oroa dig. Det kan bero på stressen från proceduren. Det kan också orsakas av irritation och påverkan av att sätta in röret eller medicinen som orsakar ägglossning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.