Första mensen efter förlossningen

Första mensen efter förlossningen
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Har du fått tillbaka mensen efter förlossningen? Den första mensen efter att barnet är fött kan vara oförutsägbar. Här berättar vi allt du behöver veta om den första mensen efter förlossningen.

Att återgå till det normala efter att barnet är fött kan vara svårt. Din kropp har utsatts för mycket press, stora ansträngningar och smärtor, och den behöver tid på sig att återgå till vad den en gång varit. Samma sak gäller för menstruationscykeln.

Din kropp satte igång en serie hormonella reaktioner för att ställa om sig till att vara gravid. Efter förlossningen är det viktigt för kroppen att förstå att det inte längre finns någon bebis i magen.

Allt kommer bli som vanligt, men du måste ha tålamod. Inte allt av det du läser eller hör talas om kommer hända just dig, och det betyder inte att något är fel. Du måste respektera din egna kropp och dess återhämtning.

Vad händer med menstruationscykeln efter förlossningen?

Efter en tid kommer kroppen att återvända till ursprungsläget. Kroppen fortsätter att prioritera hormonerna som hjälper dig att amma ditt barn, så mängden hormoner som reglerar menstruationscykeln håller sig låg.

Prolaktin är det hormon som går hand i hand med amning, eftersom det ansvarar för mjölkproduktionen. Det är s amma hormon som förhindrar ägglossning, vilket gör att menstruationscykeln också hindras från att börja igen.

din första mens efter förlossningen

På ett fysiskt plan hålls kroppen i en slags karantän efter förlossningen; det vill säga tiden det tar för alla inre organ att återfå de förmågor de hade före graviditeten.

Under karantänperioden har menstruationscykeln inte aktiverats, så du har inga menstruationsblödningar.

När den första mensen efter förlossningen dyker upp

Det första som är bra att veta är att det inte finns ett exakt datum för när den första mensen kommer tillbaka. Varje kvinna är unik, och det finns ingen regel som gäller för alla.

Det har däremot visat sig att amning håller tillbaka den första mensen. Det betyder inte att mensen inte kommer tillbaka så länge du ammar, men den kommer förmodligen lite senare.

Uppskattningsvis tar det ca 7-8 veckor för kvinnor som inte ammar att få tillbaka menstruationscykeln på ett någorlunda normalt sätt. Men för mammor som ammar tar det ofta minst tre månader innan mensen kommer tillbaka efter förlossningen.

Första tiden efter förlossningen

När du precis har fött barn kan du ha mycket blödningar från vaginan. Det är inte samma sak som mens. Det är normalt att blöda en period efter förlossningen, och det kallas för avslag. Meningen med blödningarna är att utsöndra livmodern, cellfragment och sekret.

Första mensen efter förlossningen kommer med stor sannolikhet vara annorlunda i jämförelse med dina tidigare menstruationer. Kroppen har genomgått stora förändringar, så troligtvis kommer du ha mer smärtor och oregelbundna blödningar. Men du kan vara lugn – det är fullt normalt.

nyfödd bebis ammar

Konstigt nog kan den första menstruationen ske utan ägglossning, vilket kan göra att många kvinnor tror att de inte kan bli gravida än.

Men hur kan vi vara så säkra på att vi inte har haft ägglossning? Det går helt enkelt inte att säkerställa. Det är därför rekommenderat att vara försiktig och använda preventivmedel vid samlag efter förlossningen.  

Kan menstruationen påverka amningen?

Nej, menstruationen påverkar inte amningen. Du kan amma när du har mens utan att oroa dig över att kvalitén på bröstmjölken förändras. När det kommer till mängden mjölk som produceras kan den minska något. Men bara väldigt lite och det är inget man behöver oroa sig för.

Men om du ser att mängden mjölk minskar så pass mycket att du inte kan tillfredsställa ditt barns behov, tveka inte att ringa till din barnmorska. Där kan du få hjälp och råd om vad som är bäst för dig och ditt barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ramos, A; Rodríguez, F; Jordán, M. Cuidados en el puerperio normal. Intervenciones en el embarazo, parto y puerperio Tema 2. Cuidados en el puerperio normal. 519-545. [Disponible en línea].
  • Cabrera, S. (2010). Hemorragia Posparto. Revi Per Ginecol Obstet. 2010; 56:23-31. https://doi.org/10.1016/j.ogc.2007.06.007
  • Sabattini, L. (2008). Hemorragia posparto precoz. Progresos de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.1016/S0304-5013(08)72321-5

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.