Roliga fakta om babytänder

Känner du till dessa roliga fakta om babytänder? Fortsätt läsa och lär dig mer om din lillas första tänder.
Roliga fakta om babytänder

Senaste uppdateringen: 05 september, 2021

I den här artikeln delar vi flera roliga fakta om babytänder som är värda att ta hänsyn till. För att ta hand om ditt barns mun är det viktigt att veta om de strukturer som utgör den.

I följande artikel får du reda på när de tillfälliga tänderna bildas, hur många det finns och vad de används till. Vi kommer också att berätta hur du tar hand om dem för att upprätthålla barns munhälsa.

Babytänder börjar bildas i moderns livmoder

Ett barns tänder börjar bildas när barnet utvecklas i moderns livmoder. Processen börjar mellan den sjätte och åttonde graviditetsveckan och fortsätter under hela graviditeten.

Vid födelseögonblicket sitter övergångs- eller babytänderna redan inne i tandköttet, där de kommer att förbli tills utbrottet sker. När bebisar kommer ut ur livmodern syns inte tänderna i munnen, men de finns där, gömda under tandköttet.

Detta är en av de roliga fakta om babytänder som är viktigt att veta. Genom att veta att tänderna bildas under graviditeten kan vi ge dem den uppmärksamhet de behöver från början.

Hur? Genom korrekt näring under graviditeten. Att äta en varierad och balanserad kost, med tillräckligt med kalcium, fosfor, vitaminer och proteiner, hjälper vi till med att säkerställa tillgången på näringsämnen för mineraliseringen av de tänder som bildas.

Utbrott av babytänder

Ett barn biter på en bitring.

Babytänder börjar bryta ut när barnen når 6 till 8 månaders ålder. I verkligheten är denna ålder en uppskattning, eftersom varje barn har sin egen tillväxthastighet och hos vissa barn visas tänderna tidigare och hos andra tar de längre tid. Processen slutar vanligtvis runt 3 års ålder.

För att tanden ska synas i munnen måste dess krona bryta igenom tandköttet och ta sig in i munhålan. Detta är en obekväm tid för vissa barn och det är vanligt att de känner sig irriterade och nervösa.

Andra symtom, såsom överdriven dregling, behovet av att stoppa allt i munnen, plötsligt gråt och sömnproblem kan uppstå under detta skede. Det är en utmaning för vuxna att följa sina små under denna process med mycket kärlek och tålamod.

20 tänder

På vår lista med roliga fakta om babytänder finns också antalet tänder de har. Och faktum är att antalet tillfälliga och permanenta tänder inte är detsamma; spädbarn har 20 babytänder, men de har 32 permanenta tänder .

De 20 babytänderna finns i båda käftarna: 10 i överkäken och 10 i underkäken. I varje båge finns det 5 stycken tänder till höger och 5 till vänster om mittlinjen. Då det gäller den permanenta tanduppsättningen finns det 8 framtänder, 4 centrala och 4 laterala, 4 huggtänder och 8 kindtänder.

Hur ser babytänderna ut?

Utseendet på tillfälliga tänder är också en av de roliga fakta om babytänder. Deras färg är mycket vitare och deras storlek är mindre jämfört med permanenta tänder.

  • Tänderna har en synlig del i munhålan, kallad kronan, och en annan del som ligger inuti benet, täckt av tandköttet, som är roten. Syftet med roten är att hålla tänderna på plats.
  • Den yttre strukturen som täcker kronen på tandelementen är emaljen, som är en hård vävnad som skyddar dem.
  • Inuti är dentinet, det mest omfattande skiktet, med en hårdhet som liknar benets.
  • Den innersta delen är fruktköttet, där nervändarna och blodkärlen finns.

Dessa två sista vävnader finns i både kronan och roten.

Vad används babytänder till?

Även om vissa tror något annat är babytänder mycket viktiga för barn.

De är viktiga för att tugga, äta och tala, eftersom de är involverade i uttalet av olika fonem. De har också en social och estetisk roll, eftersom barn uttrycker sig och relaterar till andra genom leenden.

Samtidigt är en mycket värdefull funktion de har att hålla utrymmet för de definitiva tänderna som utvecklas inuti käftarna. Därför, när de bryter ut, fungerar babytänderna som guider som möjliggör korrekt placering av de permanenta tänderna.

När faller de ut?

Precis som med utbrottet så varierar det ögonblick då babytänderna faller ut för att ersättas av de permanenta tänderna på varje barn. I allmänhet börjar processen mellan 5 och 6 år och slutar runt 12-13 år. Detta åtföljs av käftarnas tillväxt.

De permanenta tänderna reabsorberar rötterna på babytänderna, som börjar röra sig tills de faller ut. Sedan visas den permanenta tanden i munnen för att ersätta den som har kommit ut. Under denna period samexisterar båda typerna av tänder i munnen, varmed det är känt som blandad tandning.

Behovet av att ta hand om babytänder

En liten pojke som borstar tänderna och ler.

Nu när du känner till dessa roliga fakta om babytänder kommer du att förstå vikten av att hålla dessa tänder friska. De spelar en mycket viktig roll i våra barns liv.

Vård av ett barns tandelement bör börja vid befruktningen, med rätt näring av modern under graviditeten och korrekt obstetrisk kontroll. När barnet är fött är det dags för vuxna att fortsätta ta hand om munhålans hälsa.

Munhygien bör börja redan innan tänderna dyker upp, genom att rengöra tandköttet med en ren, våt gasväv. När tänderna dyker upp är det viktigt att börja borsta dem.

Vuxna bör ta hand om sina barns tandhygien tills de kan göra det själva, vilket händer efter 6 års ålder, ungefär. Sedan måste de övervaka dem och följa dem i deras vana.

Från det att tänderna dyker upp är det viktigt att ta hand om ordentlig tandhygien, använda en tandborste och mängden tandkräm som är lämplig för deras ålder, och komplettera den med användning av tandtråd. Dessutom är det viktigt att barn äter en näringsrik kost och undviker mat med hög sockerhalt.

Regelbundna besök hos barntandläkaren från det första levnadsåret hjälper till att undvika många problem i munnen.

Kontrollen av käftens tillväxt och tandutbrott, upptäckt av förekomsten av skadliga vanor och tidig diagnos av munsjukdomar gör att vi kan ta itu med alla tillstånd i tid. Detta undviker komplikationer och svårare eller komplicerade behandlingar.

Det är därför som vuxna ska ta hand om sina barns munhälsa. Detta gör att små kan le med sinnesro under sin barndom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pillaca Maricella, Medina (2017) Desarrollo de la dentición fase intrauterina, erupción evolución de las denticiones temporales y permanentes.
  • Salazar Fernández, Cinthia Pamela. (2020) Crecimiento craneofacial y desarrollo de las arcadas dentarias.
  • Olivera del Río, Juan. Manual de Anatomía dental y pulpar de dientes primarios. Ediciones Uleam. Ecuador. Año 2018.
  • Vila, Rafael Esponda. Anatomía dental. UNAM, Dirección General de Publicaciones y Fomento Editorial, 2020.
  • Cubas, César Díez. Anatomía Dental para higienistas de atención primaria. Vision Libros, 2005.
  • Ruiz Intriago, Bélgica Johana. Importancia de la preservación de dientes temporarios en niños. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Aimituma Tairo, Katiuscia. (2019) Desarrollo y erupción dentaria.
  • Ayala Pérez, Yolanda, Leyanis de la Caridad Carralero Zaldívar, and Beatriz del Rosario Leyva Ayala. La erupción dentaria y sus factores influyentes. Correo Científico Médico 22.4 (2018): 681-694.
  • Pentón, Armando San Miguel, Olga Lidia Véliz Concepción, and Raiza Zenaida Escudero Alemán. Erupción dentaria,¿ está todo dicho?. Acta Médica del Centro 11.1 (2017): 72-75.
  • de la Teja Ángeles, Eduardo. Erupción dentaria. (2019).
  • Yange Flores, Kelvin Enrique. Estado nutricional y erupción dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.