Råd för att övervinna din rädsla för att föda
I många fall kan en rädsla för att föda leda till stor ångest som kan ha skadliga effekter på mamman. Många kvinnor vet inte hur de ska lugna sin rädsla, särskilt om de är förstföderskor.
När det beräknade förlossningsdatumet närmar sig är det normalt att känna en viss grad av rädsla eller oro inför värkarna och förlossningen. Det är helt normalt, och förståeligt, att oroa sig för det okända.
Men problem kan uppstå när rädslan är oproportionerlig mot situationen och kvinnan känner skräck eller panik.
Att prata om dessa känslor och öppna upp om din rädsla för att föda, samt informera dig, kan hjälpa dig att hantera din ångest.
Det är samtidigt viktigt att inte bilda sig felaktiga idéer och missuppfattningar som bara skapar ännu mer oro och rädsla för att föda.
Falskt alarm
En av de vanligaste rädslorna när förlossningen närmar sig har att göra med falska alarm. Vad händer om jag åker in till sjukhuset och det visar sig vara ett falskt alarm? Sanningen är: ingenting.
Ingen sjukvårdspersonal skulle någonsin kritisera en kvinna för att hon misstänker att tiden är inne att föda. Om du upplever symptom och obehag som tyder på att din förlossning håller på att starta ska du ringa till din läkare eller ta dig till sjukhuset.
Kunskap och självförtroende
Experter råder gravida kvinnor och deras partners till att besöka förlossningsavdelningen där deras barn kommer att födas. På så sätt kan de bekanta sig med miljön i förväg och få en tydligare bild av hur saker kommer att gå till väga. Ta en rundtur och se förlossningsrummet, eftervårdsrum och patientutrymmen.
Om din rädsla för att föda är intensiv kan det i sig själv vara skadligt för din kropp.
Stress ger upphov till muskelspänningar och har också andra fysiologiska effekter, såsom ökad hjärtfrekvens och svettningar. Det finns naturliga lösningar som kan hjälpa dig att undvika dessa symptom.
Tips för att övervinna din rädsla för att föda
Som du kan se är det viktigt att vara välinformerad, speciellt om hur en förlossning faktiskt går till. Tveka inte att diskutera eventuella frågor som du kan ha med din barnmorska.
- Under graviditeten är det en bra idé att delta i förlossningskurser. Bland annat kan en sådan kurs hjälpa dig förstå att graviditeten och förlossningen är naturliga processer. Du lär dig att slappna av och andas ordentligt, vilket hjälper till att minska din rädsla för att föda.
- Det finns olika avslappningstekniker du kan prova för att lindra din ångest. Vidare bidrar dessa tekniker till att kontrollera negativa känslor.
- Att lyssna på andra kvinnors erfarenheter kan vara till hjälp på ett flertal sätt. Men du måste komma ihåg att varje kvinna är unik, precis som varje graviditet. Håll dig borta från negativa erfarenheter – att lyssna på dem kommer inte hjälpa dig på något sätt.
- Ta hjälp av din partner för support. Pappor har en nyckelroll under graviditeten. Du kan dela din rädsla med din partner och få någon att prata med. Din partner kan också hjälpa dig att få ett nytt perspektiv.
- Om din rädsla inför förlossningen är så intensiv att den påverkar din förmåga att sova eller utföra andra aktiviteter, prata med din läkare. Han eller hon kan föreslå att du får träffa en terapeut som kan ge mer specifik hjälp.
Fysisk och mental förberedelse
Det finns ingen anledning att vara pessimistisk eller frukta det värsta. Blodprover, ultraljud och andra prenatala prover är alla avsedda för att försäkra dig om att allt är som det ska vara.
Glöm inte att inte ens 3% av alla förlossningar har komplikationer.
Kvinnor som har en negativ syn på förlossningen är ofta mer benägna att känna smärta. Försök att tänka positivt, eftersom det får din kropp att släppa ut mer oxytocin. Oxytocinhormonet hjälper till att minska smärta.
Det är också viktigt att förbereda din kropp rent fysiskt på att föda. Fysiska förberedelser inkluderar att arbeta med musklerna i benen, bäckenregionen och magen.
För tidig födsel
I händelse av att ditt barn föds för tidigt, stressa inte upp dig. Lita på den medicinska personalen. Situationen kräver att du håller dig lugn och sansad.
Om ditt barn föds för tidigt är det bättre att inte spekulera eller bli orolig. Vårdpersonalen kommer veta vad som är bäst att göra för att allt ska bli så bra som möjligt för både dig och din bebis.
Det finns flera alternativ om förlossningen inte kommer igång på egen hand: man kan administrera oxytocin för att sätta igång sammandragningar eller göra ett kejsarsnitt, till exempel.
När din bebis är född är det viktigt att han eller hon får rätt läkarvård. Därför kan din bebis behöva tillbringa lite tid i en inkubator för att undvika hälsorisker.
Även om du är tvungen att lämna din bebis på sjukhuset ett tag måste du förstå att ditt barn är på den bästa platsen och i de bästa händerna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De Molina-Fernández, I. Rubio-Rico, L., Roca-Biosca, A., Jimenez-Herrera, M., De la Flor-Lopez, M., & Sirgo, A. (2015). Ansiedad y miedos de las gestantes ante el parto: La importancia de su detección. Revista Portuguesa de Enfermagem de Saúde Mental (13), 17-32.
- Sadler, Michelle & Rivera, Magdalena. (2015). El temor al parto: Yo no me imagino el parto ideal, yo me imagino el peor de los partos. Revista Contenido. Cultura y Ciencias Sociales. 6
- Vinacur, J. (2016). El libro del embarazo: guía práctica desde la concepción hasta el parto. Creative Andina Corp. Página 104.