Lavemang i samband med förlossningen
Under graviditeten har blivande mammor vanligtvis många frågor och saker som de oroar sig för, och lavemang i samband med förlossningen är en av dem. Låt oss därför titta närmare på detta lavemang.
När förlossningen närmar sig oroar man sig naturligtvis för hur allt kommer att gå, och ofta har man svårt att stänga ute alla tankar som flyger omkring om olika risker, barnets hälsa, myter och hörsägen, bland mycket annat.
Till exempel kan man undra om man kommer att behöva ett lavemang eller inte. Vi ska berätta allt du behöver veta.
Vad är ett lavemang?
Ett lavemang är när man sprutar in laxermedel i ändtarmen för att tömma kolon. Det börjar verka efter cirka 20 minuter.
En anledning till oro bland mammor
Inför förlossningen är det helt naturligt att oroa sig för olika saker i samband med sitt barns födsel. Det är till exempel ökänt att mer än bara bebisen kommer ut under krystningarna… vi pratar förstås om avföring.
För många kan det vara pinsamt och göra dem obekväma. Att föreställa sig detta scenario i närvaro av medicinsk personal (som normalt är främlingar) kan vara mycket stressande.
Många blivande mammor föredrar därför att få ett lavemang innan förlossningen för att “tömma” sig på avföring.
Den första fasen av förlossningen
När det är dags att föda är det möjligt att kroppen helt naturligt känner behovet av att bajsa.
Om det händer under den första fasen av värkarbetet är det inget problem alls. De första sammandragningarna gör att du vill gå på toaletten och man kan normalt göra det.
Har du ett regelbundet mönster för dina tarmrörelser är ett lavemang ofta inte nödvändigt.
Det har länge varit vanligt att förlossningsavdelningar erbjudit lavemang inför förlossningen. Tidigare gjorde man det i huvudsak för att förhindra infektioner.
Man trodde att kvinnans avföring kunde vara skadlig för barnet om han eller hon kom i kontakt med den, och sålunda riskerade både mamma och barn att få en infektion.
Man trodde också att man genom att ge ett lavemang stimulerade förlossningen och kortade ner tiden för sammandragningar.
När bör man använda lavemang i samband med förlossningen?
Om du är förstoppad eller om det finns så stora mängder avföring i dina tarmar att det kan försvåra förlossningen är det en god idé att ta ett lavemang.
Om läkaren eller barnmorskan kan känna avföringen genom den bakre väggen i vaginan är det rekommenderat att man ger ett lavemang.
Lavemang i samband med förlossningen rekommenderas även om mamman är rädd för att bajsa på sig. Det kan stressa upp henne och hindra henne från att lugnt ta till sig det magiska ögonblicket när hennes barn kommer till världen.
Tänk på att ett lavemang inte är obligatoriskt, det är helt upp till dig. Se till att hålla dig så informerad som möjligt.
Raka området
Precis som med lavemang brukade det också vara praxis att raka av håret runt slidan inför en förlossning.
Man trodde att man genom att ta bort håret minskade risken för infektion vid en eventuell perineotomi, ett snitt som läkaren ibland gör i perineumområdet, från vulva till anus.
Det är ett kirurgiskt ingrepp för att förstora födelsekanalen så att barnet kan komma ut utan att den rivs upp. Det syftar också till att göra förlossningen lättare, både för mamman och för barnet.
Både lavemang och rakning kopplades tidigare till just risken vid en perineotomi. Forskning från det senaste decenniet har dock ifrågasatt dessa metoder, då det inte har visat sig ha några fördelar för varken mamman eller barnet. Rakning och lavemang förhindrar inte sjukdomar, förbättrar inte återhämtningstiden och minskar inte risken.
Därför behöver man bara göra det om man vill. Informera dig själv, och om du känner att det skulle göra förlossningen lättare och mindre obekväm eller stressig för dig, gör det. Det viktiga är att du gör det som känns bäst. Det är din förlossning, ingen annans!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cuervo, Luis Gabriel & N Rodríguez, M & Delgado, Martha. (2000). Enemas during labor. Cochrane database of systematic reviews. [Online]. 3. CD000330. 10.1002/14651858.CD000330.
- WHO recommendation on administration of enema for reducing the use of labour augmentation (May 2014). The WHO Reproductive Health Library; Geneva: World Health Organization.