Trötta ben under graviditeten: orsaker och vad man kan göra

Trötta ben under graviditeten är irriterande och påverkar en kvinnas livskvalitet. Här berättar vi för dig hur du kan lindra symtomen.
Trötta ben under graviditeten: orsaker och vad man kan göra

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Trötta ben under graviditeten är en mycket vanlig men nog så irriterande känsla för kvinnor. Även om de inte utgör någon allvarlig hälsorisk så förändras livskvaliteten för gravida kvinnor av det obehag de orsakar.

I den här artikeln kommer vi att förklara allt du bör veta om dem och hur du förhindrar detta tillstånd.

Trötta ben under graviditeten

Känslan av trötta ben under graviditeten kännetecknas av en “tyngd” som uppfattas i de nedre extremiteterna när man försöker gå, röra på benen eller helt enkelt stå upp. Även om det är ett symptom som inte är allvarligt så minskar det livskvaliteten för gravida kvinnor.

I allmänhet åtföljs detta obehag av kramper, smärta, stickningar och klåda i ben och fötter. I vissa fall är det också möjligt att observera ödem runt vaderna och anklarna. Denna situation ökar volymen och diametern på den nedre delen av kroppen.

Här följer orsakerna till detta tillstånd.

Venös insufficiens

En av huvudorsakerna till trötta ben är venös insufficiens, vilket hindrar blodet från fötterna att återgå till hjärtat. Därmed förblir en del av vätskan i dessa blodkärl i benen och tänjer ut vävnaderna. När nerverna komprimeras genereras en känsla av tyngd, smärta och stickningar. Dessutom kan åderbråck uppstå.

Graviditetshormoner

Under de 9 månaderna av graviditeten är kroppen i en förändringsprocess och hormoner har mycket att göra med dessa modifieringar.

Av fysiologiska skäl måste moderns kropp öka mängden vätska som cirkulerar genom blodkärlen. Detta eftersom den måste försörja moderkakan och det växande barnet.

För att i sin tur främja blodets ankomst till fostret måste venerna vidgas och bli mer permeabla, en effekt som uppstår både i nivå med moderkakan och i benen.

Av den anledningen predisponerar graviditeten i sig kvinnor för vätskeretention, vilket resulterar i svullnad och känslan av trötta ben. Det finns dock några sätt att minska detta obehag.

En kvinna med åderbråck.
Ödem i de nedre extremiteterna som uppstår under graviditeten kan predisponera kvinnor för uppkomsten av nya, eller försämring av redan existerande, åderbråck i benen.

Tips för att lindra trötta ben under graviditeten

Som vi har sagt tidigare orsakas trötta ben av en insufficiens i venöst återflöde, orsakat av normala förändringar under graviditeten. Men viktökning, fysisk inaktivitet och en diet rik på natrium kan förvärra detta tillstånd. Av denna anledning ger vi dig några rekommendationer för att förbättra utseendet på dina ben:

1. Upprätthåll en god vätskebalans

Ett tillräckligt vätskeintag är avgörande och bör säkerställas på daglig basis.

Även om det låter motsägelsefullt så främjar ett adekvat intag av vatten en korrekt blodcirkulation och förhindrar att vätska samlas i kroppens “nedre” vävnader. På så sätt undviker du inte bara ödem, utan förbättrar också känslan av trötta ben.

Förutom att dricka vatten bör du undvika teer (på grund av deras vätskedrivande egenskaper) samt använda fuktkräm på dina ben för att förbättra tätheten i hudvävnaden.

2. Utför dagliga benmassage

Det är en bra idé att blötlägga vaderna i kallt vatten efter att ha duschat för att minska tyngdkänslan i underbenen. Även massage i uppåtgående riktning är ett annat bra alternativ för att lindra trötthet. Utnyttja ögonblicket efter ditt bad för att applicera en fuktgivande lotion medan du masserar från dina fötter till dina lår.

Du kan använda dränerande och uppstramande krämer, eller kalla geler och vasodilatorer för ännu bättre resultat.

3. Lägg benen i högläge några timmar under dagen för att främja naturlig dränering

Efter en dag där du har stått under långa perioder är det bra att höja benen över hjärtnivån för att lindra ödem och tillhörande obehag.

Denna enkla övning stimulerar blodcirkulationen tillbaka till hjärtat.

Precis som med att stå under långa perioder kan det även ha en negativ inverkan på benen att ha suttit i många timmar. Därför är det bäst att gå upp var 30:e minut eller så och gå lite för att förhindra att blodet stagnerar och symtomen börjar.

4. Kontrollera din vikt och anta hälsosamma vanor

Att upprätthålla en hälsosam kost som är hög i fiber och låg i salt och mättade fetter är idealiskt. Regelbunden fysisk aktivitet rekommenderas också för att förhindra övervikt, trötthet och svullnad i benen.

De övningar som mest främjar blodcirkulationen under graviditeten är simning och fritidscykling utan motstånd.

Dessutom hjälper goda sömnvanor och tillräcklig nattsömn också till att undvika vätskeretention i benen.

5. Bär rätt kläder

Kläder spelar också en viktig roll i början av bensvullnad och tyngd under graviditeten. Faktum är att åtsittande kläder hindrar den korrekta venösa återgången från benen till hjärtat.

Försök därför att välja löst sittande kläder och undvik gördlar, tighta byxor, elastiska strumpor eller skärp. Samtidigt är det en bra idé att bära knähöga kompressionsstrumpor och bekväma skor, utan att missbruka höga klackar.

En gravid kvinna som får massage på hennes mage.
Lymfdränage är också en bra strategi för att förbättra vätskeretentionen under graviditeten. Men du bör göra det med någon professionell som är rätt kvalificerad för detta ändamål.

Trötta ben under graviditeten och livskvalitet

Trötta ben under graviditeten kan påverka livskvaliteten för den blivande mamman om den inte ges i tid. Vid de första tecknen eller symtomen är det alltså viktigt att börja med de ovan nämnda åtgärderna eller konsultera en läkare. Även om det inte är ett allvarligt problem så blir det allt vanligare och kan förbättras.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.