Problem som ensamstående mödrar möter
Det finns kvinnor som känner ett behov av att skaffa barn även om de inte har en partner och som bestämmer sig för att möta föräldraskapet ensamma. Andra måste, på grund av olika livsförhållanden utanför deras kontroll, möta dilemmat av att vara ensamstående mammor. Därför kommer vi idag att utveckla några av de problem som ensamstående mödrar möter när det gäller att uppfostra sina barn.
Ensamstående mammor visar stort mod varje dag genom att sköta huset och utbildningen av sina barn på egen hand. De visar i varje handling att de kämpar för att erbjuda sina barn ett bättre liv, där de inte lider av nöd och alltid är omgivna av kärlek. Men ibland blir uppoffringen övermäktig och deras liv fylls av hinder som är svåra att övervinna. Vill du veta mer om problemen som ensamstående mammor möter? Fortsätt då att läsa.
Utmaningen av att vara en ensamstående mamma
Som vi sa i början är det en utmaning att vara en ensamstående mamma. Att uppfostra ett barn på ett balanserat sätt är en utmanande prestation för alla föräldrar, men när man uppfostrar ett barn ensam gör permanent tidsbrist, utmattning och ibland ekonomiska svårigheter det än svårare.
Problem som ensamstående mödrar möter
Trots de sociala, arbetsmässiga och ekonomiska problem livet som ensamstående mamma kan medföra, så väljer en del kvinnor denna väg på egen bevåg. För vissa ljuder modersinstinkten högre än alla hinder, och för andra är viljan att gå vidare med graviditeten starkare än stödet från pappan.
Nedan kommer vi att beskriva några av de vanligaste problemen med ett ensamstående föräldraskap.
1. Känslomässiga svårigheter
Det finns ensamstående mammor som får gå igenom detta viktiga ögonblick ensamma, plötsligt och utan att förvänta sig det, antingen för att de separerat eller nyligen blivit änkor. Dessa omständigheter kan få dem att känna sig känslomässigt överväldigade och oförmögna att hantera den nya situationen. Inför denna situation kan det vara tillrådligt att söka hjälp av kvalificerad vårdpersonal för att bättre arbeta med dessa känslor.
2. Ekonomiska problem
När familjens ekonomiska ansvar faller på endast en person, i det här fallet mamman, väcker det en stor sårbarhet hos henne. Ensamstående mammor måste kämpa varje dag för att ha och behålla ett jobb, klara av att uppfostra barn och sköta hushållet ensamma.
3. Överdriven stress på grund av överbelastning av ansvar
Att uppfostra ett barn utan stöd från en partner innebär extra ansträngning och tidsengagemang, vilket ofta är mer komplicerat än man kan tro. Det är viktigt för den ensamstående mamman att vara medveten om att hon inte kan klara allt, att hon har begränsningar som vilken annan människa som helst och att hon inte ska överbelasta sig själv psykiskt eller fysiskt. Kontinuerlig stress är inte bra för någon.
Närhelst hon kan, bör mamman be om hjälp från familj och vänner, för om hon undviker onödiga bördor samt sätter upp uppnåbara mål, då kommer hon att kunna njuta bättre av upplevelsen av att vara mamma.
4. Utmaningen att balansera arbete och familjeliv
Detta är ett av de problem som ensamstående mammor ofta måste möta, eftersom de lever med känslan av att de “inte har tillräckligt med timmar på dygnet” och att de “inte hinner med så mycket som de skulle vilja”. De arbetar hårt för att tjäna de pengar som behövs för att försörja sin familj, och även för att ägna kvalitetstid åt sina barn.
Men det bör noteras att denna situation inte är exklusiv för ensamstående mödrar eftersom det i dagens samhälle är mycket svårt för de flesta kvinnor att förena arbete och familj.
5. Samhällets fördomar
Det kan tyckas att vi i det 3:e årtusendet är väldigt liberala och accepterar mångfalden av familjestrukturer, men detta är inte helt sant. Det finns alltid någon som yppar fraser som “vad synd att flickan måste växa upp utan en pappa” eller “han behöver en fadersfigur”. Men de inser inte att det här barnet blir mycket mer omhändertaget, mycket mer älskat och mycket mer önskat än under en undermålig far, eller om det inte existerade alls.
6. Barnens tvivel och frågor när de är äldre
Detta är en rädsla som vissa ensamstående mammor kan ha, även om sanningen är att det sedan många år är relativt vanligt med ensamstående mödrar i vår miljö. Sålunda kan barn ställa frågan och vilja veta vem deras far är, men acceptera tillståndet ändå utan större problem. Om du själv inte växte upp under dessa omständigheter så känner du säkert någon som gjorde det, kanske kan du prata med den personen om dess upplevelser?
När barn ställer frågor om familjens verklighet är det viktigt att vara uppriktig och inte dölja sanningen för dem. Förklara för dem på ett lämpligt sätt att det är så deras familj är och att det inte finns något krav på någon annan medlem. Det är också viktigt att förmedla budskapet med tillförsikt och aldrig överbeskydda dem. Barn är väldigt smarta och förstår mer än vi tror.
Om de problem som ensamstående mammor måste möta
Det är sant att det finns många problem som ensamstående mammor måste möta, och även om det inte är en lätt väg väljer många kvinnor den med stolthet.
Även om de går igenom stunder av rädsla, ångest och osäkerhet, kommer de att ha tillräckligt med styrka och energi för att övervinna de hinder som dyker upp på vägen.
Om du har tagit beslutet att bli ensamstående mamma vet du redan att det kommer att finnas svåra saker som du kommer att behöva möta ensam. Men om ditt beslut är fast och du är övertygad, då kommer din familj och dina vänner att stödja dig för att bli den bästa mamman i världen för just ditt barn. Grattis!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jociles, M. I., Rivas, A. M., Moncó, B., Villami, F., & Díaz, P. (2008). Una reflexión crítica sobre la monoparentalidad: el caso de las madres solteras por elección. Portularia, 8(1), 265-274. En internet: https://www.redalyc.org/pdf/1610/161017350016.pdf
- Escamilla, D., Parra, C., Sepúlveda, C., & Vásquez, M. (2013). Familias monoparentales, madres solteras jefas de hogar. Investigación Cualitativa I, 2(15), 1-17. En internet: http://www.ubiobio.cl/miweb/webfile/media/357/Articulos/Artículo-%20Familias%20monoparentales.pdf
- Tacca Huamán, D. R., Alva Rodríguez, M. A., & Chire Bedoya, F. (2020). Estrés parental y las actitudes de las madres solteras hacia la relación con los hijos. Revista de Investigacion Psicologica, (23), 51-66. En internet: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S2223-30322020000100005&script=sci_arttext