Vikten av att lära barn tala sanning
Straff och ilska är inte alltid effektiva när man försöker få barn att sluta ljuga. Som föräldrar måste vi lära våra barn värdet och vikten av att tala sanning från en tidig ålder.
Om vi korrigerar barns beteende genom genom straff, föredrar de att inte tala sanning, att ljuga istället, för att undvika straff.
En av våra skyldigheter som föräldrar är att lära våra barn vikten av att tala sanning. När allt kommer omkring kan deras framtid vara beroende av det.
Det här ämnet är inte så enkelt som det verkar. Att lära våra barn att vara ärliga är inte detsamma som att lära dem att knyta sina skor. Det finns många faktorer som kan påverka hur ett barn lär sig om värderingar och moral.
Att undervisa barn om dygder är en viktig plikt som kräver mycket tålamod. Det finns många användbara tips som föräldrar kan använda sig av för att lära sina barn värdet av att tala sanning.
Varför ljuger barn?
Det är viktigt för föräldrar att förstå att barn inte ljuger av samma skäl som vuxna gör. Specialister inom barnpsykologi har listat orsakerna till att barn ljuger.
Att inte tala sanning för att få ett objekt eller uppmärksamhet är två viktiga skäl. En annan anledning till att barn ljuger är för att undvika straff – föräldern bör vara försiktig med det här. Att vara för sträng och strikt kan leda till barn som ljuger oftare.
Barn ljuger ofta för att de blandar ihop verkligheten med fantasi och även när de fantiserar och hittar på. Om ett barns förebild börjar ljuga, kommer barnet utan tvekan att börja ljuga det med.
När ska vi börja lära dem skillnaden mellan lögner och sanning?
Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan börja lära barn om dessa värderingar före 3 års ålder. Barn under 3 år har inte förmåga att förstå vikten av värderingar.
Så fort de blir 3, är det viktigt för föräldrar att vara observanta. Det räcker inte för föräldrarna att undervisa och predika. Vi måste också observera vårt barns beteende.
Detta gör att vi kan ta reda på vad som gör att barnet inte talar sanning. Vi kan bara hantera detta problem om vi analyserar det objektivt.
Det är viktigare att belöna ärlighet än att straffa lögner
Belöning har visat sig vara en bra stimulans för barns lärande. Om vi belönar dem börjar de associera ärlighet som något positivt. Detta kommer att bidra till att skapa en ärlig atmosfär i hemmet.
Vi bör också ta itu med deras lögner med måttliga och välavvägda straff och konsekvenser. Att kalla ett barn en lögnare kan vara väldigt negativt. Målet är trots allt att få våra barn att lita på oss, eller hur?
Hela ämnet om sanning och lögner har att göra med mer än bara disciplin och moral. Det handlar om att bygga upp förtroende och ömsesidigt stöd för att möta svårigheter tillsammans.
Undervisa barn om vikten av att tala sanning
När våra barn växer upp är det viktigt för dem att förstå värdet av att tala sanning. Först av allt är det viktigt för dem att inse att lögner hindrar oss från att hjälpa dem på det bästa och mest lämpliga sättet.
Tillit är också nyckeln. Om vi uttrycker stolthet när de berättar något i förtroende för oss och om vi belönar dem när de är ärliga, kommer de att förstå budskapet.
Om vi är ärliga är de också ärliga. Detta börjar hemma. Vi bör inte låta våra barn höra oss ljuga. Föräldrar är de förebilder som barnen imiterar, så mycket kommer i stor utsträckning att bero på förälderns beteende.
Ingen sa att det skulle vara lätt att lära barn vikten av att tala sanning. Tolerans, tålamod, finkänslighet och förtroende är de bästa verktygen när vi vill främja ärlighet hemma.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Guilian Vela Soria, G. (2019). El valor de la honestidad en el nivel inicial. http://repositorio.untumbes.edu.pe/handle/UNITUMBES/1623
- Álvarez Valdez, M. M. (2005). El currículum High Scope como apoyo en el desarrollo de las virtudes de orden, sinceridad y obediencia en niños preescolares. https://scripta.up.edu.mx/handle/20.500.12552/2631
- Lantieri, L., Goleman, D., & Bannel, E. P. (2009). Inteligencia emocional infantil y juvenil: ejercicios para cultivar la fortaleza interior en niños y jóvenes. http://588073.stanpersky.de/descargar/588073/Inteligencia%2Bemocional%2Binfantil%2By%2Bjuvenil%253A%2Bejercicios%2Bpara%2Bcultivar%2Bla%2Bfortaleza%2Binterior%2Ben%2Bninos%2By%2Bjovenes.pdf
- Salguero, M. J. C. (2011). Importancia de la inteligencia emocional como contribución al desarrollo integral de los niños/as de educación infantil. Pedagogía magna, (11), 178-188. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3629180.pdf