Kan man undvika en episiotomi under förlossningen?

På senare tid har utvecklingen gått mot att försöka undvika en episiotomi under förlossningen. Det är annars en anledning till stor oro för många gravida kvinnor.
Kan man undvika en episiotomi under förlossningen?

Senaste uppdateringen: 02 augusti, 2019

Om du väntar barn kan det hända att du är rädd för att du ska spricka under förlossningen. Men många experter föreslår att man begränsar användningen av episiotomi, eller klipp, utom när det är absolut nödvändigt. På grund av det ger vi dig här några tips för att undvika en episiotomi under förlossningen.

Vad är en episiotomi?

Det är en metod man använder under förlossningen. Man gör ett litet snitt i mellangården, perineum, som är området mellan könsorganen och anus, då barnets huvud börjar dyka upp. Snittet är till för att göra öppningen större för att underlätta barnets väg ut.

Metoden började användas för att undvika sprickor i området vid förlossningen och blev rutinmässig till den grad att majoriteten av kvinnor genomgick en vid förlossningen. Numer utför man den i Sverige enbart vid risk för barnets hälsa då man behöver skynda på förlossningen så mycket som möjligt.

undvika en episiotomi: gravid kvinna på operationsbord

Hur man undviker en episiotomi vid förlossning

Du kan skydda perinealområdet genom att placera en varm binda över mellangården för att ge tid för utdrivningsfasen att äga rum. Massage av mellangården med oljor och knipövningar rekommenderas under de sista sex veckorna av graviditeten.

Vissa specialister och barnmorskor menar att så länge mellangården är frisk och en integrerad del i kroppen som helhet så är risken lägre. Dessutom måste du låta förlossningen framskrida sakta och naturligt under utdrivningen.

För att undvika en episiotomi vid förlossningen bör du välja barnmorska med omsorg. En bra barnmorska kommer hjälpa dig att ta dig igenom födseln på det mest naturliga sättet. Han eller hon kommer bara att göra ett snitt när det är absolut nödvändigt.

Detta gynnar en naturlig förlossning och minst antal kirurgiska ingrepp. Ett annat alternativ du bör överväga är en vattenfödsel, som vanligtvis minskar smärtan och risken för en episiotomi.

Knipövningar

Med knipövningar, även kallat Kegelträning, kontrakterar du och slappnar av i bäckenbottens muskulatur. Ett sätt att göra detta är att sitta på toaletten med benen avslappnade och stoppa ditt urin med 5 sekunders intervall. Låt det rinna fritt igen utan att flytta på benen och andas lugnt.

Upprepa denna serie övningar 10 gånger, flera gånger under dagen. Om möjligt, öka avslappnings- och sammandragningstiden tills den når 20 sekunder.

Målet är att stärka mellangårdens muskler för att göra den mer motståndskraftig och elastisk. Då kan en gravid kvinna slappna av i det området och skapa flexibilitet för att uppnå en bra utvidgning när barnets huvud ska ut.

På så sätt kan barnets huvud lätt ta sig igenom, så kvinnan kan undvika att få en episiotomi vid förlossningen.

Prenatal massage av mellangården

Du kan göra dessa massageövningar under graviditetens tredje trimester. På vilket sätt? Den bästa tiden är direkt efter att du har tagit en dusch.

Smörj in hela mellangården med nyponolja eller mandelolja. Använd tummen för att massera området i en U-form och stretcha lite nedåt och utåt. Upprepa rörelsen tills du känner en svagt stickande känsla.

Konsekvent massage kommer att mjuka upp och stretcha ut vävnaderna, så det ökar elasticiteten i mellangården. Det förbereder också en gravid kvinna på de känslor av spänning och tryck som hon kommer att uppleva under förlossningen.

undvika en episiotomi: gravid kvinna häller upp olja

När bör en episiotomi utföras?

En episiotomi bör utföras när det finns risk för fosterskador – under komplicerade eller svåra förlossningar – och hos kvinnor som har drabbats av en vaginal skada vid tidigare förlossningar.

Om perineum klipps korrekt och sys ihop med precision är återhämtningen lätt, obehaget varar några dagar och stygnen faller av av sig själv.

För att lindra obehaget kan du placera ett binda med varmt vatten i området och upprätthålla goda hygienvanor. När du tvättar såret, torka det och täck över det med en gasbinda så ofta som möjligt. Du bör också undvika förstoppande livsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carroli, G., & Belizán, J. (2008). Episiotomía en el parto vaginal. La Biblioteca Cochrane Plus, (2)
  • Liljestrand J. Episiotomía en el parto vaginal. Comentario de La Biblioteca de Salud Reproductiva de la OMS (última revisión: 20 de octubre de 2003); Ginebra: Organización Mundial de la Salud
  • Signorello LB, Harlow BL, Chekos AK, Repke JT (2000). «Midline episiotomy and anal incontinence: retrospective cohort study»

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.