Vaginala mikrober till barn födda med kejsarsnitt

Vaginala mikrober till barn födda med kejsarsnitt

Senaste uppdateringen: 18 juli, 2019

Idag badar man ibland det nyfödda barnet i vaginala mikrober efter kejsarsnitt. Man tar ett prov av moderns vaginala vätskor och applicerar dem på huden, munnen och ögonen på barnet. Denna praxis kallas för vaginal seeding på engelska, men läkarna är inte överens om ifall det är något som de rekommenderar.

Syftet med det är att låta barnet komma i kontakt med de bakterier som finns i moderns vaginala kanal för att öka mängden tarmbakterier och minska risken för vissa sjukdomar.

Riskerna involverade i att bada barnet i vaginala mikrober

Vissa specialister tror att denna åtgärd kan vara värre än de sjukdomar som den ska förhindra. De hävdar att det kan överföra infektioner som gonorré och herpes simplex-virus. Enligt experter finns det ett antal risker som många föräldrar inte är medvetna om.

En av de största farorna, säger läkarna, är den möjliga överföringen av skadliga bakterier till barnet, såsom Grupp B Streptokocker. Dessa kan utsätta barnet för fara genom att orsaka farliga infektioner.

Specialister säger att de inte längre använder sig av proceduren på grund av att könsherpes är närvarande i moderns vagina. Så, även om tekniken själv har erkända fördelar, är den i vissa fall riskabel.

Vad är ursprunget till denna praxis?

Att ge vaginala mikrober började som praxis när studier visade att barn födda med kejsarsnitt har en något högre risk för att utveckla vissa hälsoproblem. Under barndomen utvecklar de problem som fetma, allergier eller vissa tarmsjukdomar. Denna praxis började i Australien i ett försök att skydda barnen mot detta.

“Det finns många underverk i universum, men skapelsens mästerverk är en moders hjärta.”

-Ernest Bersot-

mor och barn sover

Några experter fann att barn födda med kejsarsnitt har en annorlunda mikrobiom, eller bakterieflora, som skiljer sig från barn som blir förlösta vaginalt.

Eftersom de inte utsätts för bakterierna som finns i födelsekanalen utvecklas deras system olika. Dessa skillnader i mikrobiomen är förknippade med utvecklingen av fetma och vissa allergier, såsom astma.

Riskerna att ge vaginala mikrober kan överstiga fördelarna

Läkare har klargjort att barn födda med kejsarsnitt utvecklar en annan bakterieflora än vaginalt förlösta barn. Dessa förlossningar är förknippade med en högre risk för immunologiska och metaboliska störningar. Det är därför man har föreslagit att bada barnet i vaginala mikrober, men inte alla specialister är överens om det.

Faktum är att de tror att det finns fler risker än fördelar. De rekommenderar amning som en åtgärd för att utveckla barnets tarmflora. Barnet kan, genom bröstmjölken, få i sig det önskade skyddet utan att behöva ta dessa risker.

nyfödd skriker

Experter fortsätter att debattera detta, samtidigt som man diskuterar bevis och fördelar i samband med att ge vaginala mikrober. I vissa länder är denna praxis vanligare, särskilt i de länder som har en litet antal barn födda med kejsarsnitt.

Det kan finnas en koppling mellan kejsarsnitt och sjukdomar i samband med brist på vissa tarmbakterier. Det är emellertid fortfarande inte känt exakt huruvida överföring av bakterier från modern till barnet kan påverka effektiviteten på bakteriefloran och därmed skydda mot dem.

Experter avråder sjukhus från att ge vaginala mikrober och rekommenderar inte att man ger det till nyfödda. Man tror att det kan medföra några farliga risker som de potentiella fördelarna inte kan uppväga.

Andra metoder rekommenderas som amning, som har sina egna starka fördelar, eftersom det har en positiv effekt på utvecklingen av barnets bakterieflora. Redan innan förlossningen kommer barnet i kontakt med moderns mikrobiom i livmodern.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.