Vad händer under vecka 23 av graviditeten?

Visste du att din bebis är lika stor som en mango i vecka 23 av graviditeten? Läs vidare för att lära dig mer om vad som händer i både din och din bebis kropp.
Vad händer under vecka 23 av graviditeten?

Senaste uppdateringen: 10 oktober, 2019

Det är under vecka 23 av graviditeten speciellt viktigt att vara försiktig med allt som medför fysisk ansträngning, eftersom det direkt påverkar utvecklingen av bebisens lungor.

Under vecka 23 av graviditeten mäter bebisen 11 centimeter och väger ungefär ett halvt kilo. Vanligtvis är den lika stor som en mango. Mamman kan nu i många fall börja känna bebisens rörelser inuti magen. Dessa rörelser kan stimuleras genom musik eller med andra skonsamma stimuli.

Gravid kvinna håller händerna på magen i form av ett hjärta.

Fostrets egenskaper under vecka 23 av graviditeten

Rosa färg

Bebisen har i vecka 23 en rosa färg, oavsett vilken färg ögonen och huden kommer att vara när bebisen föds. Huden är också väldigt skrynklig. Det beror på att huden fortfarande är mycket tunn och venerna fortfarande tydligt syns.

Lungor under utveckling

Under vecka 23 av graviditeten håller bebisens lungor på att utvecklas för fullt, även om det fortfarande kommer att vara flera månader innan de är helt klara. Det är därför viktigt att den blivande mamman undviker alltför stora ansträngningar. Hon kan fortfarande träna, men det måste vara med måtta och hon måste också få gott om vila.

Mamman i vecka 23 av graviditeten

Känsligt tandkött

Under graviditeten produceras och pumpas mer blod runt i kroppen, inklusive i munnen. Det är därför vanligt att den blivande mamman blöder från tandköttet.

Även om du har blödande tandkött är det fortfarande viktigt att du borstar försiktigt och använder tandtråd. Om problemet blir värre ska du gå till tandläkaren för att inte riskera tandlossning.

Svullnad i kroppen

Under den 23:e graviditetsveckan är det även vanligt med svullnad i kroppen. Fotleder och fötter har en tendens att svälla av flera anledningar; man kallar detta för ödem.

Svullnaden kan variera under dagen, men brukar bli värre på kvällen. Det återgår till det normala efter födseln.

Livmodern bli större

Under den 23:e veckan blir livmodern större. När den växer trycker den mot venerna och ger upphov till dålig cirkulation i benen. Den större livmodern pressar dessutom mot blåsan så att kvinnan känner behov av att urinera oftare.

Överskottsvätska

Under graviditeten samlas extra mycket vätska i kroppen eftersom kvinnan måste tillgodose både sina egna såväl som fostrets behov. Men i och med att hon också urinerar mer än normalt gör kroppen sig av med den ackumulerade överskottsvätskan.

Bebis i vecka 23

Hur ser din bebis ut under vecka 23 av graviditeten?

Bebisen är fortfarande mycket liten, men den har redan antagit sin slutliga form. Från och med nu kommer kroppen att fortsätta formas på insidan. I vecka 23 får bebisens ögonbryn och hår den färg som anges i dess DNA.

Fosterrörelser

Under den här veckan börjar bebisen sträcka på kroppen, såväl som börjar gäspa och sova. Bebisen börjar dessutom reagera på ljud. Med tiden kommer barnet att kunna skilja på varje ljud och komma ihåg dem.

Kostråd

Som alltid bör den blivande mamman äta hälsosamt, med en balanserad och varierad kost. Det viktigaste är att äta livsmedel med mycket vitaminer och näringsämnen. Kosten bör innehålla frukt, spannmål, grönsaker, baljväxter, mejeriprodukter och fet fisk.

Det är samtidigt viktigt att dricka mycket mjölk och vatten, liksom juice med låg sockerhalt. Det är också viktigt att undvika kaffe och alkoholhaltiga drycker.

Rekommenderade vitamintillskott

För att komplettera kosten bör den blivande mamman ta vitamintillskott som ordinerats av en läkare, och detta bör inkludera kalcium. Folsyra är också viktigt under graviditeten, såväl som järn och jod.

För att fostret ska utvecklas ordentligt måste det få rätt näringsämnen i rätt mängd. Om mamman har vitamin- eller mineralbrist kan fostret utveckla abnormaliteter och andra problem, så det är av stor vikt att man håller koll på sin kost.

Sömn under vecka 23 av graviditeten

Vid det här laget påverkar graviditeten den blivande mammans sömn. Trots detta är det viktigt att man försöker sova ordentligt. Kamomillte är ett bra sätt att slappna av och komma till ro innan sängdags.

Gravida kvinnor bör inte ta tabletter för att försöka inducera sömn. Det kan vara beroendeframkallande, och kan dessutom påverka fostret i längden. Det är inte värt risken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • González, José Alberto Méndez, and Wilfredo Armesto Coll. “Enfermedad periodontal y embarazo.(revisión bibliográfica).” Revista Habanera de Ciencias Médicas 7.1 (2008): 1-9.
  • Carrasco, Ángeles María Márquez, Marina Rico Neto, and María de los Reyes Leo Rodríguez. “Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo.”
  • Lestrade, Olga Daniela Torres, et al. “Infección urinaria como factor de riesgo para parto pretérmino.” Journal of Negative and No Positive Results 5.11 (2020): 1426-1443.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.