Mammas kyssar kan bota "nästan" vad som helst

Mammas kyssar kan bota "nästan" vad som helst
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 25 april, 2021

En mors kyss är den bästa medicinen. Mammas kyssar fungerar mot tårar, rädsla för att vara i spjälsängen ensam på natten, ont i magen, skrubbsår på knäna och de dagar då ett barn lider av förkylning eller feber.

Denna gest, laddad med emotionella vitaminer, har “nästan” samma effekt som ett antibiotikum.

Kärleksfulla mammor och pappor som älskar att omfamna, kyssa och uppfostra sina barn i en positiv atmosfär ger sina barn flera fantastiska fördelar.

Det är värt att komma till minnes studier genomförda av Anna Freud (dotter till Sigmund Freud) om barns psykologiska och emotionella hälsa.

Hennes arbete banade vägen för att uppmärksamma vikten av en moderfigur i ett barns liv. Mammor ger kärlek som hjälper deras barn att växa upp friska, mognad, lyckliga och trygga.

Anna Freud försvarade idén om att barn som läggs in på sjukhus bör skickas hem så snart som möjligt. Hon tyckte att det var viktigt för barn att vara nära sina mödrar, för när de är det återhämtar de sig och tillfrisknar snabbare.

Det är uppenbart att moderfiguren (såväl som fadersfiguren) inte har någon riktig helande förmåga, men en förälders positiva känslor förmedlar lugn, trygghet och välbefinnande, vilket leder till en snabb återhämtning.

Här kommer vi att titta närmare på detta ämne.

Mammas kyssar, smekningar och kramar gynnar utvecklingen av ett starkare immunförsvar

Mammas kyssar

En mammas närvaro får ett barn att känna sig tryggt, skyddat och älskat. Detta innebär att barnets hjärna upplever mindre stress och därför finns det mindre kortisol i blodet.

Låt oss titta på ett exempel. Johan är en 5 månader gammal bebis som inte får uppmärksamhet när han gråter. Sedan han föddes bestämde hans föräldrar att han skulle vänja sig vid att sova ensam i sin spjälsäng så snart som möjligt.

Johans föräldrar förstår inte att hans gråt kommer sig av rädsla. Han känner sig ensam och övergiven. Han är borta från vad han behöver mest: sin mammas hud.

Johans hjärna utsätts för mängder av stress, rädsla och ångest, och han har därför högre nivåer av kortisol i blodet. Detta kommer att försvaga hans immunförsvar tills att han blir mer mottaglig för infektioner.

Å andra sidan utsöndrar ett barn som får regelbundna kyssar och kramar från sin mamma och pappa mer endorfiner och oxytocin.

Detta händer också barn som alltid blir hållna och ompysslade. Deras immunförsvar blir starkare och förhållandet de delar med sina föräldrar blir mer intensivt.

mamma kramar barn

Uppfostra med kyssar och skratt för att torka tårarna

Mammas kyssar, eller en kyss i största allmänhet, är inte bara en gest för att bekräfta ett känslomässigt band. Vi erbjuder dessa enkla kärleksuttryck till människorna som lever i våra hjärtan, till de vi älskar.

Något så grundläggande som en kyss på kinden eller barnets huvud kan ge omedelbart lugn, vilket snart får en positiv konnotation i barnets sinne. Innan vi vet ordet av det börjar barnet redan förstå kärlekens språk.

  • Allteftersom barnet växer och börjar få ytterligare kontakt med världen runt omkring – hemma, med familjen och på förskolan eller hos dagmamman – kommer han eller hon också att möta sina första utmaningar och svårigheter.
  • Tro det eller ej, men de kyssar och kramar vi ger våra barn efter att de har slagit sig, eller när vi hämtar dem från förskolan, är ett sätt att uppmuntra deras styrka.
  • Inget barn blir “bortskämt” av att ta emot kärlek. Det är en känslomässig omfamning, ett sätt att trösta dem och låta dem veta att oavsett vad som händer kommer vi alltid att finnas där för dem. Vi kommer alltid att lindra deras stress, få dem att skratta, vaka över dem och få dem att känna sig trygga i livet.
Mammas kyssar

Även tonåringar behöver mammas kyssar

Vi vet alla att det kommer en dag då barnen känner sig ”generade” av dessa översvallande känslor av kärlek. Men kom ihåg, det är bara en handling. En oväntad kyss kan vara medicin även för en tonåring.

Det spelar ingen roll att deras problem och bekymmer är lite mer komplexa i den åldern. Djupt inne i varje tonåring och vuxen finns ett “barn” som behöver kärlek.

Så tvivla aldrig på det. Håll inte tillbaka. Uppfostra dina barn med kyssar, det är också den bästa medicinen för hjärtat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.