12 övningar i konstterapi för barn
Innan vi börjar prata om konstterapi måste vi först definiera vad det faktiskt är. Konstterapi är en kreativ aktivitet som är väldigt bra för alla människor. Men om man använder terapin under barndomen kan den märkbart förbättra ett barns intellektuella förmågor.
Låt oss titta på de två termerna i ordet separat:
- Konst. Detta syftar till allt som människor använder för rekreation på ett “estetiskt” sätt, som målning, musik och dans.
- Terapi. Detta består av att tillämpa en serie åtgärder eller idéer för att övervinna ett fysiskt eller mentalt problem.
Genom att använda konstterapi lär vi oss att lättare uttrycka vår inre värld. Vi lär oss att uttrycka oss utåt och, viktigast av allt, det kan hjälpa oss att lösa emotionella och psykologiska problem. Terapin går att tillämpa på barn, ungdomar och vuxna.
Varför har dessa två ord kombinerats?
Genom att kombinera orden konst och terapi får vi något som är otroligt kraftfullt. Som vi vet kan konst användas som en slags avgiftning för vårt inre. Det kan fungera som en typ av katarsis.
Konstterapi har som syfte att frigöra våra känslor, roa våra sinnen och ge glädje till själen.
Som föräldrar är vi helt ansvariga för att uppfostra våra barn och vi bör sträva efter att förmedla våra känslor av frid och välbefinnande till dem. Vi måste alltid tänka på hur viktigt det är att leda våra barn längs en hälsosam och gynnsam väg i deras liv.
12 övningar i konstterapi för barn
- Måla utomhus. Vi rekommenderar att ni gör det här i en park i närheten om det finns en. Ett annat alternativ är er trädgård eller något annat grönområde. Det viktiga är att ha en plats där ni känna kontakt med naturen. För den här målningsaktiviteten behöver ni en tom duk, pappersark, fingerfärger, några färgpennor och annat material ni vill använda.
- Interagera med naturen och var kreativ. Naturen ger oss mycket vi kan använda för konstterapi. Möjligheterna är oändliga. Stenar, pinnar, sand, jord, löv, blommor… allt ni kan behöva finns där. Man kan skapa vackra kompositioner, men det viktiga här är att få kontakt med naturen.
- Du målar på mig och jag målar på dig. Kroppen kan man använda som ett verktyg och som en duk på vilken man kan skapa en värld av färg.
- Ljus och skuggor. Placera flera föremål på ett ark så att de kastar skuggor och ditt barn kan måla eller rita av dessa skuggor.
Ritaktiviteter
5. Rita i sand. Barnet kan använda sina fingrar för att skapa figurer och bilder i sanden. Ni kan skapa dem och sedan sudda ut dem och börja om igen om ni inte blir nöjda med dem.
6. Ansiktsmålningar. Låt ditt barn måla på ditt eller sitt eget ansikte (i en spegel) med fingrarna eller med en pensel.
7. Måla på naturliga föremål. När ni åker till stranden, bergen, en skog eller till parken, samla in allt ni tror att ni lätt kan måla på eller använda för att göra bilder. Det kan vara föremål som pinnar, snäckor, snigelskal, stenar eller löv.8. Måla med fötterna. Det här är en mycket underhållande och rolig aktivitet, som samtidigt kan vara en ganska stor utmaning. Vuxen övervakning rekommenderas verkligen för att undvika katastrof hemma!
9. Systenar. Den här aktiviteten innebär att man broderar runt stenar med en speciell tråd, för att på så sätt skapa figurer med en nål.
10. Mandala av ullgarn. För att göra en så stor mandala som möjligt måste hela familjen delta och njuta av den här kreativa aktiviteten tillsammans.
Skapa skulpturer
11. Skapa skulpturer med återvinningsbart material. Istället för att ta ut det till återvinningen kan du återanvända olika föremål och skapa några fascinerande saker med dem. Ni kan använda den här aktiviteten för att uttrycka era känslor och beskriva saker som har hänt er. Bra föremål för den här aktiviteten är bland annat plastflaskor, hushållsrullar, äggkartonger och mjölkförpackningar.
12. Rita i mörker. Har du någonsin velat testa på att rita i mörker? Det är riktigt terapeutiskt, särskilt om man har musik som spelar i bakgrunden. Nyckeln här är valet av musik. Välj några låtar eller ett album som påminner er om något positivt eller negativt i era liv, och låt känslorna och fantasin flöda vidare till papperet.
Om du vill att ditt barn ska få prova på några av dessa övningar i konstterapi är det viktigt att en ansvarig person leder aktiviteten och kan hjälpa till vid behov. Men det är samtidigt viktigt att inte ta det på för stort allvar. Det här är ett bra sätt att ha kul med dina barn. Det finns så många olika möjligheter och den enda begränsningen är er fantasi.Fördelar med konstterapi för barn
- Det är fantastiskt roligt.
- Utvecklar uppfinningsrikedom.
- Bra för ditt barns känslomässiga välbefinnande.
- Ökar kreativiteten och uppfinningsrikedomen.
“Konst är inte vad du ser, utan vad du får andra att se.” – Edgar Degas.
Genom att använda och experimentera med dessa övningar i konstterapi kan du hjälpa dina barn att utveckla många grundläggande kunskaper. De kan till exempel lära sig hur man kanaliserar sina känslor på ett konstruktivt och positivt sätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Martínez, S. (2009). Arteterapia con niños en edad preescolar. Arteterapia, 4, 159-175. https://revistas.ucm.es/index.php/ARTE/article/download/ARTE0909110159A/8791/0
- Araujo, G., & GABELÁN, G. N. (2010). Psicomotricidad y arteterapia. Revista electrónica interuniversitaria de formación del profesorado, 13(4), 307-319. https://www.redalyc.org/pdf/2170/217015570026.pdf
- Añino, M. I. F. (2003). Creatividad, arte terapia y autismo. Un acercamiento a la actividad Plástica como proceso creativo en niños autistas. Arte, individuo y sociedad, 15, 135-152. https://revistas.ucm.es/index.php/ARIS/article/download/ARIS0303110135A/5837
- Miret Latas, M. À., & Jové Monclús, G. (2011). Arteterapia para todos: La clave está en la diferencia. Arteterapia: Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social, 2011, vol. 6, p. 13-32. https://repositori.udl.cat/handle/10459.1/59711