Uppfostra barn ensam: En svår men härlig upplevelse

Uppfostra barn ensam: En svår men härlig upplevelse
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 14 april, 2018

Att uppfostra barn ensam är inte världens ände. Det finns många pappor och mammor som vill göra det. Andra möter däremot utmaningen genom att antingen bli lämnad av en partner eller till och med förlora en kär person.

För att vara tydlig: att uppfostra barn medan du är singel är svårt, men det kan bli den bästa upplevelsen i ditt liv.

Även om det är sant att det inte för så länge sedan ansågs vara en dålig sak att skaffa och uppfostra barn ensam har mycket ändrats idag. Det finns de som väljer det, som vill ha denna upplevelse utan en partner och som inte vill dela föräldraskap med någon annan. Det är ett val som vi ser allt fler göra idag.

Å andra sidan finns det förstås de som nyligen har blivit lämnade av sin partner, någon som lovat dem kärlek och partnerskap för evigt – tills graviditeten kom. Bara de modiga och de som förstår ansvar och medkännande kärlek kan konfrontera det – inte för att de måste, utan för att de känner längtan och fullgörandet av att göra det.

Vårt syfte är dock inte att gräva i anledningarna till varför en mamma (ibland en pappa) måste uppfylla bägge roller.

Idag vill vi prata om strategier som kan hjälpa dig i ditt vardagliga liv. Tipsen kan också hjälpa dig att bli starkare än du ser ut och att leva det bästa skedet av ditt liv till fullo.

Sanningen om att uppfostra barn ensam

Sanningen är: Det är tufft. Andra kanske ser en modig kvinna, en mamma som alltid bär ett leende medan hon tar sitt barn från ställe till ställe. Men på insidan är det mycket mer som händer, många tankar och känslor.

promenad med barn

Rädslan av att inte kunna hantera det som finns på insidan

En mamma som uppfostrar barn ensam ger alltid det bästa av sig själv. Det gör henne glad att se sitt barn sova fridfullt i sin säng, men när hon själv går till sängs är det vanligt att hon vaknar mer än en gång med ett slag i bröstet.

  • Ångest och rädslan finns där… och tänk om jag inte kan hantera allt? Tänk om jag får sparken från jobbet den här månaden? Tänk om jag måste be mina föräldrar om hjälp igen? Tänk om mitt barn blir sjukt igen? Vad kommer de att säga på jobbet?
  • Det är normalt att ha sådana tankar; de är inte orimliga rädslor, de är riktiga rädslor som en ensamstående mamma kommer att ha, fler än en gång. Däremot är varje dag ny och varje dag kommer du att klara av otroliga saker.

Att vara “mamma” och “pappa” samtidigt

Det är ett väldigt vanligt misstag som många mammor och pappor gör när de uppfostrar sina barn ensamma: de tror att de måste klara av båda rollerna samtidigt.

  • Vi vill vara tydliga med någonting: du är allt för dina barn. Det finns inget behov av att uppfylla de klassiska rollerna av en pappa som ger disciplin och arbetar, och en mamma som stannar hemma och är varm och kärleksfull. Du måste acceptera att både män och kvinnor är kapabla till att göra alla dessa saker.
  • Både män och kvinnor kan vara förtrogna, vägledare, sätta gränser, lära vad som är rätt och fel, och vara den stora källan till kärlek för sina barn… vara allt.
uppfostra barn ensam

Ensamstående mammor behöver också ett socialt liv

En mamma som uppfostrar ett barn ensam löper risken att fokusera all sin uppmärksamhet, alla sinnen, tankar och all oro på sitt barn så mycket att hon glömmer sig själv.

  • Var försiktig med det, för om du inte tar hand om dig själv, om du inte har små stunder av avkoppling och ett socialt liv, kan du utveckla depression.
  • Låt din familj hjälpa dig, vila ibland och acceptera stöd.
  • Bygg ett bra nätverk av vänner, folk som kan erbjuda känslomässig lättnad, som du kan skratta med, få tid för dig själv och dela upplevelser med.

I sin tur, var inte rädd för att möta andra människor heller, eller potentiella partners… Att vara en ensamstående mamma tar inte bort dig från marknaden. Du kan hitta kärlek om det är det du vill ha.

En frånvarande förälder och hur du pratar med dina barn om det

Förr eller senare kommer ditt barn att fråga om deras frånvarande förälder. För deras skull, och för deras känslomässiga utveckling, är det aldrig klokt att förmedla ett skarpt hat mot föräldern, och heller inte falla för ”idealisering”.

  • Barn behöver ärlighet, och framförallt behöver de ett känslomässigt lugn där hat eller ogrundade idéer ännu inte har utvecklats.
  • Du måste förmedla mognad och balans, lära ditt barn att din familj är ett bra team och att ni två kommer att vara okej.

Sammanfattat är det inte lätt att vara en ensamstående förälder, och varje dag är en utmaning. Men det band du skapar med dina barn är underbart, och det är något du borde vara stolt över varje dag: du gör ett sensationellt jobb!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.