En annan typ av föräldraskap: Stjärnfalls- och regnbågsbarn

En annan typ av föräldraskap: Stjärnfalls- och regnbågsbarn
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 21 juni, 2018

Vet du vad stjärnfalls- och regnbågsbarn är?

Alla graviditeter är ett mirakel som är värt att fira, men för de som har väntat länge är det kanske extra speciellt. Oavsett omständigheterna tänder föräldraskap en gnista djupt inuti kroppen.

Det fyller livet med färg och får en att upptäcka det bästa med sig själv och dela det med världen. Att bli förälder är något som ger kraft och styrka.

Men även om vi alla skulle vilja ha en riskfri och hälsosam graviditet kan vi inte kontrollera allt. När ödets mystiska design ingriper i våra liv kan föräldraskapet bli annorlunda än vi först väntade oss, och det är vad som kallas för stjärnfalls- och regnbågsbarn.

Vad innebär det att ha stjärnfalls- och regnbågsbarn?

Stjärnfalls- och regnbågsbarn är relativt nya koncept, så det är förståeligt om du inte har hört om dem.

För att hjälpa dig att identifiera dem ska vi ta en titt på var och en.

Vissa föräldraskap följer inte den konventionella vägen. Alla graviditeter går inte exakt som vi skulle ha velat, som i fallet med stjärnfalls- och regnbågsbarn.

Konceptet

Ett stjärnfallsbarn är ett som lever i livmodern, men som av någon anledning bortom vår kontroll inte föds till världen.

Barnet har fått känna sina föräldrars kärlek, och har fyllt dem med hopp, men är tyvärr bara som en fallande stjärna som försvinner alldeles för snabbt.

Det är svårt att gå vidare efter ett stjärnfallsbarn. Efteråt kommer oundvikligt en period av sorg. Hoppet bleknar och världen verkar förlora den där speciella lystern som man är van vid. Man kan lätt drabbas av depression.

Även om barnet lämnade världen för tidigt var det en del av oss och även en del av familjen. Trots barnets bortgång värdesätter vi dess minne.

Det kan vara smärtsamt att tänka på det till en början, men med tiden kommer smärtan att minska.

Det är inte förrän vi har lyckats fortsätta framåt och bearbetat smärtan som vi blir redo för föräldraskap igen.

När vi blir gravida igen är när regnbågsbarnet kommer in i våra liv. Det är barnet som föds efter ett stjärnfallsbarn.

De kommer till världen fyllda av ljus och färg för att lysa upp våra liv och ge oss tillbaka den där speciella glöden som bara föräldraskap för med sig.

Stjärnfallsbarnet

En stjärna är en himlakropp. Vi vet att den finns där även om den befinner sig långt borta. Det hindrar den inte från att vara vacker och magisk.

Detsamma gäller för stjärnfallsbarn. De kommer inte rakt mot oss som vi hade hoppats, men de berör våra liv för all framtid.

En fallande stjärna

Det är en förlust utan like. Vi skulle lätt kunna säga att föräldrarna aldrig återhämtar sig från det, men faktum är att man lär sig att leva med det, och det är så man fortsätter framåt.

Om det finns något som föräldraskap ger oss är det den oändliga förmågan att älska igen och igen.

Att ha ett stjärnfallsbarn lär oss att älska. Det är något man inte glömmer så lätt. Livet som växte inom oss gjorde oss till föräldrar.

Mörkret försvinner, förr eller senare, och solen återvänder. Vägen framför oss öppnar sig med alla sina snäva svängar. Livet ler mot oss igen med en ny graviditet, en som slutförs, trots våra värsta rädslor. Det är så ett regnbågsbarn kommer in i våra liv.

Ljuset som kommer med regnbågsbarn

En regnbåge visar sig bara efter att stormen har gått förbi, en storm i form av smärta för ett par som har förlorat ett barn.

Regnbågsbarnet lever upp till sitt namn när det fyller himlen med ljus och färg igen. Det kommer in i våra liv som ett ljus av hopp och inspiration.

Bebis i korg

Regnbågsbarn föds efter en tid av motgång. Deras föräldrar vet vad det är att sörja. De är rädda för att gå igenom processen igen, och det gör att just detta föräldraskap blir annorlunda.

Vi kan vara överförsiktiga och tvivla på oss själva vid varje steg, m en när regnbågen sprider sig över skyn och in i våra liv motar den bort all smärta.

Trots allt lidande och sorg som följer efter ett stjärnfallsbarn kommer hoppet tillbaka. Ljuset från regnbågen skiner i hundratals färger, och för med sig värmen och glädjen igen.

Det är en ny lycka, en annorlunda form av föräldraskap, full av leenden och möjligheter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.