Vad är positiv uppmärksamhet?

Positiv uppmärksamhet, i en varm och kärleksfull relation, hjälper barn att känna sig validerade och trygga. Läs vidare för att lära dig allt om detta ämne!
Vad är positiv uppmärksamhet?
Natalia Cobos Serrano

Skriven och verifierad av socialpedagogen Natalia Cobos Serrano.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Barn kräver mycket uppmärksamhet, särskilt från vuxna som är viktiga i deras liv. Därför kan de ibland ta till dåligt beteende för att fånga föräldrarnas uppmärksamhet, även om uppmärksamheten de då får är negativ. Det är därför otroligt viktigt att du ger dina barn så mycket positiv uppmärksamhet du kan.

På det sättet ser du till att de inte vänder sig till uppmärksamhetssökande beteenden. Dessutom är det också bra för att utveckla en sund personlighet.

Positiv uppmärksamhet och negativ uppmärksamhet: Vad innebär det?

Att berömma dina barn efter en bra prestation, visa intresse för deras prestationer, använda kärleksfulla uttryck och uppmuntra dem när de gör något är bara några få exempel på positiv uppmärksamhet.

Genom sådana handlingar och upplevelser berättar du för dina barn att de är viktiga. Det får dem att känna att du värderar dem. Det är något de instintivt söker sedan ögonblicket de föds.

Om du å andra sidan inte visar uppskattning och firar deras prestationer kommer de därför att söka efter andra sätt att få din uppmärksamhet.

Positiv uppmärksamhet: mamma och dotter
Så om barn inte kan tillgodose detta grundläggande behov på ett positivt sätt försöker de fånga de vuxnas uppmärksamhet på andra sätt: genom dåligt beteende. När du skäller och tjatar på dina barn ger du dem negativ uppmärksamhet.

“Barn har ett enormt behov av att bli sedda och uppmärksammade. Därför kommer de att försöka få uppmärksamhet på alla sätt, även om det är negativ uppmärksamhet.”

– Gloria G. Rodríguez –

Även om det alltid är bäst att ge barn positiv uppmärksamhet är det ibland mycket svårt att inte falla i fällan att förstärka och belöna dåliga beteenden. Till exempel om du bara reagerar om dina barn uppför sig illa.

Hur man använder positiv uppmärksamhet

Nyckeln är att ge barn positiv uppmärksamhet när de uppför sig bra och att ge dem mindre uppmärksamhet, av alla slag, då de uppför sig illa.

Enligt Maurice J. Elias, psykologiprofessor vid Rutgers universitet, och psykologerna Steven E. Tobias och Brian S. Friedlander, bör vuxna försöka minska hur mycket negativ uppmärksamhet de ger barn, eftersom det har en tendens att bara öka antalet konflikter och bråk hemma och påverkar hela familjens självkänsla.

Positiv uppmärksamhet: föräldrar med barn som är stolt över teckning
Du måste vara tydlig så att dina barn kan identifiera vilka beteenden som ger dem positiv uppmärksamhet. Med andra ord är det viktigt för dina barn att veta att du konsekvent berömmer deras goda beteende.

Varför är det så viktigt?

Elias, Tobias och Friedlander menar att ju mer negativ uppmärksamhet barn får, desto mer osäkra blir de. Detta leder till att de försöker få ännu mer uppmärksamhet, och det kan bli ett problem eftersom negativ uppmärksamhet är mindre tillfredsställande.

Men den största fördelen med att ge barn positiv uppmärksamhet är att det leder till en sund självuppfattning och självkänsla. Genom positiv uppmärksamhet kan du hjälpa ditt barn att bygga en sund bild av sig själv. Med andra ord kan du hjälpa ditt barn att lära känna sitt egenvärde och få honom eller henne att känna sig säkrare och tryggare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Elias, M.J., Tobias, S.E. y Friedlander, B.S. (2014). Educar con inteligencia emocional. Cómo conseguir que nuestros hijos sean sociables, felices y responsables. Penguin Random House Grupo Editorial España.
  • Rodríguez, G.G. (1999). Criando a nuestros niños. Simon and Schister. Nueva York: Estados Unidos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.