6 framgångar under ditt barns första levnadsår

6 framgångar under ditt barns första levnadsår
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Efter ditt barns första levnadsår så kommer du ha sett stora förändringar som gör dig stolt. Tack vare din omtanke och ihärdighet kommer den lille nå sina första födelsedagar i livet med nya beteenden som kommer förvåna dig.

Under ditt barns första levnadsår kommer det visa dig nya framsteg som kommer utgöra grunden för hans eller hennes personlighet.

Mamma och pappa kommer utan tvekan vara de förebilder som bebisen kommer följa under detta skede, där allting omkring den är nytt. Detta innebär att den kommer imitera många av dina handlingar.

Det finns vissa indikatorer som kommer hjälpa dig att veta om din bebis håller på att utvecklas som den borde.

Med andra ord så kommer det sätt som ditt barn leker, pratar och lär sig att ge dig flera ledtrådar huruvida den växer och utvecklas som den ska.

Dessa tecken är kända som utvecklingsindikatorer och låter oss upptäckta viktiga fakta om barnets generella hälsa.

Framsteg under ditt barns första levnadsår

Bebis som ligger på magen.

Det första året av ett barns liv är fullt av stora upptäckter. Under detta stadie kommer kommunikation, social interaktion och förmågan att kontrollera den egna kroppen att vara de tre viktigaste områden där den lille bör utvecklas.

För att ge dig en uppfattning rörande hur ditt barn växer så kommer vi här gå igenom hur bebisar utvecklas under sitt första år i livet.

Den första månaden av ditt barns första levnadsår: kontakt med världen

Under livets första veckor så kommer ditt barn att anpassa sig instinktivt till den här miljön. Din bebis kommer exempelvis att rikta blicken mot ljus, röra sitt huvud och öppna munnen (sugreflex), öppna sina armar då han hör ljud, etc.

Den nyfödde kommunicerar genom gråt för att säga att han är hungrig, att han känner sig ensam eller att han är för varm eller för kall.

Den andra månaden: Moderns leende

Det finns vissa stimuli som kommer få den lille att le, som då hon ser sin mamma. Hon kommer samtidigt också att avge små ljud för att försöka få folks uppmärksamhet. Människors närvaro är viktig under detta stadie i livet.

Den tredje månaden: Ökade rörelser med huvudet

Ditt barn verkar nu vara intresserat av fler saker, och börjar röra huvudet i den riktning han hör ljudet. Han älskar visuell stimulans. Han börjar kommunicera med babblande ljud som gör att du känner dig överflödad av kärlek.

Den fjärde månaden: Kontrollera sin lilla kropp

Din fyra månader gamla bebis kan hålla upp sitt huvud ordentligt och stirrar ibland på sina egna händer, skrattar ofta och tycker inte om att vara ensam.

Den femte månaden: att babbla är min specialitet

Ditt barn tycker om att höra ljudet av sin egen röst och gör konstant ljud ifrån sig. Han lägger nu saker i sin mun, skrattar då han hör andra och tycker inte om att du slutar leka med honom.

Den sjätte månaden av ditt barns första levnadsår: Tänder

Din bebis kan rulla runt själv, hålla en flaska i sina händer och tycker bättre eller sämre om vissa personer. Hans tänder har också börjat visa sig.

Det är viktigt att man håller ett öga på honom för att se till att han inte hamnar nära kanten på sängen, eftersom han kan ramla.

Varje bebis utvecklas i sin egen takt, så oroa dig inte över de förändringar som du märker av hos barnet.

Den sjunde månaden: Jag sitter upp själv

Varje sekund som går är en ny möjlighet att lära sig, givet att barnets muskler växer sig starkare.

Din sju månader gamla bebis kan lyfta upp sin överkropp och sitta ett tag. Han förstår lite av vad du säger, hans ljud är ny stavelser och han kan använda sina händer fritt.

Den åttonde månaden av ditt barns första levnadsår: Att vara rädd

Främlingar och nya personer kan göra barnet misstänksamt om de inte kommer fram och pratar med honom med mjuk röst. Din bebis uttrycker sina känslor och rullar från sida till sida.

Den nionde månaden: Att krypa

Din bebis kommer röra sig genom att krypa. Detta är såklart en process som skiljer sig från barn till barn.

Du kan hjälpa ditt barn genom att erbjuda honom intressant stimulans. Du kan exempelvis kasta iväg hans leksaker så att han börjar leta efter dem.

Den tionde månaden: Jag står upp

Flicka på gräsmatta.

Din 10 månader gamla bebis håller tag i alla typer av ytor för att ställa sig upp; han kan uttala dubbla stavelser som “ma-ma” och “pa-pa”.

Han viftar med sin lilla hand för att hälsa på andra och han älskar att höra nya ljud (såsom att tappa en leksak eller riva sönder en tidning).

Om du känner att något inte står rätt till så bör du prata med en barnläkare om problemet.

Den elfte månaden: Jag håller på att uppnå mitt mål

Du och din bebis kan förstå varandra bättre. Den lille säger sina första ord och han börjar gå på egen hand. Han förstår fraser som “ge mig” och “släpp den där”.

Ditt barns första levnadsår: Självständighet

Din bebis tar sina första steg, upptäcker nya sätt att leka, spenderar mindre tid med att sova och har det svårt att säga hejdå, har ett bättre ordförråd och kallar saker med dess namn.

Kom ihåg att du kan prata med en pediatriker rörande alla typer av situationer som verkar ovanliga för dig.

Vägled den lilla med kärlek. Hjälp honom att ha kul samtidigt som han upplever detta fantastiska liv. Kom även ihåg att alla barn utvecklas i sin egen takt och att man inte ska jämföra så mycket med andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.