Vad du kan förvänta dig under vecka 9 av graviditeten

Vad du kan förvänta dig under vecka 9 av graviditeten

Senaste uppdateringen: 03 mars, 2020

Från och med vecka 9 av graviditeten börjar man betraka den framtida bebisen som ett foster. Även om barnet inte har någon definierad form kommer det under fosterstadiet börja ta form av en riktig bebis, men med storleken av en stor böna.

Embryot under vecka 9 av graviditeten

Under den här veckan kan vissa mammor känna att barnet börjar röra sig. Dessa rörelser är dock inte avsiktliga, utan snarare ofrivilliga reflexer. Barnets muskler är fortfarande inte redo att ta order från hjärnan.

Externa förändringar

Under vecka 9 av graviditeten är det fortfarande inte möjligt att ta reda på barnets kön, då könsorganen inte har bildats än. Fostret har emellertid redan ett förutbestämt kön från det ögonblick som ägget befruktades, man kan bara inte se det än.

Även om huvudet fortsätter att vara större än kroppen närmar det sig nu en mer normal storlek. Barnet har också fingeravtryck nu.

Gravid kvinna i första trimestern med hjärta i handen.

Barnets mun är också fullt formad och barnet rör på den ofrivilligt, dvs. öppnar och stänger den. Detta kommer att förändras under de närmaste veckorna, då hjärnan börjar bildas och anslutas till musklerna så att barnet kan göra mer frivilliga rörelser.

Interna ändringar

Under vecka 9 har grunden till alla system färdigställts, vilket banar vägen för att ansluta alla nerver till de involverade organen. Om du kan lyssna på din bebis hjärtslag kommer du märka att rytmen är väldigt snabb. Det kan jämföras med en vuxens hjärtfrekvens efter 45 minuters träning. Blodet distribueras nu genom hela kroppen.

Om man ​​hade kunnat se det framtida barnet skulle man under den här veckan kunna se skelettet genom huden, som fortfarande är väldigt genomskinlig. Benen har fortfarande inget kalcium; de är bara gjorda av brosk.

Hur förändras din kropp under vecka 9 av graviditeten?

Under den här veckan har dina bröst redan blivit större. De är även tyngre och känsligare.

Små prickar, några av dem upphöjda, kan börja dyka upp runt vårtgården. Det vetenskapliga namnet på dem är Montgomerys körtlar.

De förekommer innan mjölkproduktionen börjar. De har i uppgift att hålla bröstvårtorna återfuktade genom att producera oljor.

Runt vecka 9 av graviditeten har livmodern växt till två gånger sin normala storlek. Det kan ge en känsla av uppblåsthet och även leda till ofrivillig flatulens.

Barnet har ännu inte flyttat utanför livmodern.

Första besöket hos barnmorskan

Den första kontrollen schemaläggs runtom i världen vanligtvis mellan vecka 9 och 12, men här i Sverige skiljer det sig mellan olika landsting och kommuner. Om du går på en kontroll under den här veckan kommer din barnmorska att kunna ge dig viktig information om din framtida bebis hälsa. Bland annat kan du lära dig vilken blodgrupp ditt barn tillhör.

Gravid kvinna på första besöket hos barnmorskan.

Även om du kanske kan schemalägga din första kontroll är det inte dags att göra ett ultraljud ännu. Ditt framtida barn är väldigt ömtåligt och sårbart, så det är ännu inte redo för det. Lite i taget kommer fostret att fortsätta utvecklas tills ultraljudet kan utföras.

Råd för vecka 9 av graviditeten

  • För att lindra uppblåsthet och flatulens, följ en lätt kost. Det är bra att äta små måltider spridda över 5 till 6 gånger under dagen.
  • Du kan få plötsliga humörsvängningar på grund av kroppens alla hormonella förändringar. Därför bör du inte ta plötsliga viktiga beslut vid den här tiden.
  • Som under  tidigare veckor kan du uppleva yrsel och illamående. Det kan bero på lågt blodtryck. Försök därför att undvika stressiga situationer och håll dig lugn.
  • Det är normalt att börja känna sig trött. Det är därför bra att minska ner på aktiviteter som kräver stor fysisk ansträngning.

Även om det kanske känns som att ögonblicket då du kommer få se ditt barn för första gången är otroligt långt borta kommer de förändringar du upplever vecka för vecka sakta men säkert få dig att börja känna av förbindelsen som för alltid kommer att förena er.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García Mendoza, Isabel María. “Efecto del jengibre dietético como método alternativo para paliar náuseas y vómitos en el embarazo.” (2018).
  • Iñíguez, Camilo, and Sahba Sedaghat. “Enfrentamiento práctico a patologías otorrinolaringológicas frecuentes durante el embarazo, una revisión de la literatura.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 79.2 (2019): 221-228.
  • DE LA MADRE, TORRENTE SANGUÍNEO. “Prueba prenatal no invasiva.” (2015).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.