Handfasta tips från mammor till mammor

Handfasta tips från mammor till mammor
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du behöver hjälp med att få ordning på din stressiga rutin, kommer här är några tips från mammor som kan vara till stor hjälp.

När man analyserar ett jobb som att vara mamma, som är så tidskrävande och fullt av detaljer, är det bra att få några beprövade tips från andra mammor.

Alla dessa tips från mammor kommer att hjälpa dig att optimera din tid hemma och så småningom göra dina dagar lite enklare och mer harmoniska.

Det finns två sätt att göra saker på: det praktiska och lätta sättet och det komplicerade och svåra sättet.

Följande är de mest praktiska sätten att utföra några av dina dagliga uppgifter hemma. Ta dem till dig och börja förenkla dynamiken i ditt familjeliv.

Tips från mammor för att göra ditt liv enklare

I början av veckan väljer du fem uppsättningar kläder för vart och ett av dina barn. Placera kläderna i separata fack i deras garderober. Detta kommer att minska tiden som går åt för att välja kläder varje morgon.

Spara föremål som äggkartonger eller toapappersrullar. Du vet aldrig när dina barn behöver dem för en skoluppgift. Med lite färg och kreativitet kan de också fungera som bra behållare för pysselmaterial och små leksaker.

Se till att alla i familjen är med och städar hemmet. Ett bra knep för att uppmuntra barnen är att få dem att se städningen som en slags tävling eller lek.

Barn älskar att tävla och det hjälper också dem att lära sig om disciplin hemma.

 Uppgifter som har att göra med allt från organisationen av barnens kläder till matlagning kan bli enkla uppdrag att klara av för barnen.

Placera plastskydd under pappersarken och andra kreativa skapelser. Detta kommer att förebygga katastrofer om en olycka sker.

Om du sätter på ett madrasskydd innan ditt barn väter ner sängen, kommer madrassen att bibehållas i perfekt skick. Du behöver bara byta de våta lakanen.

Var en förebild

Var en förebild gällande värderingar och fint uppförande. Tänk på att barn lär sig genom vårt exempel.

Att säga “tack”, “varsågod” och “god morgon” inför dem och till dem får dem att se att fraser som dessa är enkla men nödvändiga.

Tips från mammor

Placera alla deras leksaker och skolmaterial i flera, märkta behållare. Denna enkla grej kommer att bidra till att främja organisationen och minska ner kaos vid läxläsning. Det kommer också att hjälpa dig att uppnå ett mindre stökigt hem.

Använd visor och sånger för att få rutin på tvätt och personlig hygien. Det här låter kanske lite löjligt, men om man hittar på ett litet rim för när de behöver tvätta sig, hjälper det dem att associera rimmet med handlingen.

Du kan också tänka på att spela musik som du gillar för att underhålla dem och hålla dem motiverade.

 “Barn är inte leksaker, och inte heller till för att förverkliga sina föräldrars behov av att leva, de är inte ersättare för misslyckade ambitioner. Barn är plikten att forma lyckliga varelser.”

Simone de Beauvoir

Fler tips från mammor…

Använd en timer för att hålla reda på dagliga aktiviteter. När det gäller speltid kan du ställa in en timer. Du kan också ställa in en tidsgräns för bad och läxor.

Du kommer att se att med hjälp av en timer hjälper du till att få ut det mesta av varje aktivitet.

Hitta stunder att vila. Detta tips från mammor är välbehövligt i moderskapets hårda slit. Om du inte vilar, kommer du att kollapsa.

Om du vill njuta fullt ut av moderskapet, bör du se till att ge dig själv ensamtid för avkoppling eller för att göra vad du vill.

Mamma pussar son
Ta med ljudböcker eller berättelser när ni reser med familjen. Oavsett om det är för att lyssna på väg till skolan eller under en semesterresa, kan en rolig historia hålla dina barn glada och distraherade.

Samla ihop sax, lim, färgat papper, ull, tyg, klistermärken, färger, kritor, tuschpennor och färgpennor på ett ställe. Det ger dina barn möjlighet att vara kreativa.

Dessa tips från mammor till mammor är avsedda att hjälpa dig att hitta sätt att göra saker på det enkla sättet utan att slita ut dig själv.

Testa dem och se om något passar för din familj!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.