8 saker att alltid säga till dina barn

8 saker att alltid säga till dina barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under våra liv måste vi känna oss älskade för att hela tiden uppfylla vår potential och förbättra oss själva. Det är bara en av anledningarna till varför det är så viktigt att säga till dina barn att du älskar dem, och bara en av de saker du alltid ska säga till dina barn.

Som människor behöver vi bekräftelse av hur mycket vi uppskattas, beundras, gillas eller älskas för att må bra. Ju mer älskade vi är, desto bättre mår vi.

Varför är det så viktigt att säga att vi älskar dem?

När vi säger att man måste ge ditt barn tillgivenhet så att det kan växa upp känslomässigt och fysiskt friskt menar vi att det är viktigt att visa våra känslor för att våra barn ska må bra.

Det betyder inte att vi konstant ska upprepa tramsiga fraser eller göra allt för dem; då kommer vi bara skämma bort dem och uppmuntra beteenden som inte är bra.

Skapa en bestämd men tillgiven omgivning som låter dem växa upp känslomässigt friska och utvecklas som individer i samhället.

Verbala uttryck av tillgivenhet är en av de magiska ingredienserna i denna trolldryck. En god dos beröm kommer med kärlek, förståelse och acceptans. Förespråkare av “positiv utbildning” menar att barn inte bara känner sig älskade av verbala uttryck av tillgivenhet, utan även skyddade.

Uttryck ditt förtroende

Vi ska nu ta en titt på några saker du alltid bör säga till dina barn för att påminna dem om hur mycket de betyder och stärka deras emotionella välmående.

Som man brukar säga: det finns inget bättre än att säga rätt sak vid rätt tillfälle med rätt ord.

8 saker att säga till dina barn

 • Jag älskar dig! Det är aldrig ett dåligt tillfälle att återigen betona hur du känner för ditt barn och stärka ert emotionella band.
 • Du gör mig så lycklig. Vad är bättre för ditt barn än att veta att det ger upphov till glädje i ert hem och ditt hjärta?
 • Du är fantastisk. Påminn alltid ditt barn om de bra saker det har att erbjuda. Motivera honom att avsluta vad som påbörjas. Hjälp honom upp när han snubblar. Bygg hans självkänsla med en säker miljö och låt honom veta vad han är värd. Ge honom självständigheten och självgången att breda ut vingarna, baserat på vad han är och kan bli.
 • Jag tror på dig! Ytterligare en fras ditt barn behöver höra. Säg gång på gång att med ansträngning och hängivelse kan man bli vad man vill i livet. Man måste bara jobba för det, med disciplin och ihärdighet. Det spelar ingen roll om våra småttingar ibland känner att de är “dåliga” på något. Påminn dem om att du tror på dem och att du kommer ge allt stöd de behöver för att fortsätta försöka.
Säg vad du känner
 • Jag är väldigt stolt över dig. Utan tvivel är det en av de viktigaste sakerna att säga till ditt barn. Visa alltid hur stolt du är över varje steg hon tar, oavsett hur litet. Det spelar ingen roll om dessa steg är långsamma; vad som är viktigt är att de tas med säkerhet. Med andra ord ska du säga hur stolt du är över allt hon gör. Det kommer göra henne starkare.
 • Jag är helt säker på att du kan göra det. Visa dina små att du har fullt förtroende för deras färdigheter och förmågor. Ge näring åt deras färdigheter, även när de känner sig besegrade. Men vänta inte tills de mår dåligt med att berätta det. Försök att göra det i bra och dåliga tider.
 • Jag älskar att spendera tid med dig. Var försiktig med den här. Det handlar inte bara om att säga hur mycket du njuter av dina barns sällskap, utan även att visa det. Det finns ingen bättre uppfostran än den som erbjuder sann kvalitetstid. Genom att spendera tid med dem, göra aktiviteter och leka tillsammans kommer ni bygga ett band mellan er. Att lära sig, ha roligt och älska varandra på fritiden är en njutning.
 • Jag är tacksam för vår tid tillsammans. Förklara att du känner att du inte kunde ha haft mer tur, från ögonblicket du kände honom i din mage. Säg till honom att du aldrig varit lyckligare än när du först lade ögonen på honom. Du kommer inse att det inte bara är du som är tacksam. Även dina barn är lyckliga och tacksamma att ha sin mor.

Som du kan se är dessa åtta väldigt enkla saker att säga till dina barn, men som har oändlig potential. Det handlar om att vara en bra kommunikatör och uttrycka dina känslor för de du älskar.

Om vi kan uttrycka våra känslor i ord kan vi ge en bra barndom till våra söner och döttrar. Kom ihåg att din kärlek kommer forma deras framtida välmående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.