Rädslor hos barn som är 6 år gamla

Rädslor hos barn som är 6 år gamla

Senaste uppdateringen: 04 mars, 2019

Det är helt normalt för människor att vara rädda, speciellt barn som fortfarande håller på att upptäcka världen och alla de hot som finns i den. I den här artikeln kommer vi ta upp några vanliga rädslor hos barn som är 6 år. Vi kommer även prata om hur man kan hantera dem.

När barn interagerar med världen och lär sig nya saker genom historier, tv eller tv-spel så kommer de också att upptäcka nya känslor.

Innan 5 års ålder tenderar barn att spendera den mesta av tiden hemma med sina föräldrar. Vid 6 års ålder utsätts de mer för världen och nya händelser. De börjar interagera med vänner i skolan, leka med barn i grannskapet och upptäcka aktiviteter som de tycker är roliga.

De kanske tycker om att se på skräckfilm eller spela actionspel. Men de vill inte bemöta rädslor i det verkliga livet.

Frekventa rädslor hos barn vid 6 års ålder

När barnen är små är deras rädslor ofta associerade med att föräldrarna inte är där, djur, monster eller fysiska fenomen som exempelvis blixten. Från och med 6 års ålder blir de sedan rädda för andra saker.

Här är en lista på de vanligaste rädslorna som barn upplever då de är 6 år:

Djur

Som tidigare nämnt befinner sig barnen nu i ett stadium där de tycker om att gå ut. De kanske springer på en hund eller något annat djur som skrämmer dem, vilket gör att de blir traumatiserade.

Detta är en av de vanligaste anledningarna till rädslor hos barn när det gäller djur. Det kan samtidigt också bero på en brist på kunskap. Ett barn kanske är rädd för katter ända tills en katt går fram till barnet. Barnet får då se att katter kan vara ganska så vänliga.

Vi kan också inkludera insekter i denna sektion. Även spindlar finns på toppen av listan, samt kackerlackor och ormar.

“Rädsla är något naturligt, och det är modigt att veta hur man kommer över den.”
-Alonso de Ercilla y Zuñiga-

Mörkret

Vid den här åldern uppmuntras barn också till att sova i sina egna rum. Att släcka ljusen relateras till uppkomsten av olika typer av onda figurer som drar nytta av denna ensamhet.

Det är en helt naturlig rädsla som också uppstår hos vuxna. Du måste därför ha tålamod och låta ljuset vara på ett tag tills barnet har kommit över denna fas.

Barn som är rädd.

Onda personer

Många barn är rädda för tjuvar, kidnappare och andra typer av onda personer.

Att vara på alerten hjälper barnen att vara rädda om sig, men om det blir alltför mycket så kan det få dem att misstro andra när det inte är berättigat.

Det är dock viktigt att du lär ditt barn att aldrig interagera med främlingar. Han eller hon kommer då vara säkrare och kommer även att kunna hantera denna rädsla.

Monster

Nästan alla barn är rädda för monster. De har en stor fantasi och hittar på varelser och historier som både är otänkbara och skrämmande.

Detta är normalt för dem, så du bör inte bli orolig. Hjälp bara ditt barn att hålla sig lugnt så kommer det sakta men säkert att komma över denna fasa.

Vatten

Många 6-åringar är rädda för vatten. Den främsta anledningen är att vi människor lever på land och inte i vattnet.

Barn som är omedvetna om farorna känner sig därför osäkra när de befinner sig vid havet eller i en pool. De kan även vara rädda för att drunkna i sina egna badkar.

Du bör vänja dina barn vid vatten från en tidig ålder. De kommer då veta att du skyddar dem och att bada är ett sätt att ha roligt.

Pojke som är rädd.

Hur man hjälper skräckslagna barn

Det främsta som föräldrarna bör tänka på är att vara förstående. Man bör lyssna på barnen och försöka förstå dem varje gång de är rädda.

Vi måste dessutom föregå med gott exempel och försöka visa barnen hur man bemöter sina rädslor.

Vad man inte bör göra med rädslor hos barn

Man bör undvika följande när man försöker lära barn att bemöta sina rädslor:

  • Underskatta deras rädslor, säga till dem att de “måste vara modiga” eller “det finns inte någon anledning att vara rädd”.
  • Belöna dem när de är rädda, för de kan då komma att missbruka sin rädsla.
  • Berätta skräckhistorier för att de inte ska bete sig på ett visst sätt.
  • Överföra dina egna rädslor. Detta är väldigt vanligt, som då barnet leker och en förälder säger “Kom ut därifrån eller så kommer spöket att ta dig” istället för att säga “var försiktig så att du inte skadar dig själv”.

När barn bemöts av dessa rädslor är det vanligt att de gråter och gör allt för att undvika källan till rädslan till varje pris. Om ditt barn uppvisar alltför överdrivna symptom så bör du prata med en psykolog eftersom det kan ha att göra med en viss fobi.

Tänk dessutom på att vi alla är rädda för något. Var därför förstående och försök att sätta dig in i dessa rädslor hos barn för att hjälpa dem på bästa sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.