Hur uppfostrar man barn utan belöningar och straff?
Att utbilda barn har aldrig varit en lätt uppgift, men på senare år verkar det ha blivit mycket mer komplicerat. Vad som verkligen händer är att dagens föräldrar generellt sett är mer medvetna och engagerade i sin uppgift. De försöker bli informerade och agera korrekt; men de upptäcker ofta att nästan alla traditionella utbildningsmetoder tycks vara nedvärderade av dagens experter. Varför ska vi till exempel uppfostra utan belöningar och straff?
Till en början kan detta låta motsägelsefullt. För bara några år sedan verkade sådana beteendevetenskapliga tekniker (straff och förstärkning) vara den ultimata lösningen för barnuppfostran. Och även om det är sant att de kan vara användbara och effektiva för att korrigera barns beteende så är konsekvenserna de orsakar olämpliga. Därför vill vi visa dig några alternativ som är mer respektfulla och som kan fungera väldigt bra både för dina barn och för dig.
Varför uppfostra barn utan belöningar och straff?
Innan vi berättar vilka dessa alternativ är, är det viktigt att du förstår varför du bör eliminera belöningar och straff från barnens uppfostran. Kom ihåg att huvudmålet är att förbereda dina barn för livet, erbjuda dem vägledning och verktyg till att bli autonoma. Belöningar och straff gynnar inte denna autonomi; tvärtom skapar de lydnad, underkastelse och behov av godkännande.
Det vill säga, med dessa typer av metoder får vi barn att bete sig på ett visst sätt men under tvång, med det enda syftet att få något trevligt eller att undvika något obehagligt. Kort sagt, de lär sig inte, resonerar inte och internaliserar inte motiv. Dessutom kan konflikter och förbittring uppstå mellan föräldrar och barn.
Nycklar till att uppfostra barn utan belöningar eller straff
Du kanske tror att utbildning utan belöningar eller straff är ett omöjligt uppdrag. Hur ska du då lyckas styra eller korrigera dina barns beteende? Vad du måste tänka på är att de är människor i utveckling och det inte är så viktigt att få dem att lyda dig vid ett givet ögonblick, utan istället att lägga en solid grund i deras personlighet. Med detta i åtanke blir det lättare för dig att förstå och tillämpa följande principer.
Värdeundervisning
Att ingjuta värderingar är ett av de bästa sätten att förutsäga eller styra barns beteende. Ett empatiskt barn behöver inte hot för att behandla andra väl; ett generöst barn behöver inte tvingas till att dela med sig. När dessa grundläggande principer internaliseras styr de beteendet konstant och inifrån, utan behov av vuxet ingripande eller tvång. Så, vårda ditt barns själ och låt den vägleda dem.
Förklara och resonera
Hur många gånger har du tillgripit fraser som “för att jag sa det”? Det här är verkligen snabba och enkla sätt att få barn att lyda, men de är oerhört opedagogiska. Tvärtom, att resonera och förklara orsakerna till att vi ber om vissa saker och nekar dem andra kräver mer tid och ansträngning; men det är mycket effektivare i det långa loppet.
Vänj dig vid att prata med dina barn, svara på deras frågor och kom med argument. På så sätt är det mycket mer sannolikt att de blir involverade i att göra det du säger åt dem att göra och att de känner sig mer nöjda när de gör det. Om du tar denna extra tid kommer de att känna sig respekterade och beaktade samt blir mycket mer öppna och samarbetsvilliga.
Inre motivation
De flesta föräldrar är medvetna om att straff inte är det bästa sättet att utbilda, men de är inte klara över varför positiv förstärkning inte heller är ett bra val. Vad är det för fel med att ge ditt barn en present om det får bra betyg? Varför är det skadligt att köpa barnen lite godis om de gör sina läxor? Just för att den inneboende motivationen upphävs.
Detta begrepp syftar på den personliga tillfredsställelse som driver oss att bete oss på ett visst sätt. Därför kan barnen avsluta ett projekt helt enkelt för att de känner sig stolta över sig själva och sitt arbete, de kan samarbeta hemma för att de känner sig autonoma och värdefulla, och de kan bestämma sig för att läsa varje dag för att de tycker att det är trevligt och roligt. Dessa motiv är mycket kraftfullare än belöningar, vare sig de är materiella eller immateriella, som kommer utifrån.
Ansvar och konsekvenser
Slutligen, ett av de bästa sätten att utbilda utan belöningar och straff är att göra det baserat på naturliga konsekvenser. Det vill säga att vädja till vad som händer naturligt när vi agerar på ett visst sätt. Till exempel, om du vill att dina barn ska städa upp bland sina leksaker, hota inte att ta bort deras skärmtid om de inte gör det; Förklara istället för dem att om de låter dem ligga, kommer de att ha svårt att hitta dem senare, de kommer att få problem med att ta sig runt i deras rum och det är möjligt att någon kan trampa på dem och ha sönder dem.
I det här fallet kommer konsekvenserna inte av vuxna (som i fallet med straff) utan av det naturliga händelseförloppet. Dessutom får barnet bestämma efter att ha förklarat för dem vad som kan hända. De kan välja att inte städa sina leksaker, och vi kommer inte att upprepa vår begäran, insistera eller hota dem. Utforskning och experimenterande av konsekvenserna kommer att leda dem att fatta det bästa beslutet.
Att utbilda utan belöningar eller straff är fördelaktigt för hela familjen
Att välja denna typ av pedagogisk praxis är inte bara fördelaktigt för barn, som växer upp till att bli mer beslutsamma, ansvarsfulla och känslomässigt friska. Det är också positivt för föräldrar, eftersom de blir av med behovet av att agera polis; att hota, kontrollera och muta sina barn.
Under denna föräldraprisma uppnås en mycket mer avslappnad och positiv familjemiljö. Ett klimat av kärlek och respekt som delas av alla familjemedlemmar skapas. Tveka därför inte och försök omsätta det i praktiken. Om du håller ut kommer du att se fantastiska resultat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Wernicke, C. G. (2009). Castigo y pedagogía. Cadernos Pestalozzi, 2(3). Disponible en https://www.holismo.org.ar/images/articulos/47%20CastigoPed.pdf
- Ryan, R., & Deci, E. L. (2000). La Teoría de la Autodeterminación y la Facilitación de la Motivación Intrínseca, el Desarrollo Social, y el Bienestar. American Psychologist, 55(1), 68-78. Disponible en https://selfdeterminationtheory.org/SDT/documents/2000_RyanDeci_SpanishAmPsych.pdf