Att vara mamma är att välja att vara en: Modersinstinkten är en myt

Moderskapet anses vara en instinkt som driver kvinnor till att skydda och ta hand om sina barn. Men för vissa kvinnor är modersinstinkten en myt.
Att vara mamma är att välja att vara en: Modersinstinkten är en myt
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En mamma vet naturligt hur hon tar hand om och skyddar sina barn; det är ord som summerar konceptet känt som modersinstinkten. Men varje dag ser vi hundratals handlingar som får oss att se det som en myt. Det får oss istället att tänka “att vara mamma är att välja det.”

Kvinnor är kulturellt uppfostrade till att hitta en partner, gifta sig och föröka sig. Men på senare tid har vissa kvinnor börjat ta ödet i sina egna händer. Av olika anledningar har de inte motivationen eller tiden att uppfylla denna viktiga “kärleksroll”.

För att vara mamma är det bra om man har en viss emotionell mognad för att kunna ta sig an den krävande uppgiften att ta hand om och älska ett nyfött barn.

Beroende på vilken betydelse moderskapet har för den nya mamman, och hennes relation med sin egen mamma och partner, kan upplevelsen vara antingen behaglig eller något som ger upphov till konflikter och uppoffringar.

Upplevelser, känslor, utbildning och social miljö är också saker som kan påverka en kvinnas beslut om huruvida hon vill bli mamma eller inte.

Mor och bebis

Beslutet att ha barn är ett som kvinnan måste ta själv. För att kunna göra valet är det viktigt att vara medveten om vad moderskapet innebär.

Det är väldigt viktigt att ha en tydlig plan för vad man vill ha ut av livet för att kunna möta sina egna förväntningar, både som kvinna och mamma.

Vissa kvinnor föredrar att först bygga en karriär för att kunna ha en stabil ekonomisk bas innan moderskapet. Med sin finansiella säkerhet kan de sedan hitta någon som hjälper dem med den viktiga uppgiften att ta hand om barnet samtidigt som de kan fortsätta med sin karriär.

För andra kvinnor är den största prioriteten att vara mamma. De antar uppgiften att ta hand om och skydda sitt barn från ögonblicket då den nyfödde kommer in i deras liv.

Stöd från partnern och andra familjemedlemmar är otroligt viktigt för att hon ska få de emotionella verktyg och det  finansiella stöd som behövs för att hon ska kunna ge det nya barnet en bra start i livet.

Saker att tänka på innan man tar beslutet att bli mamma

Att vara mamma är en unik och fantastisk upplevelse, och det finns inte något “perfekt” tillfälle i livet för att bli mamma. Det beror helt på var och en. Men det är ändå bra att tänka igenom några saker först för att kunna ta ett ansvarsfullt beslut:

  • Tänk på din partners åsikt. Se till att det är en bra punkt i relationen. Vill din partner också föra ett barn till världen?
  • Även om den rekommenderade åldern att föda sägs vara mellan 18 och 22 kan varje kvinna som väljer att ha barn ha förmågan och resurserna som behövs för att ta hand om barnet.
  • Det är ett viktigt steg att konsultera en hälsospecialist innan man blir mamma.
  • Innan man funderar på att ha ett barn är det viktigt att undvika dåliga vanor som kan skada barnets hälsa, som rökning, alkohol, en fett- och sockerrik kost, etc.

Några råd innan du tar beslutet att bli mamma

  • Tänk på hur många barn du vill ha och under vilken tidsperiod.
  • Konsultera med din partner för att se vad han eller hon tycker. Ta reda på om din partner är redo för att ha barn och om hen befinner sig i en situation där hen kan ta hand om ett barn, etc.
Par som pratar
  • Om du är singel och bestämmer dig för att ha barn, försök att först ha tillräckligt med sparpengar. Det kommer hjälpa ifall något oväntat händer.
  • Om du tror att du inte har kompetensen att vara en bra mamma, men ändå vill ha en bebis, konsultera en specialist som kan hjälpa dig hantera dina rädslor och tvivel.

Det viktigaste är att vara medveten om att det är ett väldigt viktigt livsbeslut. Du måste dessutom ha ett villigt hjärta och ett öppet sinne för att kunna uppfostra dina barn med kärlek och hängivelse.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.