Vad gör jag om barnet är för stort för fosteråldern?

Fosteråldern är en ålder som man bör följa noga för att skydda både barnets och moderns hälsa. En aspekt som är väldigt viktig att kontrollera är fostrets vikt.
Vad gör jag om barnet är för stort för fosteråldern?

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2023

I den här artikeln kommer vi prata om vad fosteråldern innebär. Många barn föds med en vikt på mer än 4 kg, vilket anses vara mycket för fosteråldern.

För att undvika vidare komplikationer så kommer vissa mammor fråga sig själva vad de kan göra rörande barnets extra vikt. Barn med detta problem anses vara för stora för fosteråldern, även känt som LGA.

LGA är då bebisens vikt är högre än normalt – över 4 kg, vilket korresponderar mot den 90:e percentilen. Läkarna anser därför att bebisarna är stora för fosteråldern när de ligger över den 90:e percentilen; med andra ord bebisar som väger mer än 90% av andra bebisar i fosteråldern.

Vad är det som gör att ett barn blir för stort för fosteråldern?

Innan vi förklarar vad du kan göra när barnet är för stort för fosteråldern så bör du först lära dig mer om detta tillstånd. Här är en lista på möjliga anledningar:

  • Genetik: Om föräldrarna har anlag som gör dem känsliga för fetma så är det möjligt att bebisen ärver dessa gener. Det kan förekomma tecken på detta innan barnet ens har fötts:
  • Moderns vikt: Om mamman är överviktig under graviditeten så kan detta föras över till hennes ofödda barn.
  • Diabetes hos modern: Denna sjukdom kan ge upphov till hormonella obalanser som kan resultera i ett överskott av socker hos barnet, som i sin tur gör att fostret går upp i vikt.
  • Fostertiden: När en gravid kvinna når den 40:e veckan så kan barnet ha vuxit för mycket.
  • Tidigare graviditeter: Om detta inte är kvinnans första graviditet så kan de vägar som transporterade näringsämnen till fostret nu vara mer vidgade, vilket gör att fostret växer mer.
En kvinna på en våg.

 

Faktorer som moderns ålder, hur mycket näring hon har fått, socioekonomiska omständigheter och eventuella genetiska sjukdomar hos barnet kan också spela en roll.

Möjliga konsekvenser

Det är fullt möjligt att ett LGA-barn föds utan några problem. Det föreligger dock en risk för komplikationer under födseln och för barnets framtida hälsa.

Axeldislokation eller skador på armplexus. När det gäller den första skadan så fastnar barnets axel i förlossningskanalen efter att huvudet redan har passerat. Lösningen innebär vanligtvis att man orsakar en fraktur på skulderbladet. Denna drastiska åtgärd är ofta nödvändig för att få loss själva skuldran från moderns bäcken.

LGA refererar till bebisar vars vikt är högre än normalt – över 4 kg.

Modern kan drabbas av skador under födseln, blödningar, komplikationer med bedövningen och infektioner i kringliggande organ.

I framtiden kan barnet riskera att drabbas av följande sjukdomar:

  • Diabetes
  • Respirationsproblem p.g.a. underutvecklade lungor
  • Polycytemi

Risken för missfall är också större då fostret är för stort för fosteråldern. Några av orsakerna kan vara en brist på utrymme i livmodern eller tryck på navelsträngen.

Missfall kan också bero på en oförmåga att ge fostret tillräckligt med näring.

Ultraljud.

Min bebis är överviktig och det är ännu inte dags att föda… Vad kan jag göra?

När din läkare har upptäckt LGA så finns det inte så mycket du kan göra förutom att modifiera förlossningsmetoden. Det finns dock vissa rekommendationer för att undvika det.

Det allra viktigaste är kanske att övervaka hur mycket du och ditt barn går upp i vikt. Du bör också tänka på att kontrollera dina glukosnivåer. Detta kan bidra till att motverka och upptäcka fall av fosterdiabetes hos kvinnor som aldrig upplevt denna typ av problem tidigare.

Om orsaken till fostrets överskottsvikt beror på fostertiden så kan läkaren sätta igång förlossningen på konstgjord väg.

När det blir dags att föda kan läkaren, om möjligt, föreslå kejsarsnitt. Både modern och barnet kommer då att kunna undvika komplikationer som kan uppstå under födseln.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.