Hur du skapar en läggningsrutin för din bebis
Använd dessa tips för att etablera din bebis läggningsrutin på ett sätt som är effektivt, behändigt och behagligt.
Precis som vuxna vägleds bebisar till största delen av sina vanor. Detta är speciellt sant vad det gäller sömnen.
De första månaderna i en bebis liv kan vara komplicerad för föräldrarna, speciellt vad det gäller vila.
En utmärkt lösning på det dilemmat är att aktivt ta del av upprättandet av din bebis sömncykel genom att etablera en läggningsrutin.
Hur gör man det?
Under de 4 eller 5 första månaderna sover bebisar mellan 16 och 20 timmar om dagen. De sover inte i ett sträck, utan vaknar snarare upp periodvis för att äta och känna moderns kontakt, vilket är väldigt viktigt.
När månaderna går, sjunker antalet timmar som bebisar behöver sova gradvis. När de når 9 månaders ålder sover de ungefär 14 timmar per dygn.
För att få deras sömnrutin att passa in med resten av familjens, kan vi utveckla rutiner som kommer att hjälpa dem att anpassa sig.
Med andra ord, förutsägbarhet och repetition kan erbjuda den stabilitet som deras kroppar behöver för att utvecklas på ett hälsosamt sätt.
Fördelar med att ha en läggningsrutin
En viktig anledning till att skapa en läggningsrutin är att den tillåter föräldrar att anpassa deras bebisars sömncykler till resten av familjen.
Detta betyder i grund och botten att sova om natten och ta tillfälliga tupplurar under dagen. När det kommer till bebisar är det sista viktigt.
När månaderna går sjunker antalet timmar en bebis behöver sova gradvis.
Stabilitet är vad som får bebisar att känna sig säkra och älskade.
Eftersom de ännu inte förstår koncept som tid och rum, är rutinerna det som tillåter dem att veta att allt går som det ska. Det låter dem också känna att deras mor finns där för att försvara dem.
Stabilitet underlättar också inkluderandet av andra aktiviteter. Om barnen till exempel vet att efter maten är det läggdags kan du, när de växer, lägga till vanan att borsta tänderna innan man lägger sig.
Hur etablerar man en läggningsrutin?
Det är ingen lätt uppgift men med tålamod och bestämdhet kan du uppnå det. Den bästa tidpunkten att starta är mellan 6 och 8 veckor.
Rutiner som formas vid den här tiden tillåter de små att känna sig mer avslappnade när de utför förutsägbara aktiviteter.
Aspekter att ha i åtanke när du skapar din läggningsrutin
- Tillåt bebisen att använda sin energi genom att leka, gå runt i huset eller dansa. Detta kommer att göra det lättare att somna sedan.
- Avancera progressivt från energiska aktiviteter till lugnare.
- Badet är ett essentiellt verktyg som kan hjälpa till att forma bebisens sömnrutin. Värmen kan vara riktigt avslappnande. Dessutom är det en skön känsla att lägga sig när man är ren.
- Försök skapa positiva associationer. Med andra ord, att gå och lägga sig borde vara en behaglig aktivitet – ingen anledning för gråt, skrik eller sparkande.
- Tala med bebisen innan läggdags. Du kan läsa sagor eller bara viska lugnande. Det finns inget bättre än förälderns sällskap vid läggdags.
Den perfekta tidpunkten att påbörja läggningsrutinen är mellan 6 och 8 veckor.
Ett exempel på en läggningsrutin
- Lek och låt barnet frigöra så mycket spänning som möjligt.
- Ge barnet ett varmt bad. Om den här aktiviteten gör barnet upprört är det bättre att ge badet under eftermiddagen.
- Mata barnet.
- Ta barnet till dess rum. Rummet bör vara tyst och så mörkt som möjligt för att reducera stimuleringen till ett minimum.
- Tala till barnet med viskningar. Du kan läsa en godnattsaga eller sjunga en godnattvisa.
- Vagga barnet tills det somnar. Om det inte fungerar kan du prova att lägga det i vaggan.
Sammanfattningsvis…
Även om detta inte är den definitiva lösningen så är det ett utmärkt sätt att börja anpassa bebisens sömncykel.
Det kanske inte fungerar vid första försöket men med tiden kommer du att se att det är värt ansträngningen.
Det finns andra aspekter som du bör ha i åtanke, såsom barnets sovställning och miljömässiga faktorer (ljus, temperatur, bekvämlighet etc).
Du kan också använda andra rutiner som du finner effektiva vad det gäller att få bebisen att somna.
Ha i åtanke att det är viktigt för barn att skaffa sig hälsosamma vanor och en sund livsstil.
När det kommer till att hjälpa dem att skapa hälsosamma vanor är ingen ålder för tidig. Allt kan uppnås med tålamod och ihärdighet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
- Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
- Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
- Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
- Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf