När din bebis plötsligt vaknar och gråter
Många föräldrar får inte tillräckligt med sömn för att deras bebis plötsligt vaknar och gråter mitt i natten. Gråt är det bästa sättet för bebisar att kommunicera att något är fel.
Ibland vaknar de plötsligt och gråter för att de vill kräva uppmärksamhet åt vissa behov, men ibland gråter de också för att det helt enkelt finns något de vill ha.
Anledningar till att din bebis plötsligt vaknar och gråter
Det finns många olika anledningar till att barn plötsligt vaknar och gråter mitt i natten. Några av de vanligaste är:
Hungrig och vill ha mat
I allmänhet gråter bebisar för att uttrycka att det är dags för dem att äta igen. Ibland kan de gråta så ofta som varannan eller var tredje timme för att de är hungriga.
Obekväm
Bebisar kan plötsligt vakna om de är obekväma. De kan vara kalla, törstiga eller ha fått ett bett av en insekt, bland annat. Så det är bäst att hålla koll på bebisens sovmiljö emellanåt.
Var noga med att hålla bebisen borta från mygg. Se också till att det inte finns starka eller irriterande lukter, och att det inte är för blåsigt eller regnar. Det kan inte bara få din bebis att vakna, utan kan också göra honom eller henne sjuk.
Dåligt sovläge
Försök alltid lägga små barn i ett bra sovläge vid sängdags. Självklart kan de ändå, om de är rastlösa medan de sover, plötsligt byta position. Beroende på hur de rör sig kan de få kramp och börja gråta.
Kräkningar
Det är normalt för alla bebisar att kräkas lite efter att ha ätit under de första månaderna. Om det händer medan de sover kan de dock börja kvävas. Då vaknar de plötsligt och gråter eftersom de känner sig obekväma.
Om ditt barn precis har ätit kan det hjälpa om du höjer upp madrassen lite i ena änden. På så sätt är risken mindre att han eller hon kräks i sängen. Det säkraste sättet att göra det på är genom att lägga en hoprullad handduk under madrassen.
Andra anledningar till att din bebis plötsligt vaknar och gråter
Hudutslag
Hudutslag är mycket vanligt hos bebisar eftersom de har mycket fukt i huden och den blir lätt irriterad. Om det här gäller för din bebis bör du försöka ha bra ventilation i rummet. Se till att din bebis alltid är klädd i rena och fräscha kläder.
Olämpliga kläder
En av de vanligaste anledningarna till att en bebis plötsligt vaknar och gråter är att den känner sig obekväm i kläderna. Små barn har en tendens att växa ur sina kläder väldigt snabbt eftersom de växer så fort. Men i sina föräldrars ögon känns de alltid lika små. Tajta kläder kan också göra det svårare för blodflödet att fungera som det ska.
Sjukdomar
Bebisar kan vakna och gråta mitt i natten för att de är sjuka. Om beteendet fortsätter och du inte vet varför är det viktigt att gå till läkaren på en gång. Din barnläkare kan utföra olika tester för att utesluta hälsotillstånd som orsak till sömnproblemen.
Mardrömmar som skrämmer dem
Det är mycket vanligt att bebisar vaknar upp mitt i natten för att de har haft en mardröm och blir rädda.
Slutsats
Alla barn uttrycker inte sina känslor på samma sätt. Därför är det viktigt för föräldrar att lära sig förstå vad deras bebis vill förmedla, antingen genom gråt eller annat kroppsspråk. Det är också viktigt att inte skämma bort sin bebis. Ibland gråter bebisar för att de vill ha något, inte för att de behöver något.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Acebo C, Thoman EB. Role of infant crying in the early mother-infant dialogue. Physiol Behav 1995; 57: 541-547.
- Mandujano-Valdés MA, Arch-Tirado E, Verduzco A, Reyes-García CA, Pereira Fernández LP, Sánchez-Pérez C. Lo normal y lo anormal en el llanto del neonato y del infante. Ciencias Clínicas. 2013; 14(1): 12-20.
- Álvarez, A. (2014). La importancia del llanto en los bebes. Psicología pre y perinatal. España. http://www.reflexologiainfantil.org/wp-content/uploads/2014/12/La_importancia_del_llanto_en_los_bebes_Angel_Alvarez.pdf
- ARANJO, M. A. M. E. N., ERGARA, V., ALDERÓN, O. T. G. E. C., UERRERO, G., ELASCO, C. A. A. L. V., ENÍTEZ, B., … & ÉREZ, P. (2016). Tomando decisiones en la regurgitación del lactante. http://revgastrohnup.univalle.edu.co/a14v16n1/a14v16n1art6-1.html