Mitt barn kommer med ursäkter för att inte gå till skolan

Att hela tiden komma med ursäkter för att slippa gå till skolan kan vara ett tecken på att ett barn är alltför stressat och har allvarliga skäl för att avvisa en verksamhet eller en plikt.
Mitt barn kommer med ursäkter för att inte gå till skolan
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2019

Ta reda på om ditt barn kommer med ursäkter för att undvika att gå i skolan och upptäck anledningarna till att han eller hon kan göra det här.

De vanligaste ursäkterna för att undvika att gå till skolan

Strax innan de går till skolan kan barn börja klaga på magont, huvudvärk eller ont i halsen. Dessa åkommor kommer att förbättras om du låter barnet stanna hemma, men de återkommer nästa morgon.

Barn kan också visa sitt missnöje genom att gråta eller få raseriutbrott. Med äldre barn kan det ta sig uttryck i form av provocerande eller aggressivt beteende gentemot föräldrar, vägran att gå upp ur sängen eller göra sig redo att gå till skolan. De kan rymma hemifrån eller skolka från skolan eller ha episoder med dåligt humör.

Varför vissa barn kommer med ursäkter för att inte gå till skolan

Ursäkterna för att slippa att gå till skolan kan ha interna eller externa orsaker. Här nedan granskar vi orsakerna till var och en av dessa typer.

Ursäkter med internt ursprung

Först och främst kan ditt barn känna ångest eller en paralyserande känsla av rädsla för att lämna säkerheten hos sina föräldrar och hemmet. Till exempel kan ditt barn tro att något dåligt kommer att hända med honom om han inte är hemma hos dig.

Han kanske tror att han kommer att gå vilse och vet inte hur han ska hitta hem till dig. Han kanske tror att hans föräldrar kommer att dö medan han är borta.

På samma sätt kan det också bero på familjesituationer. I händelse av skilsmässa, misshandel eller våld i hemmet kan barn utveckla en rädsla för att lämna hemmet. De försöker undvika att deras föräldrar bråkar och letar efter ursäkter för att få deras uppmärksamhet.

I andra fall undviker vissa barn att gå till skolan eftersom de har en icke diagnostiserad inlärningssvårighet.

Dessutom kan äldre barn tycka att vistas hemma är en trevligare upplevelse än att gå till skolan. De vill sova längre, surfa på nätet, titta på tv, spela videospel eller göra sina andra favoritaktiviteter.

uttråkat barn i skolan

Ursäkter med externt ursprung

Andra orsaker är sociala faktorer. I dessa fall är barnen rädda för situationer som att gå på bussen, skriva på tavlan eller tala inför sina lärare och klasskamrater. Eftersom de känner sig rädda för misslyckande kommer de med ursäkter för att undvika det.

En annan orsak innefattar interpersonella problem. Med yngre barn kan de se sig själva som fula eller dåliga eller tro att ingen vill leka med dem.

Dessutom är det möjligt att de kan vara offer för hot eller någon förödmjukande behandling. Denna anledning är den vanligaste bland ungdomar. Både lärare och föräldrar måste samarbeta för att stoppa mobbning så snart som möjligt.

Även fysiska förändringar kan påverka. Ungdomar känner sig ibland oroade över deras fysiska utseende. Vad som helst kan trigga denna oro, som att vara överviktig eller för smal. Detta ger dem låg självkänsla.

När det gäller flickor orsakar en tidig eller mycket synlig utveckling ångest. Hormonella förändringar bidrar till dessa osäkerheter. Dessutom är de inte längre de äldre och mer erfarna barnen i detta nya skede. De blir de yngsta och mest oerfarna tonåringarna och det är en stor förändring.

“Med äldre barn kan de försöka stanna hemma för att det är en trevligare upplevelse än att gå till skolan.”

När du ofta får höra ursäkter för att inte gå till skolan

Att komma med ursäkter för att undvika att gå i skolan är mycket vanligt och kan uppstå när som helst. De uppträder dock oftare hos barn mellan 5 och 7 års ålder och mellan 10 och 13 års ålder.

Faktum är att upp till 25% av barn i skolåldern kommer att komma med ursäkter för att undvika att gå i skolan vid någon tidpunkt.

Hos yngre barn kan denna situation uppstå efter ett lov eller efter en kort tids sjukdom. Detta beror på att de har anknutit till sin familj under en lång tid och inte vill sluta upp med det. Det är också möjligt att de kommer med ursäkter efter en släktings död, byte av skola, en flytt till ett nytt hus etc.

9 praktiska tips för föräldrar

Innan du börjar se på vad dina barn säger som en enkel ursäkt, tänk på detta:

 • Försök att hitta källan till ursäkterna
 • Kontrollera de vanligaste symptomen som används som ursäkter, såsom feber, huvudvärk, magont, illamående och/eller kräkningar. Observera intensiteten och frekvensen av dessa klagomål för att avgöra om de är äkta eller påhittade.
 • Var tålmodig och tappa inte tålamodet.
 • Ha inte för bråttom med att reagera negativt och med att berätta för dem att deras rädsla är ogrundade. Tvinga inte dem att gå till skolan utan att först ta reka på deras orsaker.
 • Kom ihåg att konstant rädsla kan utlösa ångestsjukdomar, fobier eller panikattacker i framtiden.
 • Tänk på att skolan orsakar mycket ångest hos barn eftersom den inte är lika omvårdande som  hemmets skyddade miljö. Det leder dem att komma med ursäkter för att undvika att gå i skolan.
 • Ta itu med situationen utan att skälla eller förminska deras känslor. Detta hjälper till att förhindra att problemet blir värre.
 • Samarbeta med lärare, skolkamrater och syskon för att hantera situationen på bästa sätt.
 • En psykolog eller kurator kan ge dig praktiska förslag för ditt specifika fall. Glöm inte att du inte är ensam.
ledsen pojke i skolmiljö

Problem som kan orsaka frekventa ursäkter för att inte gå till skolan

När ett barn fortsätter att komma med ursäkter för att undvika att gå i skolan har du en oroande situation. I dessa fall är det lämpligt att du söker stöd från en skolhälsan. Kom ihåg att detta kommer att vara mycket viktigt för ditt barns övergripande utveckling.

Att lämna skolan på grund av rädsla och ångest kan orsaka allvarliga akademiska och sociala problem. På lång sikt kan det också leda till att de fullständigt ger upp sina studier, att de är hänvisade till kriminellt beteende och ekonomiskt missbruk på grund av svårigheten att behålla ett jobb.

Social isolering och äktenskapsproblem är också möjliga konsekvenser. Som vuxen kan denna situation orsaka ångest, depression, panik och personlighetsstörningar.

Även om det är mycket vanligt i skolåldern att komma med ursäkter och försöka undvika skolan, måste du försöka hitta ursprunget till beteendet. Genom att framgångsrikt hantera situationen kan dina barn få alla fördelarna av sin skolupplevelse och känna sig mycket tryggare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Araujo, N. I. Mi hijo ya no quiere ir a la escuela, solo quiere estar en esta sesiones…¡ Esto también es escuela¡. http://www.alasru.org/backup/congreso2014/ponencias/20_480_0266.pdf
 • Butler, C. (2008). Talk and social interaction in the playground. Aldershot: Ashgate.
 • Ginsburg, K. R. (2007)”The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bonds” (PDF). American Academy of Pediatrics. 119(1).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.