Aktiviteter för barn med autism

Här ger vi förslag på olika aktiviteter för barn med autism, ett tillstånd som påverkar kommunikationsförmågan och sociala interaktioner.
Aktiviteter för barn med autism
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Aktiviteter för barn med autism kan underlätta de svårigheter som följer med denna störning. Barn på autismspektrat har svårigheter med att kommunicera och interagera med andra. Det är mycket viktigt att man jobbar med det individuella barnet för att optimera dess utveckling.

Ju tidigare man inser att det finns ett problem och kan erbjuda en lösning, desto bättre blir prognosen för barnets framtid. Lösningar kan inkludera aktiviteter, pedagogiska spel och övningar som syftar till att hjälpa barnet att förbättra sin kapacitet, sina förmågor och möjligheter att kommunicera – speciellt med sina föräldrar.

I den här artikeln ska vi se på några olika aktiviteter för barn med autism.

Vad du behöver tänka på

Först och främst är det viktigt att veta vad ditt barn tycker om och intresserar sig för. Dessutom måste du veta vilken typ av aktiviteter ditt barn är kapabel att klara av, beroende på dess ålder och utvecklingstakt. Det är mycket viktigt att aktiviteterna är lämpliga för barnets egna individuella särdrag. Anpassa alla aktiviteter enligt varje barns förmåga.

Det finns två saker att tänka på när det kommer till att modifiera aktiviteter för barn med autism:

  • Timing. Sätt en bestämd tid för varje aktivitet. Du kan till exempel använda ett timglas så att barnet vet när aktiviteten har börjat, och hur mycket tid som är kvar innan den tar slut.
  • Valmöjlighet. Ge barnet en möjlighet att välja bland flera olika alternativ. Med det sagt bör barnet inte alltid välja samma aktivitet. Presentera aktiviteterna på ett visuellt sätt genom att använda resurser som bildstöd, fotografier, teckningar och så vidare, och låt barnet välja vad det vill göra.

Aktiviteter för barn med autism

Ett barn med autism bygger med klossar.

Aktiviteter med musik

Musikterapi är väldigt populärt för barn med autism. Här är några exempel på saker ni kan göra:

  • Dansa och rör er till musikens rytm.
  • Lär er enkla sånger och sjung dem tillsammans. Det hjälper barnet att jobba på sin förståelse genom sångtexterna. Återigen kan du använda visuella hjälpmedel för vissa ord.
  • Gör er egen musik. Du kan använda instrument eller något föremål som gör ljud. Genom att skapa musik kan barnet experimentera med de ljud som olika föremål ger ifrån sig.

Läsaktiviteter

Du bör anpassa detta och fundera på om ditt barn uppskattar läsning eller inte. Ta också i beaktande barnets förmåga att förstå, intressen och välj bilder som ditt barn finner tilltalande. Du kan använda:

  • Böcker med olika material: Tyger, olika texturer, kartong och så vidare, så ditt barn kan interagera med olika material.
  • En bok fylld av illustrationer: Det här är ett utmärkt sätt att lära ditt barn namn på olika föremål. Du kan också använda kokböcker eller inredningsmagasin för att visa och benämna olika föremål.
  • Interaktiva böcker kan vara extra tilltalande för barn med autism.

Pysselaktiviteter

I den här kategorin omfattar vi pyssel och interaktion med olika föremål, till exempel pyssel med lera eller Play-doh, toalettpappersrullar, kartong, garn, plastflaskor, tidningar och så vidare.
Du kan faktiskt använda vad du än kan komma på som kan intressera ditt barn.

Lekar för barn med autism

Imitationslekar

Du kan använda klapplekar för att få ditt barn att imitera digSkapa till exempel en sekvens som ditt barn kan kopiera. Du kan också härma de ljud eller gester som olika djur gör.

Aktivitet för mamma och barn med autism.

Visuospatiala lekar

Den här typen av lek inkluderar pussel, klossar och lego, bland annat. I en del fall kan barnet behöva hjälp för att förstå hur de olika bitarna ska placeras. Det är mycket viktigt att du konstant berömmer ditt barn, oavsett om han eller hon har lyckats med aktiviteten eller inte.

Sensoriska lekar

Här menar vi lekar med material som ger njutbara sensationer, till exempel sand, vattenfärger, kritor, play-doh, olika tyger… Kort sagt allt du kan komma på som stimulerar sinnena och intresserar ditt barn.

Lekar som lär ut orsak och verkan

Den här typen av lek hjälper dig att stärka barnets tolerans för frustrationVi pratar till exempel om lekar där man får saker att hända genom att trycka på en knapp – en lampa börjar lysa, ett ljud slås på eller av och så vidare.

Sammanfattning

Nu när du har en lista över aktiviteter för barn med autism är det dags att börja använda dem. Ni kommer garanterat ha roligt och på samma gång hjälper du till att optimera ditt barns utveckling. Så, vad väntar du på?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.