3 misstag av separerade föräldrar

Många familjer slutar med att föräldrarna flyttar isär. Här presenteras ett antal vanligen förekommande misstag av separerade föräldrar.
3 misstag av separerade föräldrar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 april, 2023

När en familj befinner sig i en situation där föräldrarna är separerade så landar den känslomässiga påverkan inte bara på föräldrarna, utan också på barnen. Det är möjligt att vuxna, på grund av den känslomässiga bördan, inte är medvetna om att de gör misstag som separerade föräldrar vilka skadar deras barn. Tänk på att barn är ömtåliga och känsliga varelser som påverkas av ord, handlingar eller missförstånd mellan sina föräldrar.

Barn ska inte behandlas eller talas till som om de vore vuxna, för det är de inte! Föräldrar, oavsett vilka problem de har mellan sig, måste först och främst se till sina barns välfärd.

Även om det är vanligt att vuxna begår misstag omedvetet så måste vi vara medvetna om att de främsta offren blir våra barn. Av alla dessa skäl vill vi att berätta vilka misstag som ofta görs av separerade föräldrar, så att de kan undvikas.

En dotter klamrar sig fast vid sin pappa när hennes mamma sitter i bakgrunden med en irriterad blick.
När föräldrar separerar kan det göra stor skada för barnet att prata illa om den före detta partnern, ifrågasätta den andra förälderns beslut eller berätta vissa saker för barnet utan att ta hänsyn till deras ålder.

Vanliga misstag av separerade föräldrar

Enligt statistiken är den svenska skilsmässofrekvensen en av de högsta i världen, och många av dessa drabbar små barn. Dessutom sker hälften av födslarna numera utanför äktenskapet, och antalet separationer är dubbelt så vanligt bland samboförhållanden som har gett upphov till barn, jämfört med äktenskap som har gett upphov till barn. Därmed utsätts tusentals familjer för konsekvenserna av separationer varje år.

Barn förtjänar fysisk och känslomässig stabilitet, och att deras omgivning inte påverkas negativt av föräldrarnas beslut. De måste få känna sig trygga när allt runt omkring dem är i rörelse.

Med detta i åtanke kommer vi att diskutera några av misstag som görs av separerade föräldrar så att du, om du är i den här situationen, kan undvika dem.

1. Att prata utan att ta hänsyn till deras känslomässiga omognad

När du pratar med dina barn utan att ta hänsyn till deras känslomässiga mognad kan det påverka dem allvarligt. Naturligtvis är kommunikation grundläggande inom alla familjer, och ännu mer i samband med en separation. I dessa fall kommer många känslor upp till ytan och du måste ta hänsyn till denna normala beteendeförändring.

Barn måste få tala och uttrycka allt de känner. Men närhelst du förklarar eller berättar något för dem bör svaret du ger vara i enlighet med deras ålder och förmåga att förstå.

2. Att tala illa om den andra föräldern eller deras familj

Ibland kan detta göras oavsiktligt eller utan illvilja, men det finns vissa ord eller fraser som aldrig bör yttras till ett barn. Även om det är subtilt vet barn hur man läser mellan raderna. För ett barn är både deras pappa och mamma de viktigaste personerna i världen. Att höra någon annan prata illa om en av dem gör därför mycket ont för de små. Denna situation kan leda till en lojalitetskonflikt.

Detsamma gäller den andra förälderns familj. Du ska inte kritisera eller göra narr av dem eftersom de är en del av ditt barns liv och förtjänar enorm respekt från dig. Dessa människor, såväl som din egen familj, är lika viktiga för ditt barn.

En mamma pratar med sin tonårsdotter.
Rikta aldrig känslomässiga utbrott mot dina barn. Det kan förändra beteendet mot den andra föräldern och skapa känslomässig osäkerhet och osäkerhet för barnet.

3. Tänka att vi gör saker bättre än den andra föräldern

Tro aldrig att ditt sätt att göra saker är det bästa eller att din ex-partner alltid gör saker fel. Det finns inget perfekt sätt att gå tillväga. Alla gör saker som de tycker är bäst, även om de kan förbättras. Därför bör du alltid respektera den andra förälderns ansträngning i föräldraskapet

Prioriteringen ligger på era barns välfärd

Detta är några av de viktigaste misstagen, men det finns andra som också bör beaktas. Till exempel bör barn förhindras från att bli budbärare eller spioner. Det är också ett vanligt misstag att försöka muta dem eller fylla känslomässiga tomrum med materiella föremål. Tänk på att det är mycket viktigt att söka en balans i relationen med din expartner och alltid tänka på dina barns välfärd framför allt annat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bonnell, K., Little, K. (2019) Padres Separados: Cómo Criar a Los Hijos En La Separación Y El Divorcio. Editorial: OCEANO

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.