4 naturläkemedel mot illamående under graviditeten

Ingefära är ett effektivt naturläkemedel för illamående under graviditeten eftersom det kan minska inflammation. Lär dig mer om de andra åtgärderna för det här problemet.
4 naturläkemedel mot illamående under graviditeten

Senaste uppdateringen: 19 augusti, 2021

Illamående under graviditeten är ett vanligt problem. Hormonella förändringar orsakar detta symptom, särskilt under de tidiga stadierna av graviditeten. För de allra flesta av oss är illamående en obehaglig upplevelse eftersom det påverkar vad vi kan äta och det orsakar också mycket oro. I dagens artikel kommer vi att dela med oss av 4 naturläkemedel mot illamående under graviditeten.

Den stora nyheten är att du ofta kan kontrollera illamående under graviditeten genom naturläkemedel, och utan att behöva tillgripa receptbelagda mediciner. Men i mer aggressiva fall kan du behöva använda ordinarie medicinering. Vi kommer att berätta om allt du kan försöka innan du använder andra typer av behandlingar.

Naturläkemedel mot illamående under graviditeten

Innan vi börjar måste vi varna dig för att om ditt illamående kvarstår är det bäst att uppsöka en specialist. De kommer att kunna hjälpa dig genom att ordinera medicinering.

4 Naturläkemedel mot illamående under graviditeten

Mynta

Det finns några teer som specialister inte rekommenderar medan du är gravid på grund av en ökad risk för missfall, eller de möjliga effekterna de kan ha på fostret. Ett av dessa teer är grönt te, vilket framgår av en studie publicerad i tidskriften Cancer Epidemiology. Det beror främst på dess koffeinhalt.

Det finns dock många andra teer som är fördelaktiga för kvinnor när de är gravida. Några av dem kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och andra, som pepparmynta, är ett av de naturliga botemedlen mot illamående under graviditeten. Vi rekommenderar dock inte att du dricker mer än två koppar om dagen.

Förutom att hjälpa till med detta obekväma symptom kan det också minska risken för magsmärta eller tarmsmärta samt dålig andedräkt.

Nötter

Nötter är välkända för sin proteinhalt och sitt lipidinnehåll. De har också ett högt energiinnehåll och hög näringstäthet. Det är därför de rekommenderas i de flesta dieter.

Dessutom har de pyridoxin i sig, ett vitamin som kan hjälpa till att lindra spontant illamående. Nötter är också mycket lätta att bära med sig och de har en lång hållbarhet. På grund av allt detta är de en bra resurs i varje kost.

Ingefära

Enligt en studie publicerad i tidskriften Critical Reviews in Food Science and Nutrition är ingefära en effektiv krydda för att minska illamående i olika situationer. Till exempel tar många patienter det under kemoterapi, men det kan också vara till hjälp vid illamående under graviditeten.

Vi bör också notera att ingefära har höga halter antioxidanter samt antiinflammatoriska egenskaper. Därför är det bra för allmän hälsa och vi rekommenderar att du gör det till en del av din dagliga kost. Dessutom kan det hjälpa till med att öka fettoxidationen, vilket hjälper till med viktminskning.

Det är dock viktigt att komma ihåg att den har en stark, karakteristisk smak. Så vi rekommenderar att du lägger till ingefära i pulverform till dina recept. På så sätt blir det inte alltför starkt.

Rostat bröd, ett simpelt naturläkemedel för illamående under graviditeten

Vissa experter hävdar att något så simpelt som en rostad skiva formfranska är ett av de bästa naturläkemedel för illamående under graviditeten. Denna mat absorberar överskottet av magsyra, vilket gör att du inte mår dåligt. Det är bäst att äta det innan du går till sängs på kvällen.

4 Naturläkemedel mot illamående under graviditeten

Men du måste vara mycket försiktig när det gäller graviditetsdiabetes. För att göra det bör du begränsa ditt kolhydratintag, vilket innebär att bröd inte alltid är det bästa alternativet. Även om du kan inkludera det i din kost, bör du inte gå till överdrift med det eftersom kosten inte innehåller en hög näringskvalitet.

Slutsats

Som du kan se finns det vissa naturläkemedel för illamående under graviditeten som du kan använda för att lindra detta obehag. Det är också bäst att hålla dig så fysiskt aktiv som möjligt. Dessutom är det viktigt att få tillräckligt med vila eftersom det kommer att förbättra effektiviteten i kroppens fysiologiska reaktioner.

Men om du märker att ditt illamående kvarstår efter de första veckorna, eller att det blir så illa att du måste begränsa din kost, bör du uppsöka läkare. I så fall kan det vara nödvändigt att använda medicinering för att kontrollera ditt illamående. Därefter kommer du att kunna följa en diet som uppfyller dina näringsbehov för att säkerställa att fostret utvecklas korrekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Karalexi MA, Dessypris N, Clavel J, Metayer C, Erdmann F, Orsi L, Kang AY, Schüz J, Bonaventure A, Greenop KR, Milne E, Petridou ET; NARECHEM-ST group. Coffee and tea consumption during pregnancy and risk of childhood acute myeloid leukemia: A Childhood Leukemia International Consortium (CLIC) study. Cancer Epidemiol. 2019 Oct;62:101581. doi: 10.1016/j.canep.2019.101581. Epub 2019 Aug 12. PMID: 31416015.
  • Marx W, Ried K, McCarthy AL, Vitetta L, Sali A, McKavanagh D, Isenring L. Ginger-Mechanism of action in chemotherapy-induced nausea and vomiting: A review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):141-146. doi: 10.1080/10408398.2013.865590. PMID: 25848702.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.