5 pinsamma saker som kan hända under förlossningen

5 pinsamma saker som kan hända under förlossningen
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att föda barn är en av de svåraste och viktigaste upplevelserna i en kvinnas liv. Men låt oss erkänna något: det finns vissa pinsamma saker som kan hända under förlossningen.

Om du har fött barn tidigare så vet du vad vi talar om. Om inte så har du förmodligen hört berättelser om det. Och vi talar inte om andning och krystning.

Låt oss ta en titt på några pinsamma saker som kan hända under förlossningen, så att du är förberedd på dem. Kom ihåg att det rör sig om saker som förlossningsläkare och barnmorskor sett många gånger tidigare, så det är egentligen inget att skämmas för.

Saker som kan hända under förlossningen – var beredd på dem och skäms inte för dig

1. Vattnet går på allmän plats

När vattnet går så kommer det vätska överallt. Men tänk om det händer på en allmän plats? Dina kläder kommer bli blöta, ungefär som att du kissat på dig.

Men oroa dig inte. När du är höggravid så kommer denna lilla olycka vara det sista folk bryr sig om. Förbipasserande kommer skynda att hjälpa dig. Du håller på att föda och du behöver komma till sjukhuset så snabbt som möjligt!

Nyfödd bebis

2. Vattnet går medan läkaren undersöker dig

Ja, detta är vanligt. Det kan ske under en rutinundersökning eller när förlossningsläkaren är med dig vid förlossningen. Det är inte världens undergång och läkaren kommer vara van vid att detta händer. Du lär bli mer oroad än henne är när vätskan kommer överallt.

3. Du bajsar på dig

Detta är inget att hetsa upp sig över och vanligare än du tror. Att låta naturen ha sin gång är något man måste låta ske under förlossningen. När du krystar kommer du känna så mycket smärta att du inte ens inser vad som händer.

Ingen barnmorska kommer säga åt dig att hålla dig. Du föder barn och allt är okej. Vi kan försäkra dig att huruvida du bajsar eller inte kommer vara det sista du oroar dig över när tiden är inne. Personalen kommer göra rent dig och du kan fortsätta krysta.

4. Du tittar i en spegel

När bebisens huvud kommer ut vid vaginal födsel så kan läkarna erbjuda dig att se det i en spegel.

Om du fått epiduralbedövning kommer du förmodligen kunna titta eftersom det inte kommer göra lika ont. Men om du väljer vaginal födsel utan epiduralbedövning kommer smärtan förmodligen hindra dig från att titta.

Din bebis kommer snart vara i din famn och allt kommer vara över. Spegeln är inte en dålig idé, men oroa dig inte om du inte kan se något.

Gravid kvinna

5. De säger att det inte gör ont med epiduralbedövning… men det gör det

Även om födsel med epiduralbedövning är långsammare och det blir svårare att krysta på grund av bristen på känsel, kommer det inte göra ont och det kommer vara enklare… för vissa kvinnor, det vill säga.

Men ibland fungerar inte epiduralbedövningen eller den gör dig inte helt bedövad. I dessa fall kommer det givetvis göra ont att föda, precis som utan bedövning.

Så om du fått bedövning men känner att smärtan är på väg tillbaka, säg till. Det fungerar inte alltid, så låt ingen inbilla dig att epiduralbedövning alltid fungerar mirakulöst, för det gör den inte.

Där har du dem; fem mycket vanliga och naturliga saker som kan hända under förlossningen!

Har du några anekdoter att berätta om din förlossning? Glöm inte att dela med dig, vi älskar att läsa om roliga, tramsiga och pinsamma ögonblick.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.