Anpassning av material för elever med synnedsättning

Det är viktigt att särskilt anpassa skolutrustningen för elever med synnedsättning så att de bättre kan få tillgång till det akademiska innehållet.
Anpassning av material för elever med synnedsättning
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 04 maj, 2023

Skolorna har en skyldighet att anpassa materialet för elever med synnedsättning. På så sätt kan även dessa barn få tillgång till den akademiska läroplanen.

Detta är en grundläggande åtgärd för att möta de specifika behoven av pedagogiskt stöd för elever som upplever betydande svårigheter med synen.

”Bara för att en man inte kan använda sina ögon betyder det inte att han saknar syn.”

– Stevie wonder –

Vad menas med en synnedsättning?

Synnedsättningar avser förekomsten av betydande funktionsbrister när det gäller just synen. Detta koncept innefattar med andra ord olika typer av allvarliga synproblem. Till exempel kan vi skilja mellan:

  • Blindhet: Detta handikapp tillåter endast individer att som mest uppfatta ljus.
  • Partiell blindhet: Den lilla synen en person har gör att han eller hon bara kan uppfatta suddiga former.
  • Synskada: Individer upplever betydande brister när det kommer till akut syn. Däremot kan de se föremål som är några centimeter bort. Därmed kräver de anpassningar för att utföra en mängd olika dagliga aktiviteter.
  • Begränsad syn: Bristen på synförmåga är allvarlig till sådan grad att individer inte kan utföra dagliga aktiviteter utan stöd, det krävs dock endast vissa enkla anpassningar för att så ska kunna ske.
Anpassning av material för elever med synnedsättning

Anpassning av material för elever med synnedsättning

Barn med synnedsättning behöver anpassat material som svarar på deras särskilda pedagogiska behov. Detta garanterar en korrekt tillgång och reproduktion av den information de behöver lära sig. Dessa anpassningar kan ske med hjälp av en mängd olika resurser, inklusive följande:

Material för elever med synnedsättning: förstoringar

Utvidgningen består i att öka storleken på ett dokument för att underlätta tillgången till specifikt material. Presentationen ska vara tydlig och ha god kontrast med en bokstavsstorlek som inte är alltför stor.

Denna teknik är endast användbar i specifika fall, och med tanke på att det är bäst att använda de anpassningsmöjligheter som datorer erbjuder. På så sätt kan vi välja de mest läsbara typsnitten för elever med synnedsättning och samtidigt radera störande bakgrunder samt minimera dåliga kontraster.

Material för elever med synnedsättning: inspelningar

Inspelningar är ett utmärkt sätt att anpassa akademiskt material för elever med synnedsättning. Detta innebär muntliga transkriptioner av material så att barn kan komma åt dem via hörseln.

Det största problemet med denna metod är att det inte är effektivt att spela in allt. Till exempel innehåll som har att göra med matematik, fysik, kemi osv.

Material för elever med synnedsättning: punktskrift

Punktskriftssystemet är ett skriftsystem som består av upphöjda punkter. Varje bokstav eller siffra representeras av en kombination av 6 punkter i en cell. Att anpassa material för barn med synskada innebär att transkribera dem till punktskrift så att barn kan ta del av det via känseln.

Material för elever med synnedsättning: taktila bilder

Ett annat sätt att anpassa material för barn med funktionsnedsättningar som påverkar deras syn är genom att använda taktila bilder. Dessa verktyg låter eleverna använda sin känsel för att få en helhetsbild av informationen .

Anpassning av material för elever med synnedsättning

  • Storlek: Barn ska kunna komma åt all information med sina händer och lätt kunna urskilja den.
  • Enkelhet: Bilderna ska vara av enskilt tema och innehålla olika texturer och höjder.

Andra nödvändiga anpassningar

Förutom anpassningen av visuella material är det också viktigt att anpassa barnens miljö. Det innebär att implementera en rad åtgärder när det gäller fysiska förändringar i klassrummet och den akademiska institutionen. Till exempel:

  • Att ge elever med synnedsättning ett skrivbord som är tillräckligt stort för att de ska kunna använda sitt anpassade material.
  • Organisera de olika delarna på ett kontinuerligt och, till så hög grad som möjligt, oföränderligt sätt – samt alltid informera eleverna om eventuella förändringar.
  • Eliminera arkitektoniska hinder och barriärer som hindrar tillgängligheten.
  • Använda rätt belysning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.