4 botemedel mot förstoppning under graviditeten
Det är vanligt att man som kvinna drabbas av förstoppning under graviditeten vilket så klart kan orsaka obehag. Av den anledningen är det väl värt att förbereda en rad åtgärder för att undvika förstoppning under graviditeten, minska obehaget och främja sitt eget välbefinnande.
Man måste ta hänsyn till att förstoppningen uppstår från en funktionsförändring, eller som en konsekvens av ett otillräckligt kostmönster. Det finns flera viktiga aspekter i kosten som kan påverka matsmältningen, och när så är fallet är det värt att rådgöra med en dietist.
Botemedel för att bekämpa förstoppning under graviditeten
Här kommer vi att visa dig vilka som är de bästa lösningarna för att undvika eller förbättra en förstoppning under graviditeten.
1. Öka ditt fiberintag
De flesta kostråd rekommenderar att du konsumerar minst 25 gram fibrer per dag. På så sätt förhindras negativa förändringar i matsmältningsfunktionen och ett stort antal mer komplexa sjukdomar. Det är viktigt att notera att fibrer klassificeras i två typer, lösliga och olösliga, enligt deras förmåga att hålla kvar vatten.
Enligt en studie publicerad i tidskriften Nature Reviews ökar intaget av fibrer volymen av avföring och detta gynnar tarmrörelsen. När avföringen ökar i storlek stimulerar den mekanoreceptorerna i tarmen mer effektivt och detta orsakar mer intensiva peristaltiska rörelser.
För att nå de nödvändiga fiberkraven är det viktigt att öka konsumtionen av frukt, grönsaker och fullkorn.
2. Drick mer vatten
För att få fibern att fungera som den ska är det viktigt att du får i dig tillräckligt med vatten. Dessutom ökar vätskan smörjningen för tarmtömning, vilket underlättar avföringens resa genom tarmen.
Enligt forskning publicerad i tidskriften Jornal de Pediatria hjälper ett gott tillstånd av hydrering till med att minska förstoppning.
Nu bör du inte glömma att den bästa källan till en god vätskebalans är helt vanligt kranvatten eller mineralvatten. Som en allmän regel bör juice och läsk undvikas eftersom de båda innehåller en hög koncentration av enkla sockerarter. Att överdrivet dricka dessa typer av drycker under graviditeten kan öka risken för att utveckla graviditetsdiabetes.
3. Träna regelbundet
Även om det finns vissa aktiviteter som bör undvikas under graviditeten betyder det inte att du behöver fastna i en stillasittande livsstil, snarare är raka motsatsen sann.
En viss mängd motion kan hjälpa till med att förebygga och behandla en förstoppning under graviditeten, så att upprätthålla en aktiv livsstil rekommenderas.
Några av de mest rekommenderade aktiviteterna är att promenera eller simma. Naturligtvis ska du inte försöka att inte utföra intensiva aktiviteter.
4. Dela upp måltider och tugga ordentligt
Det är viktigt att komma ihåg att matsmältningen börjar i munnen, så att tugga maten korrekt underlättar de på varandra följande tarmprocesserna. Denna enkla vana är mycket effektiv för att minska förstoppning, samt förbättra upptaget av många näringsämnen.
Det är också att föredra att förtära flera små måltider istället för en stor måltid. När en stor volym mat placeras i magen ökar risken för gasbildning.
Börja med att använda naturläkemedel innan du tar till medicinering!
Det finns vissa kliniska procedurer som kan hjälpa till att förbättra tarmens motilitet, framför allt lavemang. Det är dock alltid mer lämpligt att främja goda vanor innan man tar till dem, särskilt under graviditeten. Kom ihåg att i detta skede av ditt liv kan även de vanligaste receptfria läkemedlen orsaka biverkningar på din och ditt barns hälsa.
Som du har sett finns det flera naturliga strategier som kan implementeras för att minska förstoppning under graviditeten. Prova dem redan idag, och du kommer att märka förändringarna inom kort.
Men i händelse av att problemet inte löser sig och du inte lyckas tömma tarmen, kontakta då en specialist. Det kan finnas en funktionsstörning som påverkar tarmen och detta måste då bli åtgärdat omedelbart.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology, 17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
- Boilesen, S. N., Tahan, S., Dias, F. C., Melli, L., & de Morais, M. B. (2017). Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence? Jornal de pediatria. 93(4), 320–327. https://doi.org/10.1016/j.jped.2017.01.005