Jämnåriga kusiner: En mycket speciell relation

Det är ganska troligt att dina första minnen kommer att involvera jämnåriga kusiner, som du alltid har haft speciella relationer till under din uppväxt.
Jämnåriga kusiner: En mycket speciell relation
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 maj, 2019

Det är sant att du under din barndom inte brukar tillbringa lika mycket tid med dina jämnåriga kusiner som med dina syskon. Men när du tillbringar tid med dem, ger de så många speciella och positiva fördelar för ditt liv.

Att ha jämnåriga kusiner kan vara mycket speciellt och värdefullt. Många av oss kommer ha haft mycket nära relationer med våra kusiner när vi är barn.

Om du själv har jämnåriga kusiner vet du exakt vad vi pratar om. De var nog dina bästa vänner i din familj. Det var dem du lekte lekar med och spelade spel med vid alla stora fester och släktträffar.

Dessa relationer kan vara särskilt speciella och viktiga för ett barn utan egna syskon. När ni når vuxenlivet är relationen såklart inte riktigt densamma, men du kommer alltid att minnas de somrar ni tillbringade tillsammans, allt roligt ni haft, alla äventyr ni delade och alla oförglömliga stunder.

Jämnåriga kusiner

Kusiner är som syskon som man inte bor tillsammans med. Att ha jämnåriga kusiner har faktiskt alla fördelar med att ha syskon. Den enda verkliga skillnaden är att du inte bor tillsammans med dem och inte delar vardagen med dem.

Långt ifrån att vara en negativ sak kan detta till och med vara ganska fördelaktigt. Detta eftersom det ofta minskar risken för konflikter och gnat mellan er när ni är barn.

två barn i en kärra

För några är kusiner som de bröder eller systrar som de alltid har velat ha. Det är de som de först berättar sina största hemligheter för. Det är tillfällen att utveckla sina sociala färdigheter, samtidigt som de stimulerar utvecklingen av sina kognitiva och motoriska färdigheter.

När kusinerna är i samma ålder betyder det att de alltid har en vän vid alla stora familjetillställningar. Detta gör att barnen kan hitta gott sällskap och underhålla sig medan de vuxna pratar.

Många jämnåriga kusiner delar familjens sinne för humor och har uppfostrats med likartade värderingar och med liknande bakgrund. Det betyder att de känner sig trygga när de är med varandra. Det gör att de kan ha det roligt tillsammans och njuta av samma skämt och varandras sällskap. De kan slappna av och behöver inte kämpa för att passa in.

När de är äldre kan de skratta och skämta om de egna familjernas särdrag. Det är bra att veta att de alltid kommer att ha någon som de kan lita på och någon att vända sig till.

Kusiner är vänner du kan dela viktiga familjefester med, till exempel bröllop och nya tillskott till familjen. De har samma mor- eller farföräldrar och det stärker banden eftersom de tillbringar tid tillsammans med dem.

“Du väljer inte dina familjemedlemmar. De är en gåva från Gud till dig, liksom du är för dem.”
Desmond Tutu

Fördelar med att ha kusiner i samma ålder under barndomen

Här är en sammanfattning av några av de många fördelarna med att ha jämnåriga kusiner:

 • De är mer som en bror, syster eller en bästa vän, än de andra i släkten.
 • Familjemiddagar är oändligt mycket roligare när du har en kusin i samma ålder som du är.
 • De väljer när de vill tillbringa tid tillsammans. Det finns ingen skyldighet att göra det så som det kan vara med syskon.
 • De skapar fina minnen vid släktsammankomster – de leker i timmar medan de vuxna pratar.
  Kusiner av samma ålder: En mycket speciell relation
 • De delar samma blod, och det bandet är starkt, nästan oförstörbart.
 • Det finns ett speciellt kamratskap, i både goda tider och dåliga.
 • De är en perfekt kombination av familj och vänner.
 • De utvecklar bra motoriska färdigheter genom att leka tillsammans och utmana varandra.
 • Kusiner brukar dela samma sinne för humor, något som ofta införlivats i dem av de vuxna vid släktsammankomster.
 • De kan skapa ett nära band från en mycket ung ålder. Det är få människor i våra liv som kan följa oss från småbarnstiden till ålderdomen.
 • Barn ser ofta sina kusiner i samma ålder som de bästa lekkamraterna, vilka de kan ha kul med och bilda en vänskap för livet med.
 • De vet hur det är att komma från samma familj och kan därför bättre förstå reaktioner och attityder hos andra familjemedlemmar.

Och så, i korthet, låt oss komma ihåg alla fördelar med att ha jämnåriga kusiner i våra liv. Om du är en av de lyckliga, försök att njuta av dessa relationer till fullo. Detta eftersom ni kan dela så många oförglömliga stunder tillsammans.

På samma sätt, om dina barn har jämnåriga kusiner, se till att de tillbringar så mycket tid som möjligt med dem. Det är relationer som måste främjas från barndomen eftersom de spelar en så viktig roll i barnens liv och är så värdefulla för deras utveckling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Zhao, H. (2000). Family-based association studies. Statistical Methods in Medical Research, 9(6), 563-587. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/096228020000900604
 • Palacios, J., & Rodrigo, M. J. (1998). Familia y desarrollo humano (pp. 333-349). Alianza.
 • Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.