Varför du inte ska tala illa om dina barns pappa

Om du talar illa om dina barns pappa kan du faktiskt orsaka mycket skada. Din prioritering bör vara att dina barn ska känna sig trygga och lyckliga.
Varför du inte ska tala illa om dina barns pappa
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Skilsmässa är inte det enda tillfället då den ena föräldern kanske talar illa om den andra. I själva verket kan det också hända om en förälder inte finns i barnets liv, eller till och med om paret fortfarande är tillsammans. Men om du talar dåligt om dina barns pappa kan det faktiskt skada dem. Det är därför du ska undvika det till varje pris.

Om du känner att din partner behandlar dig illa på något sätt är det normalt att känna en okontrollerbar önskan att uttrycka din ilska. Men involvera inte dina barn i det. Din prioritet bör alltid vara att skydda dem och hålla dem så friska som möjligt.

Älska och bli älskad

För barn är familjen centrum för hela deras värld. Mamma och pappa är de enda de har att vända sig till, deras skyddsnät. Genom den kärlek och det förtroende de ger formar barnen sin personlighet och öppnar sig för världen.

Barn behöver kunna älska utan att känna sig skyldiga. Dessutom måste de älskas villkorslöst av sina föräldrar för att utvecklas känslomässigt. Familjen är deras säkra och glada plats, vilket ger dem självförtroende och uppmuntran att utforska nya platser.

Det är en stabil plats för återhämtning, och ger fasta rötter som låter dem växa utan rädsla. Familjen är så viktig att vi måste göra allt som står i vår makt för att göra den harmonisk och lycklig.

Låt dina barn älska sin pappa, även om du inte längre gör det

Omständigheterna är inte alltid perfekta. Kanske var pappan aldrig med i bilden, eller ni kanske har genomgått en skilsmässa. Även om ni fortfarande är tillsammans kan det uppstå konflikter och gräl som kan påverka er relation.

Alla dessa omständigheter är en del av livet. Som vuxna måste vi möta dem på bästa möjliga sätt. Det är dock klart att det aldrig ska påverka dina barns välbefinnande. Om du kan, försök att undvika det. Uppenbarligen kommer det att påverka dina barns liv, men det kan ha olika effekter beroende på hur de vuxna omkring dem agerar.

Kanske har dina barns pappa (eller mamma) inte uppfört sig bra, eller kanske skadade han dig eller förrådde dig. Du kanske också gjorde misstag som förälder. Det är helt normalt att det gör att du känner dig arg eller förbittrad.

Men du måste gå igenom din egen känslomässiga process för att kunna förlåta. Din högsta prioritet bör vara att skydda dina barn. Det inkluderar att skydda deras bild av sin pappa och banden han har med sina barn. Barn behöver kunna älska sin pappa och känna sig älskade av honom. De behöver det lika mycket som de behöver det från dig.

Vad händer när du talar illa om dina barns pappa?

När du talar illa om dina barns pappa stjäl du en viktig del av barnens utveckling. När du säger till dem att deras pappa är borta för att han inte bryr sig, eller att han inte vill umgås med dem, förstår barnen inte att det inte är deras fel. De tror att det är deras fel. Dina barn kommer känna att de inte räcker, att de inte duger och att de inte förtjänar kärlek.

När du säger “Du är precis som din pappa” eller “Din pappa är oansvarig och självisk” försätter du dem i en mycket svår position. De kommer känna sig tvungna att välja sida, och kommer känna sig skyldiga för att de älskar sin pappa. Faktum är att de kommer känna ett stort gap i sin lilla värld. De kommer inte längre känna stabilitet och harmoni, utan hat och förvirring.

Du kanske tror att dina barn behöver veta hur deras pappa är och att du inte ska ljuga för dem. Därför tror du att de har rätt att veta sanningen. Men i själva verket är deras rättighet att vara barn. De har rätt att känna sig älskade och säkra, och inte behöva möta vuxensituationer. När de växer upp kommer de att veta, förstå och omorganisera vad de gick igenom ur ett annat perspektiv. Låt dem nu växa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sánchez-Queija, I., & Oliva, A. (2003). Vínculos de apego con los padres y relaciones con los iguales durante la adolescencia. Revista de Psicología Social18(1), 71-86.
  • Nuñez Mederos, C. S., Pérez Cernuda, C., & Castro Peraza, M. (2017). Consecuencias del divorcio-separación en niños de edad escolar y actitudes asumidas por los padres. Revista Cubana de Medicina General Integral33(3), 296-309.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.