6 frågor att ställa innan du köper mobiltelefon till dina barn

Nu för tiden har nästan alla föräldrar mobiltelefon. Naturligtvis blir då barn vana vid att se sina föräldrar använda dem, och det kommer inte som någon överraskning när de börjar vilja ha en egen.
6 frågor att ställa innan du köper mobiltelefon till dina barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Funderar du på att köpa mobiltelefon till dina barn? Håller ni kanske redan på att diskutera om det är dags, eller om det vore bättre att vänta? Tyvärr finns det inget rätt svar som gäller för alla familjer eller alla barn.

Svaret beror på varje familjs behov och vardag. Varje familj är unik, precis som att alla barn mognar i sin egen takt.

Här kommer en lista över frågor som vi rekommenderar att du ställer till dig själv innan du låter ditt barn få en egen mobiltelefon.

Frågor att ställa innan du ger dina barn en mobiltelefon

1. Behöver ditt barn verkligen en mobiltelefon?

Fråga dig själv varför du tror att en mobiltelefon skulle vara till nytta för ditt barns säkerhet.

Till exempel tillbringar ditt barn kanske tid ensam hemma och behöver en mobiltelefon för att kunna kontakta dig? Använder ditt barn kollektivtrafik av någon anledning?

Om ditt barn vistas på fritids efter skolan några dagar eller deltar i aktiviteter på fritiden är det också faktorer att ta hänsyn till.

Det är viktigt att ditt barn kan nå dig när det behövs, och en mobiltelefon kan vara det bästa alternativet.

2. Är ditt barn moget nog att använda och ta hand om en mobiltelefon?

Att ha en mobiltelefon betyder inte att man använder den dag ut och dag in utan begränsningar, medan mamma och pappa betalar räkningarna. Barn måste också lära sig att använda sina telefoner på ett ansvarsfullt och intelligent sätt.

Till exempel kan du kräva att ditt barn tjänar en del av sin telefonräkning genom att göra extra hushållssysslor.

Nu för tiden har nästan alla föräldrar mobiltelefon. Naturligtvis blir då barn vana vid att se sina föräldrar använda dem.

3. Är du redo att sätta upp klara regler och riktlinjer för användningen av mobiltelefonen?

Innan du ger ditt barn en telefon måste du, din partner och ditt barn vara tydliga om vilka regler, normer och gränser som gäller. Ditt barn måste känna till era förväntningar angående hans eller hennes mobilanvändning.

Detta bör vara ett samtal för hela familjen där alla parter kommer till en gemensam överenskommelse. Det är viktigt att klargöra när, var och hur mycket ditt barn får använda telefonen.

Det är också viktigt att klargöra vad telefonen får användas till, och vad den inte får användas till. Och självklart bör ditt barn veta vad konsekvenserna är om han eller hon bryter mot dessa regler.

barn med mobiltelefon under täcke

4. Vet ditt barn hur man fattar bra beslut?

Har ditt barn för vana att fatta bra beslut istället för att agera impulsivt och utan att tänka efter före? När ditt barn inte är under din uppsyn, håller han eller hon fortfarande sig till reglerna?

Frågor som dessa hjälper dig att avgöra om ditt barn kan uppföra sig ansvarigt när det gäller användningen av en mobiltelefon.

Om ditt barn inte har mognad för att fatta bra beslut inom andra områden, vänta dig inte att det ska vara annorlunda med en telefon.

Tekniken för oss närmare dem som är långt borta, och längre bort från de som är nära.

-Anonym-

5. Har du haft en seriös konversation med din son eller dotter om mobilanvändning?

Innan du överlämnar en mobiltelefon till ditt barn är det viktigt att ni har ett allvarligt samtal om att fatta bra beslut.

Samtidigt måste du förtydliga vad dina förväntningar är och vad konsekvenserna kommer att bli om ditt barn bryter mot dessa förväntningar.

Prata med ditt barn om dina farhågor och förklara vilka beteenden som kan vara problematiska eller till och med utsätta dina barn för fara.

Att prata med främlingar, nätmobbning, spel och pornografi är frågor som du bör ta upp för att hålla ditt barn säkert.

Antag inte automatiskt att ditt barn kommer att fatta bra beslut om dessa problem. Förklara reglerna och skälen bakom dem tydligt.

Om det behövs kan du installera föräldrakontroll på telefonen för att hålla barnet säkrare när han eller hon använder den.

6. Vad händer om telefonen går sönder?

flicka med mobiltelefon

Mobiltelefoner går sönder av olika anledningar, så det här är också ett problem som du behöver ta med i beräkningen. Prata med ditt barn om vad som händer om telefonen går sönder, kommer bort eller blir stulen.

Kommer barnet att behöva en ersättningstelefon? Om så är fallet, vem ska betala för den? Kommer ditt barn ha ansvaret att lägga fram pengarna för att laga den eller köpa en ny?

Diskutera möjligheterna så att ni undviker konflikter senare.

Om du funderar på att ge ditt barn en mobiltelefon är det här frågor du borde ställa dig själv på förhand.

Din son eller dotter behöver veta att mobiltelefoner inte är leksaker – det finns regler som måste efterlevas.

Se till att ditt barn är tillräckligt gammalt och ansvarsfullt innan du ger honom eller henne en telefon.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.