Vid vilken ålder kan en bebis resa med flyg?

Om du vill veta i vilken ålder ett barn kan resa med flyg, hittar du alla svar du behöver i följande artikel.
Vid vilken ålder kan en bebis resa med flyg?
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du har en familj som älskar att resa och en bebis nyligen har fötts, är du utan tvekan angelägen om att veta från vilken ålder den kan börja resa med flyg.

Det är fantastiskt att du vill integrera din lilla i familjeäventyr, men du måste också göra det på rätt sätt och säkert. Därför vill vi hjälpa dig så att du har den bästa informationen tillgänglig.

När kan vi börja resa med flyg?

Med undantag för specifika fall finns det ingen kontraindikation för den nyfödda att resa med ett flygplan. Men om det inte är absolut nödvändigt är det en bra idé att undvika att utsätta dem för en stängd miljö med många människor, på grund av risken för infektioner.

Om du har en brådskande skyldighet och resan är kort kan du resa med din baby på ett plan redan när du har släppts ut från förlossningen. Men för att följa denna förutsättning måste ditt barn ha fötts efter en graviditet som varat nio månader samt vara helt frisk.

Av denna anledning, innan du gör bokningen, bör du fråga din barnläkare om din baby är redo att ge sig ut.

Det är inte tillrådligt att resa med barn som är för tidigt födda eller som har hjärtsjukdomar eller andningssjukdomar under den första månaden i livet. Detta beror på riskerna för sekundära sjukdomar på grund av variationer i tryck och syre som förekommer i flygplanets hytt.

Hur man undviker öronvärk hos spädbarn när man reser med flyg

En bebis som sover på ett plan.

Alla människor som reser med flyg måste hantera den underliga känslan i öronen under start och landning. För spädbarn måste du vidta vissa åtgärder för att undvika denna obekväma situation:

  1. Se till att barnet ammar vid plötsliga rörelser (start, landning, turbulens), antingen genom att hålla dem mot bröstet eller genom att ge dem en flaska eller napp. Sugrörelsen hjälper till att förhindra att öronen täpps igen.
  2. Gör grimaser mot barnet så att de imiterar dig. Om barnet redan uppmärksammar ditt ansikte är en annan möjlig strategi att leka för att få dem att imitera dina gester. Genom att öppna och stänga munnen uppnås samma effekt som vid sugning.

Andra tips för att resa med din bebis med flyg

Innan du reser med ditt barn med flyg, rekommenderar vi att du tänker på följande punkter:

Ta med en flaska vatten

Spädbarn blir snabbt uttorkade på grund av torr luft och uppvärmning av planet. Av denna anledning, om ditt barn är tillräckligt gammalt för att dricka vatten, är det viktigt att de gör det med jämna mellanrum under hela flygningen. Om ditt barn är under 6 månader bör du erbjuda dig att amma eller flaskmatas ofta.

Klä barnet i lager

Att resa med flyg är vackert, men i olika stadier av flygningen upplever vi olika miljöer och vid olika temperaturer. Därför är det bäst att klä din lilla i bekväma och skiktade kläder så att du kan ta bort eller lägga till kläder beroende på ögonblicket.

Handbagage

Ta med dig blöjor, en skötmatta och hygienartiklar till barnet i ditt handbagage. Glöm inte heller deras gosedjur och deras favoritfilt!

Behöver ditt barn sitt eget säte?

Detta beslut måste fattas när du köper biljetten. Kontrollera alltid med flygbolaget, eftersom barn under två år i allmänhet inte betalar för biljett. Dessa små har ingen tilldelad sittplats och kan resa sittande i föräldrarnas knä.

Det finns också möjlighet att beställa en tom sits där du kan sätta din bilbarnstol. Du bör dock kontrollera detta med flygbolaget för att ta reda på om du behöver köpa en extra biljett. Även om det är dyrare är det det säkraste sättet att resa med barnet.

En mamma som håller sin sovande bebis på ett plan.

Federal Aviation Administration (FAA) rekommenderar att spädbarn reser i ordentligt säkrade bilbarnstolar.

Om flygresor med bebisar

Trots informationen bör du rådfråga din barnläkare och flygbolaget innan du reser med en baby med flyg. På så sätt kan du vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder, både för att bevara din hälsa och för att följa flygbolagets policy.

Nu när du vet i vilken ålder ett barn kan resa med flyg, behöver du bara packa dina väskor och njuta av din första resa med din lilla!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.