När ska barn sluta sova på dagen?
Föräldrar frågar sig ofta när barnen ska sluta sova på dagen. Det är viktigt att komma ihåg att detta varierar från barn till barn. Det beror bland annat på deras ålder och deras dagliga aktivitet.
Spädbarn tar i allmänhet mellan 5 och 6 tupplurar om dagen i början, men antalet avtar under det första året. Mellan 15 och 18 månaders ålder är det vanligt att de tar två korta tupplurar. Det är dock också möjligt att de vill hoppa över den andra sovstunden när de är två år.
Den genomsnittliga åldern för att sluta sova på eftermiddagen är emellertid mellan 3 och 4 års ålder. Som vi nämnde tidigare har alla barn olika behov när det gäller tupplurar. Detta beror också på kvaliteten och kvantiteten av deras sömn under hela dygnet.
Tänk på att barn behöver mellan 12 och 14 timmars sömn varje dag. När barn sover mindre än det, är det vanligen för att gå till förskolan eller för att de redan har börjat i skolan. Då är det en bra idé att ta en liten tupplur efter lunch. Flera förskolor erbjuder barnen möjlighet att vila efter lunch. Det är en bra stund att återhämta lite energi.
Flera fördelar med sömn för barn
Vad är några av de fördelar som barn får av att sova några timmar under dagen? Dessa är de viktigaste:
- Förbättrar minnet.
- Optimerar psykologisk och social prestanda.
- Stimulerar fantasi och kreativitet.
- Förbättrar skolprestationer.
- Minskar irritabilitet.
- Ökar koncentrationen.
- Stimulerar tillväxten.
Tecken på att det är dags att sluta sova på dagen
Hur kan du veta när barn är redo att sluta sova på dagen? Dessa beteenden kan vara tydliga signaler:
- Det är svårt för dem att somna när det är dags för deras middagslur. I allmänhet verkar de inte trötta. Det här är det klassiska tecknet på att dina barn kanske börjar vara redo att sluta ta tupplurar.
- Det tar lång tid att somna vid sänggåendet.
- De hoppar över eftermiddagsluren och det verkar inte påverka dem. De är inte irriterande, verkar inte trötta och har inga problem att sova på natten. Det här är ett otvetydigt tecken på att de inte behöver någon eftermiddagslur längre.
“Den genomsnittliga åldern för att sluta sova på eftermiddagen är emellertid mellan 3 och 4 års ålder. Som vi nämnde tidigare har alla barn olika behov när det gäller tupplurar. Tänk på att barn behöver mellan 12 och 14 timmars sömn varje dag.”
Tips för att hantera övergången
När ditt barn blir äldre kan han eller hon vara vaken längre eftersom det är lättare att vara vaken. Ibland har små barn svårt att sova på natten. Föräldrar kan, genom att ta bort eftermiddagens tupplur eller genom att begränsa dess längd, hjälpa dem att sova bättre på natten.
Övergången från en tupplur till ingen behöver inte vara komplicerad eller svår. Det sägs att det inte finns några definitiva regler om hur länge barn ska sova på dagen. Detta varierar från ett barn till ett annat, och det beror på deras ålder. Det beror även på hur aktivt ditt barn är under dagen. Ett barn som springer och leker mycket ute kommer att behöva mer vila, men samtidigt kommer även ett barn som har väldigt låg aktivitetsnivå förmodligen att vilja sova mer.
Vissa barn kan sluta sova på dagen när de är 1 år och kommer nästan aldrig att behöva en eftermiddagslur efter det. Andra kan behöva göra den här övergången mer gradvis. Barn i skolåldern brukar inte sova efter lunchen, det vill säga om de får minst 12 timmars sömn på natten.
Du behöver inte tvinga ditt barn att sova på dagen
Du bör inte insistera på att dina barn sover på dagen. Om de inte vill, även om du tror att de behöver det, ska du inte tvinga dem att sova. Självklart är detta sant så länge dina barn kan hantera det och inte har några problem med att sova på natten.
Du bör bara oroa dig om dina barn har några av dessa symptom:
- de vaknar med huvudvärk
- de har svårt att vakna på morgonen
- de verkar trötta under dagen
- eller de har allvarliga koncentrationssvårigheter.
Det är viktigt att komma ihåg att du bör göra denna övergång så gradvis som möjligt. Överväg alltid dina barns specifika behov. På så sätt påverkar förändringen inte deras hälsa och välbefinnande.