Så här undviker du skrik i hemmet
Hur undviker man skrik i hemmet? Det här är en vanlig fråga bland föräldrar. Ofta börjar det som en fredlig konversation som plötsligt förvandlas till en skrikmatch.
Även om det här har blivit en vardaglig händelse i ditt hem, förlora inte allt hopp. Du och din familj kan lära er att undvika skrikande och återställa lugnet hemma.
6 praktiska tips på hur man undviker skrik i hemmet
Missförstånd och skrik uppstår på grund av brist på god kommunikation och lyssnande inom familjen. Följande förslag kommer hjälpa dig att lösa problemet.
1. Identifiera problemet
Först måste föräldrar förstå att stress och retlighet leder till mer skrik i hemmet. Enda sättet att hantera den situationen samt ändra på den är att vara rimlig och identifiera problemet.
När du identifierat problemet så bör du leta efter en lösning samt lära dig att lyssna på dina familjemedlemmar och deras åsikter, som kan variera.
2. Familjen ska vara överens
En lösning är att familjemedlemmarna kommer överens om att sluta skrika och börja prata med varandra med respekt. Förklara för dina yngre barn att alla måste lära sig prata med normal ton. Detta gäller även föräldrarna.
Ni kommer dock behöva varandras stöd för att det ska hända. Det betyder att ni måste anstränga er samt ha tålamod gentemot varandra.
Klarar ni av det så kommer ni snart att ha uppnått en harmonisk hemmiljö där ni inte behöver höja rösten.
3. Ta tiden du behöver för att lugna ner dig
Enligt American Pediatric Association är ilska en fullkomligt normal och generellt sett en hälsosam mänsklig känsla. Ilskan blir dock ett problem när man låter den gå överstyr.
Om du känner att du håller på att spricka av ilska och att du behöver skrika, gå iväg. Ta lite tid för dig själv för att lugna ner dig.
Det bästa du kan göra är att ta några djupa andetag och gå iväg till en annan del av hemmet tills du har lugnat ner dig. När du känner att raseriet blir för mycket – lättare sagt än gjort – kom ihåg att ansträngningen är värt det i slutändan.
4. Tänk på vad du ska säga samt hur du ska säga det innan du öppnar munnen
Istället för att svara den andra personen med högt tonläge, ta dig lite tid och tänk på hur det är att vara i dennes skor. Försök att se saker från dennes perspektiv.
Undvik sarkastiska och spydiga kommentarer som kan såra den andra personen. På så sätt bidrar du till en fredlig atmosfär i hemmet.
Dessutom måste du lära dina barn att visa sina känslor samt frustrationer på ett lugnt sätt, utan att de behöver skrika.
5. Be om ursäkt direkt
Låt inte negativa känslor komma i vägen för målet, vilket är att minska skrik i hemmet. Om du har förlorat kontrollen över din ilska och du börjar skrika på dina familjemedlemmar, ta ansvar och be om ursäkt.
Å andra sidan, om det är ditt barn som börjar skrika, stå emot att börja skrika tillbaka. Svara med en stadig och jämn ton. Detta hjälper ditt barn att lugna ner sig samtidigt som du föregår med gott exempel.
Du kan säga till barnet att du inte kommer att lyssna förrän det har slutat skrika. Du bör acceptera dess ursäkter med tålamod.
6. Gjut inte olja på elden
Om din familj har en dålig dag kan även den minsta gnistan sätta igång en eld. Därför bör du undvika negativa kommentarer som kan orsaka missförstånd och bråk.
Leta efter en plats eller aktivitet som kan lugna ner dig och få dig att må bättre. Hjälp dina barn att göra detsamma.
Disciplinera barnen utan att skrika
Att skrika på barn när de har gjort något fel må verka som den snabbaste metoden av disciplinering.
Det kan också vara det snabbaste sättet att få barnens beteende att bli ännu värre. Det beror på att du lär dina barn att hantera sina frustrationer genom att skrika.
För att undvika skrik i hemmet så bör du fastställa enkla regler som dina barn kan följa.
Prata lugnt med barnen om dessa regler och använd hjälpmedel för att få dem att komma ihåg reglerna. Du kan till exempel göra en lista som du hänger upp på en synlig plats i hemmet.
Förklara konsekvenserna om de inte följer reglerna. Detta hjälper barnen att uppföra sig. Det här är speciellt något som man bör ha i åtanke när man har med tonåringar att göra. Det är i den här fasen som de är mest benägna att skrika när frustrationen slår till.
Kom ihåg, det kan verka som att skrik i hemmet inte är störande, men det kan också leda till större emotionell skada inom familjens struktur. För att undvika att det händer så behöver du ha självkontroll, tålamod och empati.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ballenato, G. (2007). Educar sin gritar: Padres e hijos:¿ convivencia o supervivencia?. La Esfera de los Libros.
- Ferrari, J. (2013). Educar sin violencia. Argentina: Editorial DUNKEN. https://serpadre.eu/_files/200000047-1c6451d5fa/EDUCAR%20SIN%20VIOLENCIA%20PB.docx
- Prieto, G. B. (2008). Hacia una educación de calidad. Revista Iberoamericana de Educación, 45(6), 3. http://www.cop.es/colegiados/m-13106/images/Art%EDculoEducaci%F3nCalidad.pdf
- Coll, P. C. (2012). Educar sin gritos. Escuela en acción. Infantil, (10653), 32-33. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4084482