Allt du behöver för att ta hem din bebis från sjukhuset

Ha koll på vad du behöver när du lämnar sjukhuset och tar hem din bebis. Det är väldigt viktigt!
Allt du behöver för att ta hem din bebis från sjukhuset

Senaste uppdateringen: 26 januari, 2021

När en kvinna är gravid är det vanligt att hon tänker på allt hon och barnet behöver när de är på sjukhuset. Faktum är att de flesta kvinnor packar för det vackra ögonblicket flera dagar, eller till och med veckor, i förväg. Men vad behöver du för att ta hem din bebis från sjukhuset? Precis som det är viktigt att vara medveten om vad ditt barn kommer att behöva på sjukhuset måste du också veta vad det behöver hemma.

Om ett barn föds friskt kan han eller hon åka hem med sina föräldrar bara 24 till 48 timmar efter födseln. Vissa för tidigt födda barn (födda i vecka 34 till 36 av graviditeten) kan också vara tillräckligt starka för att åka hem efter 48 timmar på sjukhuset.

Spädbarn födda med kejsarsnitt (och deras mammor) eller bebisar som har hälsokomplikationer kan dock behöva stanna på sjukhuset lite längre. Spädbarn födda före 34 veckors graviditet behöver också en längre sjukhusvistelse. Om din bebis har fötts för tidigt kan du känna dig nervös inför att åka hem, men din läkare kommer alltid att ge dig all information du behöver.

Vad du behöver för att ta hem din bebis från sjukhuset

Många nya föräldrar går på en förlossningskurs innan deras första barn föds. Det hjälper till att förbereda dem inför förlossningen och ger information om grundläggande omvårdnad av nyfödda.

Även om det finns flera olika typer av förlossningskurs har de nästan alla tips om hur man matar nyfödda, vanliga sjukdomar, daglig omvårdnad, amning och bilsäkerhet. Innan ditt barn föds är det bra att kolla upp var din barnavårdscentral ligger så att du vet vart du kan vända dig för information och medicinsk vård.

Innan du lämnar sjukhuset finns det några saker ditt barn kommer att behöva:

  • En plats att sova.  Din bebis behöver inte ett eget rum, men det är bra att ha till exempel en byrå, ett skötbord, en spjälsäng med en godkänd madrass och en babymonitor.
  • En barnvagn. Denna bör vara lämpligt för din bebis, bekväm och säker.
  • Kläder i rätt storlek för en nyfödd bebis. Du behöver inte massor av kläder eftersom ditt barn växer snabbt och byter storlek efter bara ett litet tag.
  • Blöjor. Tänk på om du vill ha ekologiska blöjor, tygblöjor eller vanliga blöjor.
  • Hygienprodukter för nyfödda. Du behöver lotion och schampo för spädbarn, en mjuk borste för håret och saltlösning för näsan.
  • En bilstol som är godkänd för nyfödda. Du kan köpa en bilstol som anpassar sig medan barnet växer så att den håller längre.
  • De dokument och papper som de ger dig på sjukhuset. I det här häftet ser du din bebis information från födseln, såsom vikt, längd och eventuella avvikelser.
  • Nappar. Om du planerar att använda nappar till ditt barn är det bäst att ha några till hands!
  • Bröstmjölksersättning och allt annat för matning. Om du inte planerar att amma ditt barn behöver du saker som nappflaskor (antikolik-nappar är att föredra), samt utrustning för att sterilisera och rengöra flaskor och nappar.

Vad behöver man komma ihåg för att ta hem sin bebis från sjukhuset?

Det är normalt att känna sig nervös när du först tar med ditt barn hem. Försök därför att hålla det här ögonblicket bara för dig själv och din partner så att du kan anpassa dig till alla förändringar. Och kom ihåg följande:

  • Nyfödda barn kan lätt bli sjuka. Försök att hålla din lilla borta från alla med symptom på förkylningar eller influensa, särskilt under vintermånaderna.
  • Tvätta händerna ofta för att skydda ditt barn. Be andra att göra detsamma.
Familj med bebis

När bör du ta ditt barn till sitt första besök på barnavårdscentralen?

Första kontakten med barnavårdscentralen (BVC) består av att sjuksköterskan kontaktar dig efter att ha fått information om att ni har kommit hem från sjukhuset. I vissa fall måste dock du vara den som kontaktar BVC när ni har kommit hem.

Ca en till två veckor efter att ni har kommit hem brukar man boka in den första träffen med BVC. En sjuksköterska från BVC kan även göra ett hembesök.

Om ditt barn föddes för tidigt planerar du en uppföljningsplan med ditt vårdteam innan din lilla lämnar BB. De ser också till att du känner igen de första tecknen eller symptomen på eventuella problem.

Vid det första besöket kommer sköterskan att:

  • Väga din bebis, mäta längden och omkretsen på huvudet, om man inte gjorde detta på sjukhuset.
  • Kontrollera om det finns några tecken på gulsot.
  • Försäkra sig om att matningen har kommit igång, vare sig ni väljer att amma, ge ersättning eller en kombination.
  • Ge barnet en genomgående hälsoundersökning.
  • Fråga hur ni alla anpassar er till den nya situationen.

En läkare på sjukhuset där du födde, din barnmorska eller en sjuksköterska kan utföra denna undersökning. Man kan utföra den hemma, på BVC eller på en sjukhusklinik.

Det är viktigt att du är redo så att du inte saknar någonting när du tar hem din bebis från sjukhuset. Denna övergång kan vara lite skrämmande, men det är lättare än du kanske tror!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.