8 tips för förstagångsföräldrar!

8 tips för förstagångsföräldrar!
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ni ska få en bebis! Glädje, spänning och oro snurrar runt i era tankar. Än mer om ni är förstagångsföräldrar. Ni kommer att få en tsunami av råd från flera fronter. Den första regeln för att möta er nya roll kommer vara att följa er instinkt: ignorera 90% av alla råd ni får!

Visst är dessa typiska råd från far- och mormödrar, grannar och andra mammor givna med de bästa avsikterna. Många av dem kan dock vara föråldrade eller så har de inte någon vetenskaplig grund. Du kommer få bekräftat av barnmorskor och barnläkare att dessa gammalmodiga råd bör ignoreras.

Ska du bli en mamma eller pappa och vill lära dig allt om föräldraskap? Läs då vidare, för vi har samlat ihop de bästa råden för förstagångsföräldrar.

8 tips för förstagångsföräldrar

Det är möjligt att du oroar dig för att bli förälder för första gången, men om du helt enkelt följer dessa tips kommer du att kunna njuta av föräldraskapet från början till slut:

nyfödd hålls upp av händer
  • Du kan och är fullt kapabel. Det är helt enkelt en fråga om att tänka på vad som är bäst för ditt barn och för dig. Med hjälp av din barnläkare vet du mycket väl hur du ska ta hand om ditt barn, oavsett vad andra säger till dig.
  • Delade roller. Att göra iordning nappflaskor, byta blöjor eller gå upp mitt i natten om barnet gråter är ett jobb för två. Att ta del i omvårdnad och skydd av barnet tillhör både mamman och pappan. Även om det kanske förvånar dig så stärker dessa uppgifter anknytningen med den nyfödda.
  • Vänj er vid scheman och rutiner. Om du vill vara en lycklig förstagångsföräldrar utan att gå under är det bra att fastställa tider för vissa saker. Nyckeln är att få till en bra ordning, rutin och vanor när du uppfostrar ditt barn.

“När en nyfödd för första gången kramar sin pappas finger med sin lilla knytnäve är han fångad för evigt.”

Gabriel Garcia Marquez

  • Skäm bort dig själv, ge dig själv en “paus”. Det är svårt att vara förälder! Du kommer att känna frustration till en sådan utsträckning att du inte kommer tro att du kan klara av det. Det är okej att lämna ditt barn en timme i veckan med sin mormor, ta dig tid att gå ut, ta en drink, äta något i lugn och ro eller ta en tupplur.
  • Ta hand om deras vingar och låt dem flyga. Det viktigaste är att istället för att forma ditt barn som du vill att de ska vara, tro på dem. Det handlar bara om att ta reda på vem de är, för att äntligen låta dem vara det. Och var alltid beredd på det oväntade, för det kommer så småningom att hända.
Förstagångsföräldrar tittar på barnskor

  • Var inte så hård mot dig själv. Det är normalt att man vissa dagar inte har allt tålamod i världen. Det är också bra att du tillåter dig att låta de saker som saknar betydelse falla. Hushållsarbetet kan vänta, livet kan inte det. Kräv inte så mycket av dig själv, upptäck alla känslor som finns inom dig.
  • Var tacksam! Uppskatta möjligheten du har fått att ge ditt barn liv. För även de aspekter av föräldraskapet som du förmodligen finner obehagliga och jobbiga kommer att vara värda det. Bajs, snor, gråt, skrik och bråk kommer bara att vara en liten del i det bästa som hänt er i ert liv tillsammans.
  • Förbered dig på att fyllas av kärlek. Det är svårt att förstå, förbereda sig för och känna förrän du har upplevt det i ditt eget kött och blod: det är kärlek.

Som du kan se handlar det om att hålla samman och uppleva förändringarna på ett positivt sätt. Ge upp allt till den nya gnistan som tänds inför dina förälskade ögon. Ge det tid och släpp ut all kärlek som överträffar dig. Följ ditt hjärta och slappna av, och allt kommer att gå bra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.