10 tips för att lära ditt barn att organisera sitt rum

Hur många gånger har du sagt till ditt barn att städa sitt rum? Med hjälp av några tips kommer du att lösa problemen och lära det att organisera sitt rum bättre.
10 tips för att lära ditt barn att organisera sitt rum
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 15 april, 2019

Här är några tips om du har problem med att lära ditt barn att organisera sitt rum och hålla det i ordning.

Barns rum är ofta små, ibland gemensamma, och har i allmänhet brist på inbyggt lagringsutrymme. Men dessa rum lagrar dock kläder för andra årstider och även gamla leksaker.

Dessutom kan barnet inte hålla rummet i ordning om garderoben är trång, lådorna är utdragna och alla leksaker ligger utspridda på golvet. Lösningen är att organisera, lagra och förenkla.

10 tips för att lära ditt barn att organisera sitt rum

Barn och stökiga rum är ingen nyhet. Här kommer några tips som kan hjälpa ditt barn att organisera sitt rum.

1. Ha en plats för varje sak

Med en särskild plats för allt kommer barnet att vara mer villigt att sätta saker tillbaka på sin plats och därmed tillfreds nästa gång det behöver hitta sina värdefulla leksaker.

2. Förse rummet med extra lagringsutrymme

För att erbjuda mer lagringsutrymme rekommenderar vi att du installerar inbyggda skåp, lådor, förvaringsplatser, krokar eller korgar. Alla av dem måste vara lättåtkomliga för barn.

Du kan också märka hyllor och korgar för att hjälpa barnet att veta vart några saker går in. Om barnet fortfarande inte kan läsa, kan du inkludera foton och symboler.

3. Skapa en rutin

En rutinmässig rengöring kan fungera för barnet och hela familjen genom att tillämpa små förändringar.

Idéer kan inkludera allt från att bädda sängen varje morgon och att hänga ryggsäckar när det kommer tillbaka från dagis till att plocka upp leksaker innan det tar ut de andra.

organisera sitt rum

4. Att använda hyllor är praktiskt när barnet ska organisera sitt rum

Hyllor är inte bara utmärkta för boklagring utan också för att visa vissa leksaker och konstverk som barnet har utformat.

5. Ge stöd när barnet behöver det

Beroende på barnets ålder kan du behöva hjälpa barnet till att börja städa. För yngre barn kan man dra nytta av spel och berättelser som stimulerar dem att städa, medan de lär sig att vara självständiga och ta ansvar för sina saker.

6. Använd inte mutor eller belöningar

För att främja barnens självständighet och hålla ordning i deras rum bör du inte använda mutor eller belöningar. Visst fungerar det bättre om du är guidad och uppmuntrad genom hela processen.

Med en särskild plats för allt kommer barnen att vara mer villiga att sätta saker tillbaka på sin plats.

7. Visa barnet var det lagrar sina kläder

Börja med en hög med kläder och placera klädesplaggen på sin plats. Om barnet inte vet hur man hänger kläder är det dags att lära det hur man gör. När en hög är klar, kan du fortsätta till nästa tills rummet är i ordning.

8. Att använda smarta behållare för att organisera sitt rum

Leksakslådor och öppna hyllor är inte en plats där du bör lagra barnens saker. För att organisera leksaker är den bästa lösningen att lagra dem i behållare.

Visst kan du använda plastbehållare för mindre leksaker, de större lockförsedda behållarna för block, lastbilar och bilar eller för mjukisdjur.

Fördelar med behållarna är att de hjälper föräldrar kontrollera mängden av leksaker som används på samma gång. När de vill leka med en ny leksak behöver de lägga ifrån sig den tidigare leksaken i den relevanta behållaren.

9. Organisera nedifrån och upp

Beroende på barnets längd rekommenderar vi att du börjar organisera saker nedifrån och upp.

De flesta leksaker och tillhörigheter som används bör också placeras på de lägsta hyllorna, i de lägsta lådorna eller på golvet. De högsta nivåerna är avsedda för ofta använda saker eller för föräldrarnas tillhörigheter ifall du delar en förvaringsplats med barnet.

flicka städar

10. Engagera dig i processen när barnet ska organisera sitt rum

Det sista tipset för att lära barnet att organisera sitt rum är att du engagerar dig själv i processen. Tillsammans kan ni bättre formulera en organisatorisk metod som är meningsfull för barnet.

Om barnet är inkluderat i arbetet kan det bättre förstå logiken i organiseringen och på så sätt hålla sitt rum i gott skick.

Dessa enkla strategier kommer att hjälpa dig att lära barnet att hålla rummet i ordning och också att tillåta dig att ta det lungt och slippa se oredan i huset.

Kom ihåg att god organisering är något som barn kommer att bära med sig genom livet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.