Hur man blir av med gas efter ett kejsarsnitt

Gas efter ett kejsarsnitt orsakas av en tillfällig förlamning av tarmen. Vi visar dig hur du kan lindra obehaget.
Hur man blir av med gas efter ett kejsarsnitt
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 20 september, 2022

Att drabbas av gas efter ett kejsarsnitt är ett vanligt symptom under den postoperativa perioden. Många nyblivna mammor klagar på det eftersom det ökar obehaget efter operation och förlossning. Av denna anledning kommer vi idag att berätta om några åtgärder som kan genomföras för att undvika och lindra denna åkomma.

Är gas i matsmältningssystemet normalt efter ett kejsarsnitt?

Det är normalt att uppleva gaser i buk och tarm efter ett kejsarsnitt eftersom det produceras spontant, genom en förlamning av tarmarna, och ackumuleras inuti dem. Detta fenomen uppstår oundvikligen på grund av det kirurgiska ingreppet och dess spinalbedövning.

Närvaron av gas i tarmarna manifesteras genom kramper och buksmärtor (intermittent), vars intensitet kan vara måttlig till intensiv. Vissa kvinnor beskriver det som nålstick som sker precis vid operationsområdet eller någon annanstans i magen.

Ibland kan smärtan även dyka upp i andra delar av kroppen, såsom rygg, bröst, nyckelben eller axlar. Detta kallas refererad smärta och är relaterat till den typ av nerver som stimuleras i bukhålan.

En kvinna med buksmärtor.

Finns det något sätt att undvika gas efter ett kejsarsnitt?

Eftersom tarmmobilisering är en förväntad händelse efter spinalbedövning så finns det lite som kan göras för att undvika gas under den postoperativa perioden. Det finns dock två viktiga rekommendationer som hjälper till att begränsa det avsevärt:

  • Prata inte efter ett kejsarsnitt. När vi pratar sväljer vi luft ofrivilligt och detta ackumuleras med luften som redan finns kvar i tarmen. Allteftersom timmarna går kommer matsmältningskanalen att börja röra sig igen och sedan, när kroppen själv kan få bort gasen, så kan du börja prata igen.
  • Rör på dig så snart som möjligt. Ett kejsarsnitt är ett komplext kirurgiskt ingrepp som förhindrar dig från att röra dig under några timmar. Det är dock viktigt att försöka ändra ställning i sängen, stå upp och gå så snart som möjligt. På så sätt kommer tarmarna att börja röra på sig och utstötningen av gaser kommer att stimuleras.

Hur länge håller gasbildningen efter förlossningen?

Detta är väldigt varierande och du bör veta att den i allmänhet avtar några dagar efter förlossningen. Men den kan fortsätta att störa dig i några veckor, fast då med mycket mindre intensitet. Du bör rådfråga din läkare om detta obehag är mycket frekvent och intensivt under postpartumperioden.

Hur lindrar man gas efter ett kejsarsnitt?

Även om de inte alltid går att förebygga, kan lyckligtvis gasbildningen från kejsarsnitt lindras. Speciellt när du kan röra dig. Här följer några användbara tips för att begränsa obehaget.

Placera varma kompresser på magen

Det är en bra idé att placera en varm kompress på området för att lindra smärtan. Var dock försiktig så att du inte placerar den direkt över kejsarsnittet, eftersom det kan vara kontraproduktivt för läkning.

Anamma en balanserad kost

Dagarna efter kejsarsnittet är det viktigt att se över din diet.

Å ena sidan bör du vara uppmärksam på kvaliteten på din kost. Konsumtionen av frukt och grönsaker är nödvändig för en god återhämtning, samt att undvika friterad och ultrabearbetad mat. Dessutom är viktigt att begränsa intaget av de livsmedel som tenderar att orsaka gaser, såsom baljväxter, blomkål, kål och mejeriprodukter.

Å andra sidan är det bra om du ändrar vissa vanor kring måltiderna. Det är bäst att undvika rikliga rätter och välja att äta fler gånger per dag, i mindre mängder, och tugga maten mycket väl. Du bör också välja grillad eller ångkokt mat vilket gör matsmältningen lättare.

Glöm inte att det är viktigt att undvika att dricka drycker med kolsyra, tugga tuggummi eller röka.

Säkerställ en god vätskebalans

Att dricka mycket vatten hjälper till att lindra gaser, särskilt då varma drycker konsumeras. Helst bör du dricka vatten och komma ihåg att konsumtion av kolsyrade drycker under den postoperativa perioden starkt avråds.

En kvinna som äter en skål med sallad.
Upprätthåll en balanserad, hälsosam kost rik på frukt och grönsaker för att stimulera tarmpassage och begränsa gasproduktionen under postpartumperioden.

Andas djupt

Allteftersom dagarna går och den postoperativa smärtan avtar, börja ta djupa diafragmaandetag och rör på dig. Båda dessa aktiviteter hjälper till med att eliminera gas.

Anta ställningar som gynnar utdrivningen av gas

I linje med ovanstående, när du känner att du kan, inta ställningar som gynnar eliminering av gaser, såsom fosterställning.

Det är inte tillrådligt att ligga på rygg under en längre tid, eftersom det bidrar till ackumulering av gaser i buken. Framför allt, att röra sig konstant, gå upp ur sängen och gå i cirka 5 eller 10 minuter hjälper till att lindra obehaget.

Kom ihåg att kroppens orörlighet är den största orsaken till problem med gaser efter ett kejsarsnitt.

Om gas efter kejsarsnitt kan vi säga

Efter förlossningen finns det många obehag som kan uppstå, såsom buksmärtor, vaginala blödningar, gaser eller förstoppning. Alla är förväntade och går normalt över av sig själva. Försök dock att upprätthålla en aktiv kommunikation med din läkare så att den kan ge dig de nödvändiga verktygen för att gå igenom postpartumperioden på bästa möjliga sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.