Du kommer alltid att vara min svaghet, även om du ger mig styrka

Du kommer alltid att vara min svaghet, även om du ger mig styrka
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 april, 2021

Vi har sagt det många gånger tidigare: ankomsten av ett barn förändrar livet. Det gör oss starkare och omvandlar vår svaghet och osäkerhet till hopp och mod.

Men det finns något vi måste erkänna – det nya livet vi håller i våra armar kommer alltid att vara vår största svaghet.

Gabriel Garcia Marquez sa en gång i en av sina böcker att “när en nyfödd greppar tag om sin fars finger med sin lilla hand för första gången har han fångat honom för alltid.”

Denna känsla upplever alla som går in i rollen som mamma eller pappa, oavsett om det är naturligt eller genom adoption.

Det känslomässiga avtrycket som börjar vid första anblicken sätter djupa spår i hjärtat.

Som vi har sagt ofta här på Att vara mamma är hjärnan ett fascinerande organ. Och förändringen som inträffar när vi fostrar barn är otrolig.

Hjärnan blir mer alert och utsöndrar högre nivåer av oxytocin, hormonet som reglerar behovet av att uppmärksamma. Det förstärker också känslan av kärlek.

Det finns dock något djupare och mer känsligt som förändras när vi blir föräldrar, något som omedelbart förvirrar oss och påverkar oss ännu mer när vårt barn blir starkare, blir äldre och blir vuxen.

Oavsett vad ett barn gör, det spelar ingen roll var det är i morgon, vad det ägnar sig åt eller avståndet som skiljer er åt: barnet kommer alltid att vara din svaghet.

Du kommer alltid att vara en del av mig, halva mitt hjärta

barn vid tavla med hjärta

Även om du bar ditt barn inom dig i 9 månader kommer han eller hon att fortsätta växa i ditt hjärta, dag efter dag. Barnet kommer att lämna ett märke på dig som kommer att vara för evigt, ett slags känslomässigt DNA som alltid kommer att vara med dig.

Ingen annan än du vet hur många nätter du var vaken när du tog hand om ditt barn. Bara du vet vad du har fått offra och den ansträngning du har investerat i dem. Du älskar dem ännu mer än du älskar dig själv.

Varje dag som förälder är en gåva och en triumf. Även om varje barn har sin egen rytm kommer du alltid att glädjas över deras framsteg.

Deras första ord, första steg, första tävlingar, första dag i skolan och den första berättelsen de läste högt… Allt är en del av livets historia.

Det är ett arv som kommer att forma din personlighet. Det kommer att forma ditt hjärta som en mejsel, ögonblick för ögonblick, tills du inser att dina barn alltid är den sanna kärleken i ditt liv.

Du kommer alltid att vara min svaghet, oavsett tid eller avstånd

svaghet: förälder håller barn och stjärna
Det sägs ofta att mammor förlåter allt.

Medan barn ibland gör fel val har föräldrar alltid ett grundläggande behov av att hjälpa dem, att vara den hjälpande handen, den varma, tröstande famnen som välkomnar dem hem.

En mamma vet att hennes barn alltid kommer att vara hennes svaghet, för hon lyckas sätta sig i deras skor. Hon kan känna hur hennes barn känner och lider mer än någon annan när hennes barn lider.

En mors största önskan är att hennes barn, oavsett om barnet är 7, 27 eller 37 år, är lyckligt.

Denna “osynliga navelsträng” har inget att göra med att vilja kontrollera barnet eller fånga dem i ett slags toxiskt förhållande.

En klok, intelligent och respektfull mamma gör allt för att hennes barn ska känna sig fritt, moget, starkt och kunna välja sina egna vägar och bygga en väg till sin egen lycka. Vi har styrkan att uppfostra starka barn, men vår verkliga kraft är vår finkänslighet.

Vi har styrkan att uppfostra starka barn, men vår verkliga styrka är känslighet

svaghet: mamma och barn
Det här är definitivt en konstig men underbar kontrast: att ha barn tvingar oss att lägga undan vår egen osäkerhet för att ta hand om vår arvinge och vara ett gott föredöme för temperament, mod och styrka som kommer att inspirera dem varje dag.

Ändå är det just vår förmåga att vara känsliga som gör att vi kan komma närmare dem. Det är det som gör att vi kan ge dem en bättre uppfostran.

  • Att vara känslig innebär att vi kan förstå våra barns känslor och sätta oss in i deras verklighet.
  • Vår förmåga att vara känsliga innebär att vi använder vår kärlek, respekt och vårt omhändertagande som vårt bästa uppfostringsverktyg.
  • Att vara känslig betyder att våra barn kan se oss som en spegel, där de ser oss som människor som förstår dem, vägleder dem, lyssnar på dem utan att döma och vägleder dem utan att tvinga dem. Vi måste uppfostra dem på ett rättvist sätt utan att kväva dem.

Slutsatsen är att styrka är viktig när man fostrar och utbildar barn. Det får oss att må bättre.

Ändå får vi aldrig glömma att vad barn behöver mest när de växer upp är sina föräldrars känslighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.