Gåvor till mammor som nyligen har fött barn

Nyfödda står alltid i centrum för allas uppmärksamhet, men det är också viktigt att ta hand om och visa omsorg för deras mammor. Vänliga gester och omtänksamma gåvor till mammor som nyligen har fött barn kan hjälpa dem att hantera den svåra perioden efter förlossningen.
Gåvor till mammor som nyligen har fött barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2019

Ankomsten av en ny bebis är ett känslomässigt ögonblick för alla inblandade, men speciellt för den nyblivna mamman. Därför har vi sammanställt en lista över passande gåvor till mammor som nyligen har fött barn, för att dem visa lite extra omsorg och uppskattning.

Ofta är det första vi tänker på blommor, men det finns många andra presentalternativ som är mycket mer användbara och meningsfulla efter en förlossning.

Tips på gåvor till mammor som nyligen har fött barn

Efter att en kvinna har fött barn brukar alla ögon och gåvor gå till den nya bebisen. Men det är också viktigt att vara uppmärksam på mamman som just har fött och som kanske har blivit mamma för första gången.

Att ge en ny mamma en present som är speciell för henne kan till exempel hjälpa henne att må bättre under detta vackra, men utmanande, skede i livet.

Kanske är den bästa presenten till en ny mamma lite vila och hjälp att städa och få huset i ordning.

Men sanningen är att inte alla har möjlighet att finnas till hands och kan inte alltid räcka ut en hjälpande hand på grund av andra åtaganden och skyldigheter.

Därför vill vi idag föreslå några andra sätt att skämma bort nya mammor. Även om du inte kan vara så mycket till hjälp kan du fortfarande visa att du står henne nära.

1. Nattlinne eller pyjamas

De första dagarna efter födseln kan vara väldigt ansträngande för nyblivna mammor.

De behöver inte bara återhämta sig från förlossningen utan måste också ta hand om sin nyfödda dygnet runt. Den nya mamman har knappt tid eller energi att ens klä på sig och duscha.

Därför är en utmärkt present till nya mammor en bekväm pyjamas eller ett skönt nattlinne som gör det lättare att koppla av. Många nattlinnen är speciellt designade för att underlätta för mammor att amma sina barn.

nyfödd och mamma

2. Strumpor

Efter att en kvinna har fött börjar cirkulationen i hennes kropp återgå till det normala efter alla graviditetsrelaterade förändringar. Ett bra sätt att ta hand om nya mammor, och särskilt deras ben och fötter, är ett par mjuka, bekväma strumpor.

3. Inneskor eller tofflor

En annan utmärkt present till nya mammor är ett bekvämt par inneskor eller tofflor. Efter en förlossning är det bra att kunna räkna med bekväma och praktiska skor, speciellt eftersom den nya mamman kommer att tillbringa mesta tiden hemma.

Det finns en mängd olika alternativ på marknaden som anpassar sig till dagens behov och klimat.

Efter att en kvinna har fött barn brukar alla ögon och gåvor gå till den nya bebisen. Men det är också viktigt att vara uppmärksam på mamman som just har fött och som kanske har blivit mamma för första gången.

4. Amningskläder

Det är en utmärkt idé att ge en nybliven mamma ett klädesplagg som är attraktivt och anpassar sig till hennes nya kropp efter förlossningen.

Det är speciellt användbart för när mamman börjar känna sig redo att ta sig ut ur huset igen.

5. Lotion, tvål och kroppsoljor

En utmärkt gåva till mammor som nyligen har fått barn är någon form av lotion, tvål eller olja för att återfukta hennes hud.

Under graviditeten är det vanligt att kvinnor utvecklar bristningar och torr hud, så den här typen av gåva är helt perfekt. Se naturligtvis alltid till att produkten du väljer är lämplig för mammor med nyfödda.

Det finns många alternativ att välja mellan. Vissa är mer populära och effektiva än andra.

De som innehåller nyponextrakt är till exempel väldigt effektiva för att behandla bristningar och ärr. Kvinnor kan dra fördel av dessa både under och efter graviditeten.

kvinna ser sig i spegeln och tvättar ansiktet

En annan olja som har stora fördelar för nyblivna mammor är jojobaolja. Detta ämne har egenskaper som hjälper till att återställa hudens elasticitet och stärka håret.

Naturligtvis måste vi också nämna den berömda arganoljan. Arganolja är användbar vid behandling av bristningar, samt återfuktar huden och förbättrar dess elasticitet.

Sammanfattningsvis finns det många passande gåvor till mammor som nyligen har fött barn.

Oavsett vad du väljer, se till att din gåva är meningsfull och användbar för att vara säker på att mamman känner sig älskad och uppskattad under perioden efter förlossningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ansuategui, María & Lopez, Victor. Aceite de argán: usos tradicionales, aspectos fitoquímicos, nutricionales y farmacológicos. Revista de Fitoterapia. 2015 15. 5-19.
  • Hidalgo MI, Huertas ALL, Espinosa Góngora R, Muñoz Calvo MT, Budke Neukamp M, Abuín AS, et al. El pediatra ante el síndrome alcohólico fetal. Un trastorno infradiagnosticado [Internet]. Pediatriaintegral.es. [citado 15 de diciembre de 2021]. Disponible en: https://www.pediatriaintegral.es/wp content/uploads/2015/03/Pediatria-Integral-XVIII-10.pdf#page=66
  • Karaca I, Ozturk M, Alay I, Ince O, Karaca SY, Erdogan VS, Ekin M. Influence of Abdominal Binder Usage after Cesarean Delivery on Postoperative Mobilization, Pain and Distress: A Randomized Controlled Trial. Eurasian J Med. 2019 Oct;51(3):214-218. doi: 10.5152/eurasianjmed.2019.18457.
  • Luisa. Regalos para una mujer que acaba de tener un bebé [Internet]. Lifehacks de Luisa Olvera. 2019 [citado 15 de diciembre de 2021]. Disponible en: https://luisaolvera.com/qu-regalar-a-un-reci-n-nacido/
  • Slomian J, Emonts P, Vigneron L, Acconcia A, Glowacz F, Reginster JY, Oumourgh M, Bruyère O. Identifying maternal needs following childbirth: A qualitative study among mothers, fathers and professionals. BMC Pregnancy Childbirth. 2017 Jul 3;17(1):213.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.