Barn som pratar för mycket på lektionstid

Om dina barn pratar för mycket på lektionstid bör du veta att det är möjligt att rätta till detta beteende. I den här artikeln ger vi dig några tips för att göra det.
Barn som pratar för mycket på lektionstid
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 juni, 2019

Barn som pratar för mycket under lektionstid kan drabbas av problem med att hålla fokus och kunna ta till sig det som läraren säger. Detta kan påverka deras betyg i skolan negativt.

Å ena sidan visar detta beteende att barnen har massor av vänner och är duktiga på det sociala. Å andra sidan, under lektionstid är det inte rätt tid att vara social på detta sätt.

Dessa situationer är särskilt svåra för föräldrarna. De är inte med i klassrummet för att kunna rätta till och kontrollera sina barns beteenden.

Det viktigaste är att hitta ett sätt att motivera dina barn. Hjälp dem att förstå hur viktigt det är att vara uppmärksam i skolan.

Om du vill att dina barn ska ändra sin attityd, börja med att sitta ner och prata med dem. Fråga dem varför de så lätt blir distraherade. Försök också att motivera dem att följa med under lektionerna och spara sitt prat till rasterna.

När du låtit dem uttrycka hur de känner utan att avbryta dem så kan du uppmuntra dem att försöka förbättra sitt beteende i skolan.

Barn som pratar för mycket gör det av en anledning

För att rätta till vissa attityder måste du hitta roten till problemet. Det kan bland annat bero på att barnen:

  • Känner att det är den enda gången de får uppmärksamhet, antingen från läraren eller klasskamraterna.
  • Känner sig uttråkade av materialet och behöver något mer utmanande.
  • Har svårigheter att förstå materialet i skolan.
  • Har pratsamma vänner bredvid sig.
  • Behöver frekventa raster och röra på sig mer för att kunna koncentrera sig.
  • Saknar intresse att följa lärarens instruktioner.
  • Har svårt att förstå eftersom läraren inte förklarar begrepp på rätt sätt.
  • Är nya i skolan och är överväldigade av att vara i en ny situation.

Träna hemma med ditt barn

Om du vill att ditt barn ska förbättra sitt beteende i skolan är det viktigt att träna hemma. Faktum är att du kan börja träna goda vanor hemma för att lära honom eller henne att vänta och lyssna. Därmed kommer barnet att ha större chanser att kunna kontrollera sina impulser.

Flicka tittar in i kameran i klassrum

Till exempel bör du hindra ditt barn från att avbryta konversationer. Om barnet pratar för mycket, påminn det om att det inte är hans eller hennes tur att prata. Dessutom kanske du måste berätta för barnet att han eller hon måste lugna ner sig och kontrollera sig själv. Gör detta på ett naturligt och respektfullt sätt, inte som om du straffar barnet.

Ni kan också spela spel och leka lekar som innebär att man måste vänta på sin tur. Brädspel är ett exempel på en rolig och idealisk aktivitet för att lära sig att vänta på sin tur. Om det inte går hem kan ni göra egna tal- och lyssningsspel. Ni kan turas om att berätta historier.

Vad ska man göra med barn som pratar för mycket under lektionstid?

Om du märker att ditt barn är distraherat eller har problem i skolan, kan det vara dags att arbeta med det hemma. Här är några tips:

1. Ha en lugn och rofylld miljö hemma

Vårt första tips är att du försöker att inte skrika på ditt barn eller förlora ditt humör. Att hålla en lugn miljö hemma hjälper till att minimera distraktioner och inte utsätta ditt barn för för mycket stress.

2. Begränsa distraktioner hemma

För att hjälpa barnen att inte bli distraherade rekommenderar vi att du begränsar hur lång tid de tillbringar framför skärmar. Det kan störa deras koncentrationsförmåga.

Övervaka också hur mycket tid de tillbringar med videospel eller elektroniska leksaker. Detta kommer att hjälpa dem att koncentrera sig bättre under lektionstid.

Om du vill ändra attityden hos barn som pratar för mycket under lektionstid är det bäst att ni tar er en diskussion. Se till att den är konstruktiv och med en uppriktig nyfikenhet på varför de så lätt blir distraherade.

3. Kontrollera syn och hörsel

Om ditt barn börjar få problem i skolan, ta honom till doktorn för ett syn- och hörselprov. Ibland kan barns uppmärksamhetsproblem bero på att de har problem med att höra eller att de inte ser tillräckligt tydligt.

4. Håll dig positiv inför dina barn, särskilt om de pratar för mycket

Om det är möjligt rekommenderar vi att du inte bråkar så att dina barn ser det. Dessa bråk har stor inverkan på dem och gör det svårt att fokusera i skolan.

På samma sätt är det viktigt att du delar positiva stunder och erfarenheter med dina barn. Detta kommer att förhindra ångest som i förlängningen är en distraktion.

5. Tillbringa tid med dina barn

Det är nödvändigt att tillbringa tid med dina barn varje dag och göra aktiviteter tillsammans. Till exempel läsa en bok, spela ett brädspel eller måla tillsammans. Detta kommer att hjälpa dem att utveckla sina intressen och öva på att koncentrera sig på en aktivitet.

Barn i skolmiljö

6. Inför regler hemma

Du måste införa regler hemma så att dina barn inte får problem med sin uppmärksamhet. Både föräldrarna och barnen måste respektera dessa regler. Föräldrar måste komma överens om regler som berör deras barn och stötta varandra. Att vara på samma våglängd är avgörande för barn som har problem med att koncentrera sig.

Slutligen, kom ihåg att det är möjligt att ändra beteendet hos barn som pratar för mycket under lektionstid. Vi rekommenderar att du har tålamod och lägger den tid som krävs på detta så att dina barn kan lära sig att vara uppmärksamma. Med lite tid så kommer ni säkert att klara av det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.