7 övningar för ditt barns förmåga att vara uppmärksam
Ett barn blir lätt distraherat och kan ha svårt att vara uppmärksam. Det ser sig omkring och det finns nästan alltid något som fångar och håller dess uppmärksamhet. Ärligt talat är detta helt normalt.
Men för barnens eget bästa behöver vi hjälpa dem att rätta till detta och hjälpa dem att behålla sitt fokus. Att förbättra barnens uppmärksamhetsförmåga är en utmaning som många föräldrar delar.
Om barn pratar mycket under lektionerna, inte kan fokusera medan de gör läxan, eller blir distraherade när någon pratar med dem, då måste något göras.
Om inte kommer de att internalisera det negativa beteendet och bli distraherade och vårdslösa tonåringar.
Ditt barns framtida arbete och akademiska erfarenheter kommer att bero på hans eller hennes förmåga att vara uppmärksam. Den goda nyheten är att det finns övningar som vi kan göra för att förbättra vårt barns förmåga att vara uppmärksam och fokusera.
Tro det eller inte, vi kan även använda lekar och spel för att lösa detta vanliga problem.
Några övningar för att förbättra ditt barns förmåga att vara uppmärksam
Visuella associationer och minnesspel
Lekar och spel med associationer lär små barn att skapa kategorier av saker som är lika. Att associera relaterade figurer eller bilder kräver fokus och koncentration.
Och om vi lyckas få vårt barn att investera en god stund på dessa aktiviteter så kommer vi att vänja honom eller henne vid att vara uppmärksam.
Det finns spel och tidningar som följer denna typ av dynamik. Kanske är den aktivitet som presenterar den största utmaningen minnesspel och memory.
Genom minnesspel lär barnen sig att träna sin uppfattningsförmåga – allt medan de leker och har roligt!
Slutföra teckningar eller göra Prick till prick-teckningar
Dessa typer av aktiviteter är vanliga i pysselböcker. Barn älskar dem eftersom de är enkla och uppmanar dem att utveckla sin konstnärliga sida. Samtidigt tillåter dessa teckningar barn att arbeta med sin förmåga att vara uppmärksam.
Prick till prick-övningar är idealiska eftersom barn måste följa instruktionerna. Om inte kommer de inte att kunna se den slutliga bilden. Deras egen nyfikenhet fungerar som motivation till att fokusera. Som ett resultat lär barnen sig omedvetet att slutföra en uppgift från början till slut.
Att vara uppmärksam för att övervinna labyrinter
Labyrinter är ett annat utmärkt alternativ som vi ser bland populära tidsfördriv. De kommer säkert att fånga ditt barns intresse, men för att bli framgångsrik måste han eller hon vara uppmärksam. Labyrinter utmanar barn att memorera och identifiera vägar och öppningar inuti labyrinten.
Labyrinter har sina egna regler och begränsningar. De kräver en viss disciplin och, naturligtvis, uppmärksamhet. Syftet med alla dessa aktiviteter är att barnet ska koncentrera sig utan att bli uttråkat.
Skattjakt
En utmärkt aktivitet för mer aktiva barn är att anordna en skattjakt. Gör en lista med 3 eller 4 skatter som är utspridda över hemmet. När listan är färdig ber du ditt barn att ta med sig objekten från listan till dig.
Du kan också utmana ditt barn så att du får objekten i rätt ordning. Med tiden kan du göra spelet mer intressant genom att lägga till fler objekt på listan. Du kan också ge barnet ledtrådar snarare än att direkt ange objekten eller rita en karta som han eller hon kan följa.
Att etablera rutiner är ett av de bästa sätten att öka en persons uppmärksamhet på. Som vuxna gör vi det hela tiden, omedvetet.
Nummeridentifiering
Siffror är perfekta för att skapa mentala associationsspel. “Identifiera siffran” består först av att barnet ska tänka på ett nummer. Sedan listar vi flera olika nummer, och barnet måste peka ut varje gång hans eller hennes valda nummer visas.
Denna dynamiska lek kräver att barnen är uppmärksamma när de lyssnar på siffrorna. Samma spel kan också spelas med bokstäver, allt efter barnets preferenser.
Du kan också använda godis eller något annat snacks för att motivera din lilla.
Ordningsspel hjälper dig effektivt att vara uppmärksam
Vi kan placera flera objekt i en given ordning. Barnet måste memorera ordningen innan en vuxen blandar dem. Barnet måste sedan placera föremålen i rätt ordning igen och använda en mental bild, eller vilken annan teknik som helst, för att memorera den ursprungliga ordningen.
Det finns brädspel som följer denna organisationsdynamik och kräver stor skicklighet från spelarna för att de ska bli framgångsrika. Det finns också spel på internet som har syftet att stimulera de smås mentala förmåga att organisera.
“Den största gåvan du kan ge till en annan är renheten av din uppmärksamhet.”
-Richard Moss-
Pussel för att förbättra barnets förmåga att fokusera
Inget kräver mer koncentration än ett pussel. Lyckligtvis finns det många svårighetsgrader på marknaden för att passa alla åldrar och färdigheter.
Barn som är yngre än 2 eller 3 år kan ha roligt med pussel som har få, stora bitar, eller göra dem med hjälp av sina föräldrar.
Som du kan se så är det inte bara tjat och gnat som kan förbättra ditt barns uppmärksamhet. Det är inte ens det bästa sättet att få din lilla att vara uppmärksam. Den bästa strategin är att börja arbeta med ditt barn så snart som möjligt så att hans eller hennes framtida akademiska liv blir mycket mindre komplicerat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aroca Barrios, M. A., & Delgadillo Parra, D. A. (2015). La lúdica como estrategia para mejorar los procesos de atención en los niños de grado primero del Colegio Americano de Ibagué. http://repository.ut.edu.co/handle/001/1416
- Cortes, N. (2021). El diseño y uso de rompecabezas como material didáctico para estimular la escritura y la lectura en los niños y niñas del grado kínder del colegio nuestra señora del rosario. https://repository.usta.edu.co/bitstream/handle/11634/42533/2022NellyCortes.pdf?sequence=7
- Riofrío Archuleta, M. C. (2013). El uso de gimnasia cerebral como estrategia de movimiento en el aula para mejorar la atención y concentración en clases de niños de tres años Un estudio de caso (Bachelor’s thesis, Quito, 2013). http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2196
- Suarez-Manzano, S., Ruiz-Ariza, A., Lopez-Serrano, S., & López, E. J. M. (2018). Descansos activos para mejorar la atención en clase: intervenciones educativas. Profesorado, Revista de Currículum y Formación del Profesorado, 22(4), 287-304. https://185.79.129.77/index.php/profesorado/article/view/69423