8 misstag att undvika när barn ska lära sig att gå

8 misstag att undvika när barn ska lära sig att gå

Senaste uppdateringen: 18 september, 2018

Den stimulans som barn behöver när de ska lära sig att gå varierar. Vissa stadier kräver också mer stimulans än andra, men de är ändå lika viktiga.

Under barnets utveckling kommer det att kunna lära sig många saker på egen hand. Barnet kan utföra vissa uppgifter eller mål med väldigt liten hjälp från oss som föräldrar.

Det är dock alltid viktigt att barnen har föräldrarnas stöd under varje fas av sin utveckling. Man bör därför tänka på att vara förstående och ha tålamod.

Det är viktigt med stimulans för barnen och deras utveckling, och detta inkluderar att man ger dem tillgång till de redskap som de behöver för att kunna anpassa sig till sin omgivning.

Det finns dock en del saker som föräldrar bör tänka på att inte göra. Vissa föräldrar blir alltför extrema i sin strävan. Med andra ord är det inte bra om barnet blir överstimulerat.

Misstag att undvika när barn börjar lära sig att gå

Föräldrarna kan välja det sätt som de uppfostrar och lär upp sina barn på, men specialisterna har även tagit fram vissa råd när det gäller misstag som man bör undvika.

De anser att de flesta misstagen uppstår när man lär barnet att gå. För att se till att barnen inte drabbas av våra dåliga vanor bör vi tänka på följande rekommendationer:

Forcera inte processen

Undvik att hålla barnet i handen för att vara till hjälp när det försöker gå. Det är bättre att man uppmuntrar barnet till att gå själv eftersom barnet i framtiden då kommer bli mer självständigt. Du bör aldrig tvinga dina barn till att gå när de inte vill eller inte är redo. Det är viktigt att ditt barn kan få röra på sig som han eller hon vill.

Rädsla är aldrig bra

Det är viktigt att du låter ditt barn få lära sig att gå utan press. Barnet bör aldrig känna sig överväldigat av överdrivna förväntningar eller rädsla.

Strukturella stöd när barnet ska lära sig att gå

Barn som står upp och leker.

Strukturella stöd, så kallade “walkers”, kan faktiskt förlänga den tid som barnet behöver för att gå själv. En sådan anordning kan också ha allvarliga konsekvenser för barnets hälsa. Den kan exempelvis orsaka problem med barnets ben och fötter.

Skor för att gå

Bebisar behöver inte skor för att lära sig att gå. De bör istället försöka gå utan skor så mycket som möjligt. Experterna menar att barnets sulor fortfarande håller på att utvecklas under denna tid. Det kan därför vara skadligt med skor för barnets fötter under denna tid.

Om du ändå vill att ditt barn ska använda skor så bör du ta av dem när barnet ska försöka gå. Skorna bör dessutom ha flexibla sulor. Kom ihåg att skornas enda funktion bör vara att förhindra att barnet ramlar och slår sig.

Överstimulering när barnet ska lära sig att gå

Det är vanligt förekommande att föräldrar använder leksaker för att stimulera sina barn till att gå. Du måste dock vara försiktig så att du inte påverkar ditt barns egna förmåga att kunna koncentrera sig på uppgiften. Den leksak du väljer ut åt ditt barn bör vara något som barnet kan leka med, och inget mer.

Detta kan vara en leksak eller något annat föremål som inte utgör någon fara. Du bör tänka på att inte överstimulera barnet med flera föremål på en gång. Du bör också hålla dig borta från leksaker med starka ljus och ljud.

Låta barnet sitta utan stöd

Bebis med ballong.

Om ditt barn kan sitta upp själv så bör du även förse det med ett ordentligt stöd. Det är väldigt vanligt förekommande att föräldrarna låter barnen luta sig mot kuddar innan de har fyllt 5.

Detta kan orsaka skador på kroppen vid denna ålder och kan faktiskt förhindra muskelutvecklingen.

Att springa framför barnet

Många föräldrar försöker motivera sina barn genom att springa framför dem och hoppas på att barnet ska springa efter. När barnet sedan går några steg fram så rör sig föräldern ännu längre bort. Detta är inte en dålig strategi i sig, men du bör inte gå längre bort om ditt barn försöker gå fram till dig.

Du bör med andra ord låta det nå sitt mål för annars kommer det bara bli frustrerat. Om du hela tiden tar ett steg bort när det nästan är framme kommer det inte vilja fortsätta leka.

Att gå med armarna i luften

När barnet försöker gå bör du ha dina händer strax under dess armhålor, vilket kommer få barnet att gå naturligt. Ingen går med armarna upp i luften, så en sådan metod bör undvikas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cabrera, M.C. y Sánchez C. (1982). La estimulación precoz; un enfoque práctico. Editorial Siglo XXI: España.
  • Dorance, S. y Matter, P. (2001). Juegos de estimulación para los más pequeños. Madrid: AKAL.
  • Gallahue, D. (1982). Understanding motor development in children. New York: John Wiley and sons.
  • Guerrero, A. M., & Primaria, I. Y. (n.d.). La estimulación temprana. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_14/AMALIA_MORENO_1.pdf
  • Moreno, J. A. (1999). Motricidad infantil. Aprendizaje y desarrollo a través del juego. Murcia: Diego Marín.
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2006). Estimulación de los reflejos en el medio acuático. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y técnicas corporales, 6(2), 193-206. https://www.um.es/univefd/reflejos.pdf
  • Ordoñez, M. y Tinajero, L. (2012). La importancia de la estimulación temprana en la etapa infantil. Madrid, 208-240.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.