Hur du beräknar vilken graviditetsvecka du är i

För att beräkna vilken graviditetsvecka du är i och när förlossningen kommer att börja använder man ofta ett hjulformat verktyg, ett sk gestogram. Läs mer om det i den här artikeln.
Hur du beräknar vilken graviditetsvecka du är i

Senaste uppdateringen: 09 juli, 2019

Under graviditeten kommer den blivande modern sannolikt att ha hundratals frågor och saker som oroar henne. Dessa varierar från hur barnet utvecklas till vad hon bör och inte bör göra. För att hjälpa till att svara på alla dessa frågor finns det ett verktyg som hjälper både mödrar och barnmorskor: gestogrammet. Och det är väldigt lätt att använda.

Ett gestogram hjälper dig att bestämma vilken graviditetsvecka du är i

Detta mycket vanliga verktyg har några olika namn. Det kan kallas gestogram, graviditetshjul eller graviditetskalender. Det är en typ av beräkningsdiagram som hjälper dig att hålla koll på din graviditet vecka för vecka. Det är enkelt att använda och ger dig relevant information som är lättillgänglig.

Detta lilla verktyg är ett hjul av papp eller plast med två inre ringar. Den externa delen har en cirkulär kalender där du kan se årets alla dagar. Den inre cirkeln har två hjul. De berättar ungefärlig storlek och vikt på fostret beroende på hur långt gången du är.

Detta hjul kan berätta för mamman intressant information som:

  • Vilken graviditetsvecka man befinner sig i.
  • Fostrets tillväxt vecka för vecka.
  • Fostrets beräknade vikt.
  • Beräknat förlossningsdatum.

Gestogrammet ger också mer specifik information. Till exempel berättar det om fostrets biparietal diameter. Det är avståndet mellan hjässbenen hos fostret, mätt i millimeter. Det berättar även längden på ditt barns lårben.

gravid kvinna med klocka målad på magen

Eftersom det är så praktiskt blir det här verktyget bara mer och mer populärt. Du kan hitta det på apotek och i barnbutiker och hos din barnmorska. Nyligen har kvinnor börjat använda gestogram och andra kalkylatorer online.

“Gestogrammet är ett verktyg som gör att gravida kvinnor bättre kan hålla koll på sin graviditet. Det beror på att de har mycket utförlig information.”

Hur använder man ett gestogram?

Det första du behöver veta för att använda gestogrammet är det exakta datumet för din senaste menstruation. Gestogrammet använder detta som utgångspunkt för att beräkna den 40 veckor långa graviditeten.

Det är inte särskilt svårt att använda. Hjulet har en pekare som du ställer in till datumet för din senaste menstruation. Då kommer de inre ringarna att berätta om barnets utveckling och vilken graviditetsvecka du befinner dig i.

Informationen det ger dig kan hjälpa dig att vidta försiktighetsåtgärder och berätta vad du ska göra för en bättre och säkrare graviditet.

Användningsområden

Förutom att stilla sin nyfikenhet är gestogrammet praktiskt för att veta hur barnet växer. En kvinna som vill stimulera sin bebis behöver veta vilken graviditetsvecka hon befinner sig i.

Till exempel kan barnet höra sin mammas röst från 17 veckor. Det här är en bra tid för mamman att börja prata eller sjunga till barnet. Det är ett bra sätt att stärka anknytningen mellan mamman och barnet. Efter 25 veckor är barnets öron mer utvecklade. Det här är en bra tid att börja spela musik för din mage.

Det är bara ett av de många sätten du kan använda gestogrammet på. Förutom att få reda på medicinsk information kan du knyta an starkare med din bebis.

gravid kvinna och man håller handen

Hur pålitligt är gestogrammet för att ta reda på vilken graviditetsvecka du befinner dig i?

Uppgifterna från gestogrammen är helt tillförlitliga och vetenskapligt bevisade. Dock måste du komma ihåg att beräkningarna är ungefärliga. Det betyder att det bara visar upp medelvärdena, samt utgår från att du har en regelbunden menstruationscykel av normal längd.

Med det sagt, oroa dig inte om ditt foster inte följer med exakt. Det är ändå bra att veta mer eller mindre var han eller hon är i sin utveckling.

Det är viktigt att du går till din gynekolog för att korrekt se utvecklingen av din graviditet. Gestogram ersätter inte de tester och analyser som läkare gör. Även om det är mycket troligt att doktorn och gestogrammet kommer att säga samma sak vet läkaren alltid bäst genom att observera dig som individ.

Ett gestogram är mycket användbart. Det är också mycket enkelt och billigt eftersom det är tillverkat av papp. Det har mycket data  och kan ge mycket information. Utan detta lilla verktyg skulle möten med din barnmorska vara mycket mer komplicerade. Uträkningarna skulle också vara mycket mer komplexa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.