Dagen då barnet föddes

Dagen då barnet föddes
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En dag gav dig ett graviditetstest de nyheter du väntat på, det första steget mot din dröm. Du blev gravid. Du tog dig igenom den ändlösa väntan, tog kontroll över dina nerver och efter nio långa månader kom äntligen dagen du väntat på: dagen då barnet föddes.

Kanske verkligheten inte levde upp till vad du sett i filmer och noveller när du växte upp. Det fanns vissa saker som du inte förväntade dig. Kanske saker och ting inte gick precis som du och din partner hade planerat. Men det som verkligen spelar roll är att dagen äntligen kom: dagen då barnet föddes.

Kärlek vid första ögonkastet

Födseln var antagligen inte som i sagorna. Du såg inte så bra ut, och du lärde dig samma sak som alla andra mammor: att föda är en av de största kamperna en kvinna måste bemöta. Du kämpade mot tiden och mot smärtan i din kropp.

Och nu är alla svårigheterna bara minnen. Du vet att varje sekund av smärta var värt det när du såg ditt barns ansikte, frukten av din kärlek. Och i den stunden förstod du vad kärlek vid första ögonkastet innebar.

Ditt barn är här! Du kan fortfarande inte tro det. Sköterskorna har inte ens tvättat klart dig än, men du är begeistrad och observerar varje liten detalj av ditt barns ansikte.

Du är förtrollad av lugnet och ömheten i barnets ansiktsuttryck. Du andas in liv; du andas ut ren kärlek. Du har fått en följeslagare för livet.

Här är ditt barns små, ömtåliga händer. Du rör dina fingrar nätt mot barnets handflata så att det har något att hålla i. Du känner hur de små fingrarna tar tag om dina, som om barnet på sitt eget sätt ber dig att hålla det i handen och aldrig släppa taget.

Dagen då barnet föddes och ditt liv förändrades

Ditt barn har kraften att hypnotisera dig när det sprattlar med sina armar eller ben. Rörelserna är musik till dina öron, även i den djupaste tystnaden.

Ditt barn föddes efter en lång färd

Att föra in ditt barn i världen var inte lätt. Det var en svår resa. Du hade behov av all kärlek och allt tålamod som din egen mamma gav dig. Du sökte all information du kunde hitta och var hungrig efter kunskap.

Du har omorganiserat ditt hem, gjort dig av med föremål som inte är lämpliga för den lille och fyllt det med alla saker ditt barn behöver. Du och din partner har lärt er att växa tillsammans på den steniga vägen mot föräldraskapet. Och ditt barn blir nu din lärare och guidar er som föräldrar.

Stunden har kommit för den första och viktigaste överenskommelsen i livet med ditt barn. Du kommer byta ditt barns blöjor, och ditt barn kommer förändra ditt liv. Det är löften som måste hållas.

Se till att du tänker på det finstilta: med varje leende, varje tår och varje lek ni delar kommer du förstå att du nu andas och drömmer för två.

Bebis som badas

Att komma ihåg dagen då barnet föddes

Hur kan vi glömma dagen då barnet föddes? Den dag då hoppet återigen föddes i våra hjärtan. Vårt barn innebar nu reflektion, framtid, inlärning och liv.

Den mest fantastiska saken i världen har hänt. Livets mirakel har manifesterat sig mitt framför våra ögon.

Och de där tårarna som föll längs med våra kinder var inte tårar av rädsla; de var tårar av ren glädje och kärlek.

Hur är det med dig? Vad kommer du ihåg från dagen då barnet föddes?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.